H Daily Mail με εκτενές δημοσίευμά της τονίζει ότι στον
Τύμβο Καστά είναι σίγουρα θαμμένη μια μεγάλη προσωπικότητα,
ακόμη και η μητέρα του Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα.
Οι εικασίες γύρω από το μυστήριο του αρχαίου τύμβου συνεχίζονται με έναν ακαδημαϊκό να εκτιμά ότι είναι θαμμένη εκεί η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα,επισημαίνει η εφημερίδα Daily Mail, αναφερόμενη στον καθηγητή Άντριου Τσαγκ.
Κάποιοι επιστήμονες, όπως αναφέρεται, πιστεύουν ότι παρουσία των γυναικείων αγαλμάτων, των Καρυάτιδων, υποδεικνύουν ότι ο τύμβος της Αμφίπολης ανήκει σε γυναίκα. Παρόλα αυτά, ένας ειδικός πήγε ένα βήμα παραπέρα πιστεύοντας ότι οι Έλληνες αρχαιολόγοι έχουν τελικά ανακαλύψει τον τάφο της Ολυμπιάδας.
Ο συγγραφέας Άντριου Τσαγκ, που έχει δημοσιεύσει βιβλίο με θέμα τις έρευνες για τον τάφο του θρυλικού στρατηλάτη, δημοσίευσε την αμφιλεγόμενη εκδοχή του στο Greek Reporter. Οπως ανέφερε οι σφίγγες που βρίσκονται στην είσοδο του τύμβου είναι διακοσμημένες με παρόμοιο τρόπο με αυτές που βρέθηκαν στους τάφους δύο βασιλισσών της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης και της γιαγιάς του Μ. Αλεξάνδρου.
Ο Τσαγκ εξήγησε επίσης ότι οι σφίγγες είναι παρόμοιες με ένα ίδιο ζευγάρι στη Σακάρα, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται ο πρώτος τάφος του Αλέξανδρου, η σορός του οποίου θεωρείται ότι μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο μετά το θάνατό του.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι προσόψεις των τάφων του πατέρα του Φιλίππου Β' και του Αλέξανδρου Δ' είναι όμοιες με τις προσόψεις από το μνημείο του λέοντα, το οποίο θεωρείται ότι κανονικά στεκόταν στη σκεπή του μυστηριώδους τύμβου. Επι προσθέτως υπάρχουν ακόμη ομοιότητες στο μωσαϊκό και τις ροζέτες στους τάφους της Αμφίπολης και του Φιλίππου.
Βάσει όλων των παραπάνω, ο Τσαγκ πιστεύει ότι το πελώριο ταφικό μνημείο χτίστηκε για την Ολυμπιάδα ή την σύζυγο του Μεγαλέξανδρου, Ρωξάνη, οι οποίες πιστεύεται ότι πέθαναν στην Αμφίπολη περίπου την εποχή που κατασκευάστηκε ο τάφος, δηλαδή το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.
Ο συγγραφέας κλίνει περισσότερο προς την Ολυμπιάδα,καθώς όπως είπε οι Καρυάτιδες είναι πιθανώς Κλώδωνες, ιέρειες του Διονύσου. Άλλοι ειδικοί, προηγουμένως, είχαν εκτιμήσει ότι ο τάφος ανήκει σε αξιωματικό του Αλέξανδρου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο χώρος ταφής χρονολογείται μεταξύ 325 και 300 π.Χ., πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
No comments:
Post a Comment