Wednesday, March 20, 2019

Τι αποφάσισαν Τσίπρας, Αναστασιάδης, Νετανιάχου και Πομπέο για τον East Med


Τη σημασία που διαδραματίζει για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, την οικονομική ανάπτυξή της και την ευημερία των εμπλεκόμενων χωρών, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισαν οι Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης και Μάικ Πομπέο κατά τις σύντομες εναρκτήριες τοποθετήσεις τους στο ξεκίνημα της συνάντησης Κορυφής σχήματος 3+1 των τριών ηγετών με τον ΥΠΕξ των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ.




Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».
Επισήμανε ότι είναι η 6η φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία και σημείωσε ότι στα τελευταία χρόνια, οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά έχουν δυναμώσει. «Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». Τόνισε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι επωφελής όχι μόνο στο ενεργειακό πεδίο αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Συνάντηση Κορυφής στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo. pic.twitter.com/jJHoP874BU
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR)


Τι αποφάσισαν Τσίπρας, Αναστασιάδης, Νετανιάχου και Πομπέο για τον East Med
Στα 6 δισ. ευρώ ανέρχεται το εκτιμώμενο κόστος για τον EastMed, σύμφωνα με πληροφορίες από την τριμερή συνάντηση στο Ισραήλ μεταξύ των Α. Τσίπρα, Ν. Αναστασιάδη και Μπ. Νετανιάχου. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως συνομολογήθηκε ότι θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός στον κόσμο γιατί θα είναι σε μεγάλο βάθος, επομένως και απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Επιπλέον, αναμένεται ότι το μέγεθος του αγωγού μπορεί να διπλασιαστεί γιατί θα πρέπει να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες που θα βρεθούν στις έρευνες που γίνονται στο Ισραήλ. 
Τι συζητήθηκε
Στην πρώτη φάση του EastMed συμμετέχουν αποκλειστικά οι 4 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και η Ιταλία, η οποία αναμένεται να  υπογράψει προσεχώς) με τη στήριξη των ΗΠΑ. 
Σε επόμενη φάση ωστόσο θα υπάρξει συνεργασία και με τρίτες χώρες (κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου). 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ρητά ότι εάν  κατασκευάσουμε τον East Med σημαίνει την ταυτόχρονη και αναπόδραστη υποχρέωση για  να τον προστατεύσουμε. 
Ο κ. Πομπέο από πλευράς του ανέφερε ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά η βασική σημασία του είναι στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας. Για αυτό το λόγο και δεσμεύθηκε να στηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει ο αγωγός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια. 
Στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ν. ΖΟΡ--απο Capital.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget