Monday, June 4, 2012

Πιο κοντά στον μηχανισμό στήριξης η Κύπρος- Δηλώσεις Δημητριάδη στους FT


Πιο κοντά στον μηχανισμό στήριξης η Κύπρος- Δηλώσεις Δημητριάδη στους FT
Εξαιρετικά πιθανό χαρακτηρίζει ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης, το ενδεχόμενο η Κύπρος να ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης στο τραπεζικό της σύστημα. Μιλώντας στουςFinancial Times, ο Πανίκος Δημητριάδης, ανέφερε, ότι με δεδομένο ότι τέλη του μήνα θα πρέπει να έχουν βρεθεί τουλάχιστον 1.8 δισ Ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Cyprus Popular Bank, η προσφυγή για βοήθεια στην Ευρώπη είναι η πιο πιθανή.
Συζητούν με Ευρώπη πιθανή παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση
Ο διοικητής της τράπεζας της Κύπρου, συμπλήρωσε πάντως, ότι είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης της Cyprus Popular Bank με άλλους τρόπους, όπως πχ από τον ιδιωτικό τομέα, ή με δάνειο από άλλη χώρα.
Ο Πανίκος Δημητριάδης, σημείωσε ακόμα ότι η κυπριακή πλευρά συζητά με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην κατεύθυνση παράτασης της σχετικής προθεσμίας που λήγει στις 30 Ιουνίου, μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Λίγες εναλλακτικές

Μιλώντας επίσης στους FT, ο Μιχάλης Σαρρής, πρόεδρος της Cyprus Popular Bank, τόνισε ότι υπάρχουν λίγες εναλλακτικές.
Είναι δύσκολο, να φανταστούμε, πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, αν δεν γίνει από την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι εδώ και μήνες δεν υπάρχει όρεξη για δανεισμό στην Κύπρο από άλλες πλευρές.
Σημειώνεται ότι η Ρωσίαέχει ήδη δανείσει στην Κύπρο 2,5 δισ. Ευρώ σε μία προσπάθεια να ανταποκριθεί με τις πληρωμές των χρεών της.
Η Κύπρος πάντως, ελπίζει ότι θα αποφύγει να μπει σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως έπραξαν Ιρλανδία, Πορτογαλία αλλά και η χώρα μας
Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα κατά των εργαζομένων.
Συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει, να εκλαμβάνεται ως δεδομένη η προσφυγή στον ESFS αλλά δεν απέκλεισε και ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ξεκάθαρο οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα λήψης μέτρων ζητούν οι Βρυξέλλες
Ο κλοιός πάντως από την Ευρώπη φαίνεται να σφίγγει.

Σαφές μήνυμα για επείγουσα αντιμετώπιση των «ανισορροπιών» της κυπριακής οικονομίας απηύθυνε η Κομισιόν.
Η Κύπρος οφείλει να αναλάβει δράση για να υλοποιήσει τις επτά συστάσεις των Βρυξελλών ανέφερε σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
Ειδικότερα, επισημάνθηκε η ανάγκη πρόσθετων μέτρων ώστε το έλλειμμα της κυπριακής οικονομίας να πέσει στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την θέση του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν χάθηκε ο κόσμος εάν από το 2,5% το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέβει στο 3%».
Οι Βρυξέλλες, υπογραμμίζουν ακόμα ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και εκφράζουν φόβους και για το συσσωρευμένο χρέος του ιδιωτικού τομέα με δεδομένο ότι ο δείκτης χρέωσης των κυπριακών νοικοκυριών είναι από τους υψηλότερους στην Ε.Ε.

Apo ERT

No comments:

Post a Comment

wibiya widget