Sunday, March 13, 2016


Στους 34 ανέρχονται οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σχεδόν έναν μήνα μετά την προηγούμενη επίθεση αυτοκτονίας κατά στρατιωτικού λεωφορείου στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, με 29 νεκρούς.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογκλου ανακοίνωσε ότι στον αριθμό των νεκρών συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον ένας ή δύο από τους νεκρούς είναι δράστες της επίθεσης.
Είπε ακόμη ότι 125 άνθρωποι νοσηλεύονται, 19 από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.
«Η έκρηξη προκλήθηκε από ανατίναξη αυτοκινήτου φορτωμένου με εκρηκτικά κοντά στην πλατεία του Κιζιλάι» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η πλατεία του Κιζιλάι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και από εκεί περνούν πολλές γραμμές λεωφορείων, ενώ υπάρχει και σταθμός του μετρό. 
Αν και για την ώρα δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε πως οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν στο κουρδικό PKK ή σε κάποια οργάνωση που συνδέεται με αυτό. 
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά ανακοίνωσε από την πλευρά του σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ότι το όνομα της οργάνωσης που είναι υπεύθυνη γι΄αυτήν θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, κάτι που εκτίμησε ότι θα γίνει έως τη Δευτέρα.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε απόψε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών και αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας» ανέφερε αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, ζητώντας να μην κατονομαστεί. 
Μετά την έκρηξη, ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, ενώ αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι καπνός ήταν ορατός από μια απόσταση 2,5 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk , ενδεικτικό για τη σφοδρότητα της έκρηξης είναι το γεγονός ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ οι υπόλοιποι υπέκυψαν κατά τη μεταφορά τους ή στο νοσοκομείο.
Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε 10 νοσοκομεία της Άγκυρας και πολλοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως έγινε γνωστό από ιατρική πηγή.
Η τουρκική αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή της επίθεσης, το οποίο βρίσκεται κοντά στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.
Την Παρασκευή, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα απηύθυνε μήνυμα προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, προειδοποιώντας για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» στην Άγκυρα με στόχο «κτήρια της τουρκικής κυβέρνησης και άλλα κτήρια» στην περιοχή Μπαχτσελίεβλερ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση αυτοκτονίας της 17ης Φεβρουαρίου και κοντά στον τόπο της σημερινής επίθεσης.
Το βράδυ δικαστήριο της Αγκυρας διέταξε απαγόρευση πρόσβασης στο Facebook, στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ανάρτηση οπτικού υλικού από το σημείο της βομβιστικής επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV.
Πολλοί χρήστες ανέφεραν δυσκολία πρόσβασης στις ιστοσελίδες.
Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν πέρυσι την πρόσβαση στο Twitterέπειτα από την ανάρτηση φωτογραφιών τούρκου εισαγγελέα, ο οποίος εκρατείτο υπό την απειλή όπλου από μέλη ακροαριστερής οργάνωσης.
Στην επίθεση που σημειώθηκε πριν από περίπου έναν μήνα με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην τουρκική πρωτεύουσα, έχασαν τη ζωή τους 29 άνθρωποι. 
Την ευθύνη τότε είχαν αναλάβει Κούρδοι αντάρτες

No comments:

Post a Comment

wibiya widget