Sunday, January 26, 2014

Κεφαλονια. Σεισμός 5,9ρίχτερ. Στα αυτοκίνητα θα βγάλουν τη νύχτα οι Κεφαλονίτες .Τσουχτερό το κρύο αλλα ..

Συνεχείς μετασεισμοί - μικρές υλικές ζημιές

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 16:07 Αν. 22:30

Με το φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού απο   αυτον που χτύπησε την Κεφαλονιά στις 3:55,σήμερα το απόγευμα ζει ή Κεφαλονιά ενώ οι σεισμολόγοι προειδοποιούν να μη μπουνε στα σπίτια τους απόψε.
Στα αυτοκίνητα θα ξενυχτ'ησουν πολλοί ενώ το κρύο είναι τσουχτερό..Ας ιδούμε όμως τις ειδήσεις αναλυτικά..

++++++ΡΕΚΟΡ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ************
Δεν ξέρουμε τί ακριβώς συμβαίνει αλλά στις 22: 48 ώρα Ελλάδας και μέσα σε λίγα λεπτά 
τις ώρας οι αναγνωστες μας ξεπερασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ γράφοντας τα παρακάτω 
νούμερα.. Σύμφωνα με τα στοιχεία της GOOGLE  τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή διάβαζαν την  
ΕFΗΜΕRΙS στις πρώτες 5 χωρες οι οι ακόλουθοι..
Ηνωμένες Πολιτείες
747
Ελλάδα
521
Αυστραλία
76
Γερμανία
28
Ρωσία
14
*****************************************************************





ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ/STR

Βράχια έχουν πέσει στο δρόμο από το σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου το μεσημέρι της Κυριακής στην Κεφαλονιά.
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Κεφαλονιάς ο πολύ ισχυρός σεισμός των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής και προκάλεσε μικρής έκτασης υλικές ζημιές. Οι κάτοικοι αποφεύγουν να μπουν στα σπίτια τους και ετοιμάζονται να διανυκτερεύσουν στα οχήματά τους, ή όπου αλλού θεωρούν ότι θα είναι ασφαλείς. Στο νησί έφτασε με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Συνεχείς οι μετασεισμοί

Zημιές σε στέγες σπιτιών στο κέντρο του Ληξουρίου.






















Στις 16.06 ακολούθησε στην ίδια περιοχή μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ, στις 16:22 σημειώθηκε δόνηση 3,9 Ρίχτερ και δύο λεπτά αργότερα οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 12 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 3,5 Ρίχτερ, από τους οποίους οι πέντε είναι μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ.
Επιφυλακτικός  ο Κ. Παπαζάχος
Δεν μπορούμε απο τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε οτι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να περάσουν 48 ώρες για να είναι σε θέση οι επιστήμονες να κάνουν σχετική εκτίμηση, δεδομένου ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.
Ο κ. Παπαζάχος, σύστησε στους κατοίκους της Κεφαλονιάς να μην μπουν απόψε στα σπίτια τους και διευκρίνισε οτι οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν ακόμη κι έναν μήνα.

Η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα θεωρείται καλή εξέλιξη για τους σεισμολόγους, που εκφράζουν στο ΑΜΠΕ την εκτίμηση ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός. Ωστόσο, σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα 24ωρο, καθώς πρόκειται για περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα.
Οι ζημιές
Οι έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε παλαιά κτίσματα, κλειστούς δρόμους λόγω κατολισθήσεων,  διακοπές ρεύματος οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους αποκατάσταθηκαν.
Ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλ. Παρίσης, μιλώντας στo naftemporiki.gr ανέφερε ότι υπάρχουν ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε παλιά σπίτια στο Ληξούρι, ενώ δήλωσε πως ξεκίνησε και η απογραφή των ζημιών. Ο ίδιος νωρίτερα είχε δώσει  εντολή στα συνεργεία της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν τα όποια προβλήματα υπήρχαν στην ηλεκτροδότηση.


 ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
Επίσης όπως δήλωσε στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου Κεφαλλονιάς Νίκος Ανουσάκης,  υπάρχουν δρόμοι που έχουν κλείσει εξαιτίας κατολισθήσεων, ενώ σπίτια, κυρίως παλιά κτίσματα έχουν υποστεί ζημιές στα χωριά Παλλικής. Σύμφωνα με τον ίδιο τα κεντρικά κτήρια στο Αργοστόλι δεν φαίνεται  να έχουν υποστεί ζημιές, ωστόσο  τόνισε ότι βρίσκεται σε κινητοποίηση όλος ο μηχανισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την αστυνομία και την πυροσβεστική.
Η πυροσβεστική υπηρεσία στο Αργοστόλι ανέφερε ότι υπάρχουν ζημιές σε παλιά κτίσματα στην Παλλική, ενώ όπως είπε ζημιές έχουν αναφερθεί και στο Ληξούρι. Υπάρχουν δρόμοι κλειστοί, στα βόρεια του νησιού, από πτώσεις βράχων, και στο Αργοστόλι έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων.
Ο πρώτος σεισμός
Ο σεισμός 5,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 15.55, με επίκεντρο 116 χλμ. δυτικά της Πάτρας. Ο ίδιος φορέας λίγο αργότερα αναβάθμισε το σεισμό σε 6 Ρίχτερ.
Ειδικότερα ο σεισμός  σημειώθηκε δύο χιλιόμετρα βόρεια από το Ληξούρι και 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, ενώ έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.
Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα δύο χιλιόμετρα.
Διαφορετικές μετρήσεις
Διαφοροποιήσεις εμφανίζουν οι μετρήσεις των σεισμολογικών ινστιτούτων για τον σεισμό, καθώς υπολογίζουν το μέγεθός του από τους 5,8 έως τους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό βάθος του από 12 έως 24 χιλιόμετρα.

EUROKINISSI
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει «πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση»  μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τα 6 χιλιόμετρα βορειανατολικά του Αργοστολίου.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με βάθος 17 χιλιόμετρα και επίκεντρο έξι χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου και 280 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.
Το Αμερικάνικο Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 12,3 χιλιόμετρα και επίκεντρο στα τρία χιλιόμετρα νότια του Ληξουρίου.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους οι διαφοροποιήσεις στις τιμές δεν είναι τόσο μεγάλες, ώστε να υπάρχει ουσιαστική διαφορά, όπως υποστηρίζουν οι  οργανισμοί μετρούν τους σεισμούς με αυτόματα συστήματα, τα οποία δεν είναι τόσο ακριβείας και έχουν σταθμούς σε διαφορετικές θέσεις.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε μία ημέρα περίπου, οπότε θα έχουν συλλεγεί περισσότερα δεδομένα, θα βγει το οριστικό μέγεθος του σεισμού.
Στην Κεφαλονιά ο υπουργός Εσωτερικών
Στην Κεφαλονιά έφτασε με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Τον υπουργό Εσωτερικών συνοδεύει ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ.
Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία να είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν κάθε βοήθεια που τυχόν ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές- τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Κεφαλονιάς.
Επίσης στην Κεφαλονιά μεταβαίνουν οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό.
Ακόμη με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια, μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά με ελικόπτερο Super Puma ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Με το ίδιο ελικόπτερο μεταβαίνει στην Κεφαλονιά, με εντολή του υπουργού υποδομών, Μεταφορών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κλιμάκιο του Ο.Α.Σ.Π. προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση της κατάστασης.
Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει επίσης ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Πατρών, με προσωπικό και μέσα της ίδιας Υπηρεσίας, που θα παραμείνουν εκεί καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, για προληπτικούς λόγους.
Μαζί τους θα έχουν, ένα διασωστικό όχημα σεισμών, με πέντε πυροσβέστες, δύο πυροσβεστικά οχήματα με τέσσερις πυροσβέστες και ένα εκπαιδευμένο σκύλο.
Κλειστοί όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί
Κλειστοί θα παραμείνουν από τη Δευτέρα όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι μετασεισμικοί  έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων  όλων των κτηρίων.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget