Sunday, March 27, 2016

Μπούρκα,φερετζές,γονεις,πατρίδα και προπαντος.. θρησκεία. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


Συζητήθηκε πολυ η μπούρκα της καλλίμορφης Αιγυπτιώτισας, στην παρέλαση των Αθηνων για την παρέλαση του 21.

Πως αλλάζουν οι καιροί..



  Στα 1795 οι δεσποτάδες της Λαρίσσης Διονύσιος,

Τρίκκης Αμβρόσιος και Σταγών  (Καλαμπάκας)Πα'ί'σιος

ζητουσαν ξεκάθαρα απο τις γυναικες της Θεσσαλίας να μη περιφέρονται γυμναί

 ανα των οδων των πόλεων και τις πλατείες ''να φορέσουσιν όλαι φερετζέδες 

καθώς φορούσιν αι γυναίκες απανταχου''...(Απόστολος Βακαλόπουλος- ΠΗΓΕΣ

 ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ- Σελις 75,εκδ.Εταιρίας 

Μακεδονικών Σπουδών)

Συγχαριτήρια στους αιγυπτίους γονεις που αρνούνται να απαρνηθουν την ιστορία της Αιγύπτου στο παγκόσμιο στερέωμα..Αν φυσικά δεν θεωρούν το καλύτερο θρήσκευμα αυτό που απαιτεί ..Μπούρκα..

Για τα αισχρά(;) των δεσποτάδων μάλλον κι εκείνοι για το καλό του ποιμνίου τους πάσχιζαν.Ζητούσαν φερετζέ στα πρόβατά τους μη τα λιγουρευτούν  οι λύκοι και τα χάσουν οι ίδιοι.

Ζωντας περισσότερα χρόνια εκτός Ελλάδας -απο τα 21 και μετά -και προσπαθώντας να παραμείνω" Έλληνας" μιλώντας ,γράφοντας και διαβάζοντας Ελληνικά κατάφερα εγώ να υστερω στα Αγγλικά και οι κόρες μου να μου μιλουν Ελληνικά αλλα εκεινες να τη βρίσκουν καλύτερα στα Αγγλικά.
Η ..Ράτσα μας και οι .."βάρβαροι" με απασχόλησαν πολύ.
Πρώτον, στο καράβι που μου πήγαινε στην ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ήμουν τόσο περήφανος για την πατρίδα μου που όταν μια Αγγλιδούλα με ρώτησε "τι είμαι" και έφτυσε όταν της είπα Έλληνας, απορώ πως δεν την πέταξα στη θάλασσα.
Να σας πω λίγα απο τα πολλά 'πατριωτικά' των πατριωτών μας.
Στη 10ετία του 70 με αρχές 80, στο Σχολείο του Νόρθκοτ φοιτούσαν πολλά Ελληνόπουλα. Μυίγα στο σπαθί τους δεν δέχονταν οι γονείς να ακούσουν κάτι για τα καμάρια τους. Μακριά απο τους "κοκκινόκωλους "τους" διεφθαρμένους κατάδικους της Αγγλίας" και μακριά απο τον τρόπο ζωής τους. "Εμείς τους ταίζουμε αρνιά σούβλας κι αυτοί μας φέρνουν μιά μπυρα.."!!
Μια Ελληνίδα δασκάλα λοιπόν ήθελε να δώσει λιγη χαρά στις Ελληνίδες μαθήτριες και έκανε εκστρατεία στη διήμερη  εκδρομή που  οργάνωνε το σχολείο της να πάρει μαζί της όσες περισσότερες μαθήτριες μπορούσε.
Φόβο για όλα είχαν τότε οι δικοί μας. Αλλά μόλις η δασκαλίτσα πηγε στα σπιτια και μιλουσε με τους γονείς τους ότι θα τους πρόσεχε πολύ η ίδια, οι περισσότεροι είπαν το .. .ΟΚ.
Δυστυχώς όμως η.. κυρα δασκάλα λογάριαζε χωρίς τους άρχοντες..
Οι γονείς της όταν τους ανακοίνωσε για την εκδρομή,  απαγόρευσαν στην ίδια να πάει μόνη της στην εκδρομή κι εκείνη έφυγε απο το σπίτι..

Στην Αυστραλία η μετανάστευση ειχε και έχει πάντα ένα κοινό πρόγραμμα ,όποιος και να κυβερνά...
Όταν φοβήθηκαν την επίθεση ιαπώνων και κινέζων με τον πρωθυπουργό επι κεφαλής ανακοίνωσαν την είσοδο πολλών μεταναστών.
Δεν έψαχναν για γραμματιζούμενους. Νέους για δουλεια γύρευαν,τους μάθαιναν λιγα αγγλικά αλλα πόνταραν στα παιδιά τους . Το σχέδιο άριστο. τα παιδιά έμαθαν γρήγορα αγγλικά, καμάρωναν οι γονείς τους που προόδευαν αλλά όταν όμως εκεινοι πηγαιναν να τους μιλήσουν γελούσαν με τα λόγια τους.
Το άκουσα με τα αυτιά μου. Μπακάλης που απασχολούσε και τα παιδιά του στο μαγαζί μόλις ηρθε το γάλα φωναξε: Τζίωρτζ,μούβ τα ντρινκς,(σπρώξε τα αναψυκτικά) να βάλουμε το μίλκ" (γάλα)πλήιζ !!
Και ο κάθε Γραικός τα έδινε όλα για το παιδί του και τα έστελνε στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία..

Η Κούλα Τέο,γνωστη συγγραφέας γράφει σε βιβλίο της για τον αυστηρό  αδερφό που δεν την άφηνε να βγεί με κανέναν έξω, για λόγους ηθικής κι όταν η κόρη του αδερφού της μεγάλωσε πηγε με φίλο στο σπίτι και του παρατήρησε "πως το επιτρέπεις¨απάντησε ...ε,παιδί είναι!! Λες και μονο η αδερφή έπρεπε να καταστρέψει τη ζωή της για το.. όνομα της οικογενείας!! 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ













1 comment:

  1. Και όμως αυτή η αριστούχα πανέμορφη μαθήτρια , να μη κρυβόμαστε συγκέντρωσε το θαυμασμό μας , και με την εμφάνισή της
    και το θάρρος της έδειξε ότι η πραγματική
    ομορφιά της γυναίκας βρίσκεται μέσα της καί
    όχι στην έξαλλη εμφάνισή της, πού την έχουν διαστρέψει σε σκεύος ηδονής
    Ας αναλογισθούμε ότι η Μπουμπουλίνα και τόσες άλλες επώνυμες και ανώνυμες ηρωίδες μάνες , αιώνια υποδείγματα γυναικών , δεν είχαν την ίδια αμφίεση με αυτή την κοπέλα ?

    ReplyDelete

wibiya widget