Sunday, March 13, 2016

Της ημέρας. ΤΡΑΝΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ. Χαρ.Τσιχτής

Ο γνωστός Καραγκούνης ιστορικός 


Χαράλαμπος ΤΣΙΧΤΗΣ
μας μεταφέρει σε παλαιότερες Αποκριές με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας.

" Τρανές Αποκριές " 3 - 3 - 1957 στο Αγναντερό Καρδίτσας, όπου απο τα χαράματα της σημερινής μέρας, λάβαινε χώρα το παλιό Γκαραγκούνικο έθιμο του " Μπουρμπουλώματος " ( μεταμφιέσματος ) των μασκαράδων και η περιφορά τους απο σπίτι σε σπίτι.( Φωτογραφικό Αρχείο Αχιλλέα Γκούμα - Μπαζούκη ).

" Βουνά μου Σαρρακιώτικα ( Του Συρράκου ) μι τα πουλλά τα Χιόνια !, / για λιώστι τα, για σ΄κώστι τα, να χουρταριάσει ου τόπους !. / Να βγιούν οι Βλάχ΄τσις στου Χουρό κι αυτές οι Βλαχ΄τσουπούλις. / Απου ΄χ΄ν τουν άσπρουν τουν λ΄ιμό, τα κρουσταλλένια χέρια ! ". ( Παλιό Γκαραγκούνικο τραγούδι του " σεργιανιού ", που τραγουδιόταν τις " Τρανές Αποκριές ".


Το σούρουπο των " Τρανών Αποκριών ", λάβαινε χώρα και το Γκαραγκούνικο έθιμο του " γυρίσματος " ( περιφοράς ) των νιόπαντρων ζευγαριών, στα συγγενικά σπίτια του χωριού και των " νοννών τους ".
Κατά τις επισκέψεις αυτές, οι νύφες έκαναν τρείς μετάνοιες και φιλούσαν τα χέρια των μεγαλυτέρων, οι οποίοι τις " ασήμωναν " ( τις κερνούσαν ασημένια νομίσματα ), που συμβόλιζαν τον αγνό, τον αμόλυντο βίο και λάβαιναν ευχές, όπως : " Να ζήσουν και ν΄ ασπρίσουν σαν τον ΄Ολυμπο ! ".

Μετά την τελετουργία του Εσπερινού τούτου, λάβαινε χώρα σεβάσμιο χειροφίλημα των μεγαλυτέρων και εγκάρδιος εναγκαλισμός των μικροτέρων, ενω ακολουθούνταν συνήθως η εξής στιχομυθίες : - Χρόνια πουλλά !. Σ΄χώρνα μι, να σι σχουρέσου !. - Σ΄χουρημένους - η να είσι !. Καλή Σαρακουστή !. - Κι ισύ σ΄χώριου να έχ΄ς !. Καλή Σαρακουστή !.



Το βράδυ των " Τρανών Αποκριών ", λάβαινε χώρα και το ξεχωριστό έθιμο της " Χάσκας " ( άνοιξε το στόμα σου ), με το βραστό αυγό.
Συνήθως οι μεγαλύτεροι, έδεναν ένα καθαρισμένο αυγό με ράμμα και το αιωρούσαν πάνω απο τ΄ ανοιχτά στόματα των μικρών παιδιών. ΄Οποιο δε κατάφερνε να το " χάψει " ( πιάσει με το στόμα του ), ήταν και ο νικητής. Το έθιμο της " Χάσκας ", το επέβαλε μάλλον η " Νηστεία της Σαρακοστής ", κατά την επιταγή που έλεγε : " Με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς και με αυγό ανοίγει πάλι, το βράδυ της Ανάστασης ! ".

No comments:

Post a Comment

wibiya widget