Monday, January 13, 2014

Ποιος σηκώνει το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα;

Πάγκαλος: «Στη δεκαετία του 90 ο Καμμένος ήθελε να κατέβει με το ΠΑΣΟΚ»

Άρθρο του 
κ. Θεόδωρου Πάγκαλου
12 Jan 2014 08:29 πμ
Είναι γνωστό ότι οι γενικεύσεις οδηγούν σε απλουστεύσεις. Οταν πρέπει να βγάλεις πολιτικά συμπεράσματα, έννοιες όπως «ο λαός», «ο πολίτης» ή πιο συγκεκριμένα «ο φορολογούμενος» μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά λάθη. Πολλές φορές, ένα μόνο μικρό βήμα παραπέρα ανάλυσης των μεγεθών είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.
Το μέσο κατά κεφαλήν φορολογικό βάρος ήταν μέχρι το 2010 το ελαφρότερο στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ και ένα από τα ελαφρότερα στον ΟΟΣΑ.
Μέσα σε τρία χρόνια επιπλέον φόροι 25 δισ. ευρώ ήρθαν να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα. Μεγάλο μέρος των Ελλήνων, η πλειοψηφία των μισθωτών είναι στα όρια της φορολογικής αντοχής. Στα τρία αυτά χρόνια η φορολογική επιβάρυνση στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3,9% το έτος, ενώ η αντίστοιχη μέση αύξηση στην Ευρώπη των «27» ήταν μόλις 0,3%. Με αυτές τις επιδόσεις η Ελλάδα διακρίνεται και στο ευρύτερο πεδίο του ΟΟΣΑ για την αποφασιστική εκτίναξη προς τα πάνω της φορολογικής επιβάρυνσης. Οταν παρακολουθεί κανείς τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των συμπολιτών μας, την επικρατούσα στα μέσα ενημέρωσης άποψη και τον τόνο των καθημερινών συζητήσεων, διαπιστώνει ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι στο επίπεδο των εντυπώσεων πιο επώδυνη από ό,τι ο περιορισμός των εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων ή από την επίδραση που είναι φυσικό να έχει η επέκταση της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης.

Οι θεωρίες των ειδικών της Οικονομικής Ψυχολογίας πάντα αναλύουν ότι είναι επαχθέστερες οι συνέπειες όταν μειώνεις ή διατηρείς στάσιμους τους ονομαστικούς μισθούς και τα ημερομίσθια γιατί γίνονται άμεσα αντιληπτές από τον ενδιαφερόμενο ενώ «πιο εύκολα περνάνε» οι άμεσες και σταθερές μειώσεις των πραγματικών μισθών (υψηλός πληθωρισμός) ή η έμμεση διάβρωση του εισοδήματος με τις κρατήσεις (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές). Για να γίνει αντιληπτό το παράδοξο, πρέπει να δούμε ποιοι και πόσοι σε κάθε κατηγορία είναι οι Ελληνες. Ας ξεκινήσουμε με τους ένδοξους και τιμημένους αγρότες μας. Η κατά τον Νίκο Ζαχαριάδη «αιμοβόρα αστικοτσιφλικάδικη μπουρζουαζία» της πατρίδας μας κατάφερε, μετά από αλλεπάλληλες αγροτικές μεταρρυθμίσεις, 500.000 περίπου αγρότες (12% του πληθυσμού) να μην πληρώνουν καθόλου φόρους, αν εξαιρέσει κανείς 5.000 υπερσύγχρονες και εξαγωγικές αγροτικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να κρυφτούν.
Ας αφήσουμε όμως τους επιγόνους του Μαρίνου Αντύπα να παρκάρουν δίπλα στα ολοκαίνουργια τρακτέρ τους συνηθέστατους μπεεμβέδες για να σχεδιάσουν τη βραδινή τους επίσκεψη σε κάποιο από τα «πολιτιστικά κέντρα» της περιοχής. Μια άλλη συμπαθής ομάδα του πληθυσμού απαραίτητη για να συγκροτηθεί πλειοψηφικό ρεύμα στο εκλογικό σώμα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι. Αντιπροσωπεύουν το 30% του ενεργού πληθυσμού, δηλαδή το διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι μόνο 15%. Εξι στους δέκα από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ, δηλαδή κάτω των 420 ευρώ τον μήνα και εν πάση περιπτώσει 8 στους 10 έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, δηλαδή κάτω των 850 ευρώ.
Αν προσθέσουμε ότι 4 στους 10 μισθωτούς επίσης δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, τότε φτάνουμε στο θαυμαστό συμπέρασμα ότι ένας στους δύο έλληνες φορολογούμενους δεν πληρώνει φόρο.
Αρα τη βασική υποχρέωση του πολίτη που είναι η καταβολή φόρων για τη λειτουργία του κράτους εκπληρώνει μόνο ένας στους δύο Ελληνες. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η αποχή από τη νομοθετικά επιβεβλημένη υποχρέωση συμμετοχής στις εκλογές αφορά περίπου έναν Ελληνα στους τέσσερις (25%) και ότι περίπου ένας στους πέντε στρατεύσιμους, δηλαδή ένας στους δέκα πολίτες που είναι σε ανάλογη ηλικία, αποφεύγει τη στρατιωτική θητεία με διάφορα τεχνάσματα, όπως είναι οι εφ’ όρου ζωής αναβολές λόγω σπουδών, τότε διαμορφώνεται μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για την ποιότητα του λαού εις το όνομα του οποίου διάφοροι θεσιθήρες κόπτονται.

