Saturday, August 13, 2016

Ο Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΧΤΙΖΕΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ



Tων Θεόφραστου Ανδρεόπουλου και Λ.Λιγουριώτη



Μια ακόμα θετική ως φαίνεται για την Ελλάδα παρενέργεια έχει το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα καθώς η κυβέρνηση Γιλντιρίμ θέτει «υπ'ατμόν» 37.000 στελέχητων τουρκικών ΕΔ!
 
Ένα νούμερο εξωπραγματικό το οποίο από μόνο του είναι αρκετό για να κατανοηθεί ότι οι τουρκικές ΕΔ θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας για τα επόμενα χρόνια κάτι που θα πρέπει να εκμεταλευθεί η ελληνική πλευρά βάση των τωρινών συγκυριών.
 
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι το νούμερο μπορεί να ανέβει ακόμα και στις 39.000!
 
Όλα αυτά τα στελέχη θα περάσουν την ανακριτική διαδικασία ως ύποπτα ότι ανήκουν στο «Τάγμα Γκιουλέν» και συμμετείχαν ως «γρανάζια» στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης.
 
Οι ανακρίσεις δεν θα περιοριστούν όμως μόνο στις ΕΔ, αλλά θα επεκταθούν και στην ΜΙΤ και στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και σε ήδη συνταξιοδοτημένα στελέχη.
 
Εάν συνυπολογιστούν και οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Αμύνης, του υπουργείου Παιδείας, αλλά και άλλων τομέων του τουρκικού Δημοσίου φαίνεται ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν επιχειρεί μια κυριολεκτική επανίδρυση του τουρκικού κράτους, των τουρκικών ΕΔ και των τουρκικών ΣΑ (αν και εκεί δεν θα είναι τόσο εκτεταμένη καθώς η τουρκική Αστυνομία με βαρύ φόρο αίματος κράτησε τον Ερντογάν στην εξουσία).
 
Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον τελικό απολογισμό σχετικά με την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την 15 Ιουλίου :Έχουν καταγραφεί 162 φυγάδες, εκ των οποίων οι 9 είναι Στρατηγοί. Επίσης, 3.185 άτομα έχουν διαγραφεί από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ( προφανώς δια αποστρατειών). 
 
Επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Γιλντιριμ με  δηλώσεις του είπε πως μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από τον δημόσιο τομέα 84.494 υπάλληλοι .
 
Ο υπουργός 'Αμυνας κ. Φικρί Ισίκ δήλωσε ότι ετοιμάζεται διάταγμα προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση για νέους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας μετά τη δίωξη χιλιάδων στρατιωτικών έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα.Είπε ακόμα πως το διάταγμα για τους πιλότους θα δημοσιευθεί πολύ σύντομα.
 
Επίσης ο υπουργός Άμυνας δήλωσε  πως οι τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι –δύο που υπηρετούσαν στην Ελλάδα και ένας στη Βοσνία– που εξακολουθούν να διαφεύγουν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα, φέρεται να βρίσκονται τώρα στην Ιταλία.
 
Δύο στρατηγοί που συνελήφθησαν στο Ντουμπάι και άλλος ένας στο Κουβέιτ έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία. Ακομη ένας Τούρκος στρατιωτικός που βρίσκεται σε αποστολή του ΝΑΤΟ στις Ηνωμένες Πολιτείες (στα γραφεία της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ, στην πολιτεία της Βιρτζίνια) ζήτησε άσυλο στην Αμερική, αφού ανακλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος , δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters., χωρίς να αναφέρουν το όνομά του ή τον βαθμό του.
 
Ωστόσο, αξιωματούχος στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δήλωσε στο πρακτορείο ότι ο Τούρκος υποναύαρχος Μουσταφά Ουγκουρλού δεν είχε παρουσιαστεί στις Αρχές παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε εντολή στέρησης ελευθερίας σε βάρος του τον περασμένο μήνα.
 
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Νουμάν Κουρτουλμούς  έχει αναφέρει ότι πέραν των στρατιωτικών έχουν διαφύγει και 30 χωροφύλακες.
 
Να προσθέσουμε ότι 32 από τους 208 διπλωμάτες και διπλωματικούς υπάλληλους που έχουν ανακληθεί από την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εξακολουθούν να διαφεύγουν - προφανώς έχουν καταφύγει σε διάφορες χώρες.
 
Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δύο από τους 32 εξαφανισμένους διπλωμάτες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στο Μπαγκλαντές. Οι υπόλοιποι έχουν καταφύγει σε διάφορες άλλες χώρες ή παραμένουν αγνοούμενοι.
 
«Κάποιοι έχουν δραπετεύσει μέσω θαλάσσης, κάποιοι μέσω αέρος. Για κάποιους δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιώσει το πού βρίσκονται. Θα τους εντοπίσουμε σύντομα», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.
 
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να εκδιώξει οποιονδήποτε έχει γκιουλενικό υπόβαθρο. Τους γνωρίζει άλλωστε όλους διότι αυτός τους διόριζε όταν κάποτε ήταν στενός φίλος με τον Γκιουλέν. Αυτό βέβαια πολύ πριν θελήσει να φτιάξει μια χώρα τελείως ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ.
 
Στο σκεπτικό του είναι ότι έτσι δεν θα υπάρχει κανένα φιλοαμερικανικό στοιχείο σε καίριες θέσεις της χώρας που να μπορεί να δημιουργεί πολύχρωμες επαναστάσεις προς ανατροπή του 
 
Άλλωστε ακόμα και το τέλος της κυβέρνησης Καραμανλή στην Ελλάδα και πως αυτό έλαβε χώρα έδωσε πολλά χρήσιμα διδάγματα στον Τούρκο πρόεδρο.
 
Όμως η εκ βάθρων επανίδρυση των πάντων απαιτεί μεγαλο χρονικό διάστημα. Εμφανίζεται μια γεωπολιτική συγκυρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλευτη.
 
H αποκαθήλωση του τουρκικού Στρατού είναι κοσμογονικό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στο ηθικό του τουρκικού στρατεύματος. Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να αποκομίσει κέρδη απ'ολους. Οι Αμερικανοί φοβούνται γιατί χάνουν ένα σημαντικό γεωπολιτικό προπύργιο. Η ΕΕ φοβάται την «σκια» της διάλυσης μετά το Brexit και το επικείμενο ιταλικό δημοψήφισμα.
 
Ακόμα και η Ρωσία δεν εμπιστεύεται πραγματικά την Τουρκία και θα προτιμούσε μια συμμαχία στη στέρεα βάση της Ορθοδοξίας και εν πάσει περιπτώσει θέλει να συνεχίσει ο South Stream και πέραν του Έβρου. Γνωρίζει ότι δεν έχει απέναντί της ένα φιλικό πολιτικό σύστημα λόγω Δύσης αλλά ξέρει ότι ο ελληνικός λαός είναι θετικά διακείμενος απέναντί της.
 
Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον τελικό απολογισμό σχετικά με την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την 15 Ιουλίου :Έχουν καταγραφεί 162 φυγάδες, εκ των οποίων οι 9 είναι Στρατηγοί. Επίσης, 3.185 άτομα έχουν διαγραφεί από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ( προφανώς δια αποστρατειών). 
 
Επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Γιλντιριμ με  δηλώσεις του είπε πως μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από τον δημόσιο τομέα 84.494 υπάλληλοι .

No comments:

Post a Comment

wibiya widget