Friday, November 1, 2019

Χ. Καστανίδης: Δεν υπήρξε απόφαση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την πρόταση εξαίρεσης Πολάκη-Τζανακόπουλου

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αποκάλυψε πως «ποτέ δεν συζητήθηκε στο εσωτερικό του κόμματος». ● Σήμερα η απάντηση Τασούλα σε Τσίπρα
Νέα διάσταση στην αυταρχική εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την προανακριτική επιτροπή. Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Χάρης Καστανίδης αποκάλυψε (ΣΚΑΪ) πως «ποτέ δεν συζητήθηκε στο εσωτερικό του κόμματος» η πρόταση και πως απλώς ήταν μία «πρωτοβουλία Κεγκέρογλου – Λιακούλη» και επανέλαβε την προσωπική του άποψη ότι πρόκειται για «αντικοινοβουλευτική ενέργεια».
Ο Χ. Καστανίδης όταν ρωτήθηκε αν διαφοροποιείται από τη θέση του κόμματος του, δήλωσε: «Δεν είναι αντίθετη στο κόμμα μου η άποψή μου, είναι αντίθετη στην θέση που πήραν δύο καλοί μου συνάδελφοι. Απόφαση του κόμματος δεν υπάρχει. Ο κ. Κεγκέρογλου πήρε ως δικαιούτο μια πρωτοβουλία μαζί με την κ. Λιακούλη αλλά ποτέ δεν ήρθε στο εσωτερικό της Κ.Ο. για συζήτηση».
Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποστήριξε πως το θέμα που δημιουργήθηκε θα μπορούσε να επιλυθεί με μια «απλή συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων». Έκρινε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με την ανάλογη περίπτωση που επικαλέστηκε η Νέα Δημοκρατία (Βατοπέδι, 2010) λέγοντας πως τότε οι βουλευτές που εξαιρέθηκαν είχαν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες σε αντίθεση με το σήμερα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να κληθούν.
Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός άνδρας σημείωσε πως υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για να αρθεί το αδιέξοδο: Να υπάρξει μια νέα γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου ή όταν κληθούν ως μάρτυρες οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, την ίδια μέρα, να αντικατασταθούν από την προανακρτική επιτροπή.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έχει εκφράσει τη διαφωνία του με την εξαίρεση των δύο βουλευτών εδώ και δύο ημέρες με δήλωσή στο documentonews.gr. «Η Προανακριτική Επιτροπή μπορεί να καλεί ως μάρτυρες όποιους κρίνει ότι θα συνεισφέρουν στη διερεύνηση της υπόθεσης. Όμως, δεν μπορεί να καθορίζεται από την πλειοψηφία της ποιος θα μετέχει στη σύνθεση της», δήλωνε.

«Σκανδαλώδη παρανομία η εξαίρεση των δύο βουλευτών»

Μετά τις δηλώσεις Καστανίδη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε πως «είναι σαφές ότι η εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική Επιτροπή δεν αποτελεί μονάχα πολιτική μεθόδευση της ΝΔ και της συνιστώσας του κ. Σαμαρά στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και σκανδαλώδη παρανομία».
Στο σχόλιό του ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα με την τήρηση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής».

Σήμερα η απάντηση Τασούλα σε Τσίπρα

Να σημειώσουμε ότι εντός της ημέρας αναμένεται να αποσταλεί η απάντηση του κ. Τασούλα, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και την επιστολή που εκείνος απέστειλε για το ζήτημα της εξαίρεσης των κ.κ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Ανοιχτό παραμένει έαν τελικά ο πρόεδρος της Βουλής θα προτείνει μία ενδιάμεση λύση για την απεμπλοκή της κατάστασης.
Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοβουλευτικές πηγές, η παραδοχή ότι ο πρόεδρός της Γιάννης Μπούγας, κατά τη συνεδρίαση της 22ας Οκτωβρίου παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο στο θέμα της εξαίρεσης.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο κ. Μπούγας έκανε λόγο για δυσερμήνευτες νομικές, αλλά και σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, ενώ φέρεται να εκτίμησε πως ορθά ελέχθη πως η διάταξη του άρθρου 14 κάνει λόγο για μάρτυρα που όντως έχει ήδη εξεταστεί και όχι πριν. Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής διευκρίνισε τότε ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη και όχι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής ο κ. Μπούγας τροποποίησε τη θέση του, επιμένοντας στην εξαίρεση των δύο βουλευτών.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget