Thursday, November 7, 2019

Προανακριτικό… χάος για Novartis: Αποχώρησε η ΝΔ . ΣΥΡΙΖΑ: Δε θέλουν να εξεταστεί ο Φρουζής


Με διάρκεια μόλις λίγων λεπτών τελείωσε πριν καν αρχίσει η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, με τη ΝΔ υπό τις οδηγίες του Προέδρου της Επιτροπής, κου Μπούγα, να διακόπτει τις εργασίες της και να αποχωρεί από την αίθουσα.
Ο κ. Μπούγας έκανε λόγο για μη νόμιμη σύνθεση εξαιτίας της προσέλευσης μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ των δύο βουλευτών, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας της πλειοψηφίας της Επιτροπής.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από τους κ. Τζανακόπουλο και Πολάκη να εξέλθουν από την αίθουσα 150 που γινόταν η συνεδρίαση, με τους 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αρνούνται να νομιμοποιήσουν την απόφαση της πλειοψηφίας, χαρακτηρίζοντάς την «πραξικοπηματική, αντικοινοβουλευτική και αντισυνταγματική».
Μετά το συμβάν, βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν ότι αποχωρούν από την αίθουσα με τη λογική ότι η διαδικασία θα έπασχε από ακυρότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Προανακριτικής, Γιάννης Μπουγάς ζήτησε την αποχώρηση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία με παρόντα δύο μέλη που ήδη έχουν εξαιρεθεί», «Θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση, ώστε να προχωρήσουμε στην εξέταση του κ. Φρουζή;» καταγγέλλοντας αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη που κατέθεσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου.
Γιάννης Μπούγας (Πρόεδρος Επιτροπής): Δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ούτε να γίνει αυτή η συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί. Δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής. Θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση;
Δημήτρης Τζανακόπουλος: Είμαι εδώ κατ’ εντολήν του Προέδρου μου. Κι εσείς παραβιάζετε το Σύνταγμα.
Γιάννης Μπούγας: Επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.
Ο κ Μπούγας ξαναζητάει να αποχωρήσουν – αρνούνται φωνάζοντας και διακόπτει τη συνεδρίαση – αναβάλλοντας για επόμενη φορά, ίσως Τρίτη.
Αποχωρούν οι βουλευτές όλων των κομμάτων πλην των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ που παρέμειναν για λίγο μέσα.
Θάνος Πλεύρης: Υπήρχαν άτομα στην αίθουσα τα οποία απαγορεύεται αν είναι στην Επιτροπή. Διακόψαμε γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας.
Παύλος Πολάκης: Θέλουν να προστατέψουν τον Φρουζή. Γι’ αυτό δεν μας θέλουν μέσα. Και την επόμενη φορά θα είμαστε εδώ.
Δημήτρης Μαρκόπουλος: Αναβάλλεται η συνεδρίαση. Έχει έρθει ο Φρουζής και δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί είχαμε τα ίδια φωνές και εντάσεις.
Όλγα Γεροβασίλη: Εγώ βλέπω ότι αποχώρησε η ΝΔ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δημήτρης Μαρκόπουλος: Τους αφήσαμε στον αυτοεξευτελισμό τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε πεζοδρόμιο τη Βουλή. Έχετε κάνει τον Πολάκη αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός χαράσσει γραμμή.
Τζανακόπουλος: Η ΝΔ δε θέλει να εξεταστεί ο Φρουζής
«Η αναβολή της σημερινής συνεδρίασης είναι αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ και του προέδρου της επιτροπής κ. Μπούγα», δήλωσε πριν από λίγο για την εξέλιξη στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Ο πρόεδρος της επιτροπής, επικαλούμενος μια ανυπόστατη απόφαση, αρνήθηκε να κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά, προφανώς αντισυνταγματική και πραξικοπηματική, με ένα και μοναδικό στόχο: να μην εξεταστεί για άλλη μια φορά ένας από τους κύριους μάρτυρες της υπόθεσης NOVARTIS, ο κ. Φρουζής», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Πλεύρης: Δεν μπορέσαμε να εξετάσουμε τον κ. Φρουζή, λόγω της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του ΣΥΡΙΖΑ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, επί 4,5 χρόνια δεν τόλμησε να καλέσει τον κ. Φρουζή. Σήμερα, και μετά από τρίτη συνεδρίαση, δεν μπορούμε να εξετάσουμε τον κ. Φρουζή, λόγω της αντιδεοντολογικής και αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ποιοι δεν θέλουν να καταθέσει ο κ. Φρουζής», δήλωσε νωρίτερα, σήμερα, ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Θανάσης Πλεύρης.
«Εμείς καλούμε τον κ. Φρουζή ως μάρτυρα 4,5 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με μια εξεταστική για το φάρμακο, δεν τον κάλεσε. Καλέσαμε τον κ. Φρουζή να τον εξετάσουμε, αλλά η επιτροπή για να τον εξετάσει πρέπει να έχει νόμιμη σύνθεση. Νόμιμη σύνθεση με δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί με απόφαση της επιτροπής, η οποία είναι ισχυρή, δεν μπορεί να υπάρξει», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Στο βαθμό που με αφορά, το αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε σήμερα ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, εάν η επιτροπή κρίνει ότι υπάρχει λόγος εξαίρεσής μου, θα πειθαρχήσω απόλυτα στην απόφαση και δεν θα λειτουργήσω με αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, να μένω εντός της επιτροπής, σώνει και καλά, ενώ θα έχω εξαιρεθεί. Αυτό όμως θα το κρίνει η επιτροπή, η οποία πρέπει να συνεδριάσει με νόμιμη σύνθεση».
Λάππας: Σήμερα συνεχίστηκε μια ανυπόστατη, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία
«Σήμερα συνεχίστηκε μια ανυπόστατη, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είπε και ο πρόεδρος του κόμματος μας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Σπ. Λάππας.
«Το Προεδρείο διέκοψε αυθαίρετα τις εργασίες της επιτροπής. Η στάση του αυτή είναι αυθαίρετη, αντισυνταγματική, προσβάλλει την κοινοβουλευτική τάξη. Εμείς, ως ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν και οι 7 παρόντες και περιμέναμε να εξετάσουμε τον μάρτυρα», είπε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε: «Εμείς θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τηρηθεί η κοινοβουλευτική τάξη, το Σύνταγμα, η νομιμότητα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην αποτρέψουμε την εξέταση του Φρουζή. Εμείς εμμένουμε και αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση, για να εξετάσουμε τον μάρτυρα. Εμείς έχουμε συμφέρον να τον εξετάσουμε και θα το κάνουμε. Να είστε βέβαιοι γι΄αυτό».
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ΝΔ, ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξετάστηκε ο κ. Φρουζής και συνεπώς αν και στην επόμενη συνεδρίαση προσέλθουν οι δύο βουλευτές, πάλι δεν θα εξεταστεί ο κ. Φρουζής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Σήμερα η επιτροπή είχε κανονική, νόμιμη, συνταγματική και σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής σύνθεση. Αυτά προς το παρόν».

No comments:

Post a Comment

wibiya widget