Πάγκαλος: «Στη δεκαετία του '90 ο Καμμένος ήθελε να κατέβει με το ΠΑΣΟΚ»

Για τα σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια και εμπλέκουν γνωστούς πολιτικούς μίλησε την Τρίτη ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό BHMA FM 99,5 κλήθηκε μεταξύ άλλων να σχολιάσει τις υποθέσεις του Μιχάλη Λιάπη και του Πάνου Καμμένου.

«Νιώθω μεγάλη απογοήτευση και αηδία» ήταν η απάντηση του Θόδωρου Πάγκαλου στη σχετική ερώτηση. Και ο ίδιος συνέχισε: «Και οι δύο καταγγελίες είναι θεμελιωμένες, διότι δεν είμαι από αυτούς που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν με μεγάλη ευκολία τα αναδυόμενα σκάνδαλα, αλλά εδώ φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που λένε είναι κυρίαρχη ιδεολογία – και το ακούτε πάρα πολλές φορές. Θυμάμαι ότι έρχονταν άνθρωποι στο γραφείο μου και μου έλεγαν ότι έχουν κάνει το ένα και το άλλο κι εγώ τους έλεγα ότι έχουν παρανομήσει. Και απαντούσαν "μα, Θόδωρε, ο ένας έχει κάνει το ένα και ο άλλος το άλλο..."» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος προχώρησε μάλιστα σε μια αποκάλυψη, ότι ο Πάνος Καμμένος είχε αποπειραθεί να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της δεκαετίας του '90 υποσχόμενος μάλιστα οικονομική υποστήριξη στο κόμμα. 

«Το 1990, στις "μεσαίες" εκλογές, είχαμε κάνει μια επιτροπή στο ΠΑΣΟΚ για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Ήταν ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο Παντελής Οικονόμου και εγώ. Κάποια στιγμή, ο Οικονόμου, που ήταν τότε στη νεολαία, ήρθε και μου είπε ότι υπάρχει ένας νέος που λέγεται Καμμένος, από τη γνωστή οικογένεια με τα αυτοκίνητα, και θέλει να κατέβει με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Και θα μπορούσε μάλιστα να συμβάλλει αισθητά και στον οικονομικό αγώνα του κόμματος» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος και τελικά «έκοψε» τον σημερινό πρόεδρο των ΑΝΕΛ από τους υποψήφιους. 

«Εγώ είδα ότι αυτό το παιδί απείχε πάρα πολύ από την άκρη της άκρας Δεξιάς και δεν μπορούσε με κανένα τρόπο να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Το είπα στον Οικονόμου, ο οποίος το απεδέχθη και έτσι δεν ευτύχησε η διαμεσολάβηση και δεν εισπράξαμε και τα χρήματα που θα μας έδινε ο Καμμένος» είπε στον ΒΗΜΑ FM 99,5 o Πάγκαλος. 

«Μετά, νομίζω, έβαλε υποψηφιότητα με τη Ν.Δ. και δεν βγήκε στις πρώτες εκλογές, αλλά στις επόμενες. Ήθελε πάση θυσία να πολιτευτεί, αλλά δεν θα μπορούσα να έχω ως υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ κάποιον που είχε μια φρασεολογία περίπου της σημερινής Χρυσής Αυγής».

No comments:

Post a Comment

wibiya widget