Wednesday, December 11, 2013

Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 24.000 Ευρω.Αφού έκλεισε φυλακή τον πρωθυπουργό που τους χρεοκόπησε

Μια γενική άποψη των σπιτιών στην πόλη του Vik στη νότια Ισλανδία. (Reuters / Ingolfur Juliusson)
Μια γενική άποψη των σπιτιών στην πόλη του Vik στη νότια Ισλανδία. (Reuters / Ingolfur uliusson)
Η Κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει  έως και € 24.000 ($ 32.600) των ενυπόθηκων δανείων κάθε νοικοκυριού, εκπληρώνοντας την προεκλογική υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός της , παρά την σκληρή κριτική που δέχεται από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το μέτρο εισήχθη από τον πρωθυπουργό της χώρας, David Sigmundur Gunnlaugsson, ηγέτης του Προοδευτικού Κόμματος που κέρδισε τις εκλογές στα τέλη Απριλίου με την υπόσχεση της ελάφρυνσης του χρέους των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης το χρέος των νοικοκυριών θα μειωθεί κατά 13 τοις εκατό κατά μέσο όρο. 
Οι πολίτες της Ισλανδίας υποφέρουν από το χρέος από την οικονομική κρίση του 2008, η οποία οδήγησε σε υψηλό κόστος δανεισμού μετά την κατάρρευση της κορώνας έναντι των άλλων νομισμάτων.  
"Επί του παρόντος, το χρέος των νοικοκυριών είναι ισοδύναμο με 108 τοις εκατό του ΑΕΠ, πολυ  υψηλό για διεθνή σύγκριση," τόνισε σε δήλωση της η κυβέρνηση, σύμφωνα με το AFP. "Η δράση θα ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα  των νοικοκυριών και θα ενθαρρύνει την οικονομία."
Η ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει από τα μέσα του 2014 και σύμφωνα με εκτιμήσεις το μέτρο αναμένεται να κοστίσει $ 1,2 δισ. συνολικά. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα τεσσάρων ετών. 
Το σχέδιο χρηματοδότησης του προγράμματος δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Ωστόσο, Gunnlaugsson έχει υποσχεθεί ότι τα δημόσια οικονομικά δεν θα τεθούν σε κίνδυνο. Προτάθηκε αρχικά ότι οι ξένοι πιστωτές της ισλανδικές τράπεζες θα πληρώσουν για το μέτρο.
Διεθνείς οργανισμοί (και τοκογλύφοι) έχουν αντιμετωπίσει την ιδέα  επικριτικά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχουν στραφεί  εναντίον της, επικαλούμενοι ..οικονομικά προβλήματα.
Η Ισλανδία έχει " ελάχιστα  δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους των νοικοκυριών ", σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενώ ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η Ισλανδία θα πρέπει να περιορίσει την ανακούφιση υποθήκη της σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.(αυτά που πλασάρουν και στην Ελλάδα)!!
Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία αξιολογήσεων, Standard & Poors, ...έτρεξε να πεί οτι αν υπάρξουν περικοπές, οι προοπτικές της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας θα γίνουν αρνητικές από σταθερές, προσθέτοντας ότι το οικονομικό μέτρο θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, αν τα χρήματα  καταβάλλονταν  από το υφιστάμενο πιστωτικό σύστημα των ισλανδικών τραπεζών.,..
Πηγη:http://rt.com
ΣΗΜ.ΕΦΗΜΕΡΙΣ..
Ευγε στην κυβέρνηση της Ισλανδίας και εύγε στο λαό της όπου ενεργεί με πολύ σύνεση. Οι Ισλανδοί ειναι οι μόνοι που έστειλαν τον πρώην πρωθυπουργό στη φυλακή για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος ενώ εμείς ξέρουμε μόνο να βρίζουμε ο ένας τον άλλο και να αφήνουμε τον Κ.Καραμανλή να πουλάει ανενόχλητος τα διαμερισματάκια του,και παρότι και ο ίδιος υπόγραψε στο πολυνομοσχέδιο ότι έχει την ευθύνη της χρεοκοπίας να μή τον ενοχλεί κανένας.. για να μη πούμε ότι επευφημείται και στις δημόσιες  εμφανίσεις του..
Όσο για τη λίστα Λανκάρτ,και το σκάνδαλο που ο κ.Χατζηνικολάου έφερε στη δημοσιότητα για τα δίς των  Μειμαράκη,Βουλγαράκη, Λιάπη.. όλα πάνε καλα,γι αυτούς!!! .Ε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ άρθρο του Γιώργου Πένταρη

1 comment:

  1. έχουμε πολύ δρόμο ακόμη στη χώρα μου για να φτάσουμε τα μισά από ότι πέτυχαν εκείνοι!

    ReplyDelete

wibiya widget