Tuesday, June 23, 2015

Έχει ..πλάκα. Τα 200 χρόνια απο τη μάχη του Βατερλώ και η αναπαράσταση της. Γράμμα απο τη..μάχη

Αν ο Ναπολέων κέρδιζε στο Βατερλώ;

Για τους περισσότερους Έλληνες το Βατερλώ δεν ξεπερνά τις 3 λέξεις "..θα γίνει Βατερλώ" κι αυτό σίγουρα σε κάποια ατάκα Ελληνικής ταινίας το έχουν ακούσει..
Να είμαστε ειλικρινείς την μεγάλη αυτη μάχη που έκοψε τη φόρα του Μεγα Ναπολέοντα ,μας τη θύμισε ο φίλος μας Γιώργος Πένταρης με επιστολή του,που κι αυτος έλαβε απο φίλο του που βρίσκονταν στους εορτασμούς..
Για να μη λέμε πολλά:
Εmail.1
Από τον φίλο μου Γ. Γεωργίου που ζει στις Βρυξέλλες έλαβα το παρακάτω Link από την αναπαράσταση της Μάχης του Βατερλό, απολάυστετο.

Γ. Πένταρης

Email 2.

ΖΗΣΑΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ !!
Με χαρά σας στέλνω, ένα μοναδικό αφιέρωμα, πολύ καλά επιμελημένο από το ειδησειογραφικό πρακτορείο Telegraph με την αναπαράσταση της μάχης του ΒΑΤΕΡΛΩ και τον εορτασμό των 200 χρόνων, από το ολοκαύτωμα,  που ως θεατής εζησα  !!  Ενας μοναδικός εορτασμός, που όμοιος του δεν υπάρχει.

130.000 καθηλωμένοι θεατές να βλέπουν την πτώση, συντριβή και φυγάδευση όπως όπως του Ναπολέοντα !

Μια αυτοκρατορία διαλύεται, η νέα Ευρώπη δημιουργείται !

Απολαύστε το γιατί ως τον επόμενο εορτασμό των 300 χρόνων που δεν θα υπάρχουμε (μόνο ως πνεύματα) θα 'χουν γίνει τόσες κοσμογωνίες και τόσοι μετασχηματισμοί στην Ευρώπη που το ολοκαύτωμα με τους 80.000 νεκρούς του ΒΑΤΕΡΛΩ θα φαίνεται  μικρό !

Vive Napoleon !

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δειτε το Βίντεο


ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ  ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Το βράδυ της 18ης Ιουνίου του 1815 ο Ναπολέων κοιτάζει τον κάμπο και νιώθει περήφανος για τη νίκη του. Ο αυτοκράτορας κατατρόπωσε τις ενωμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις και καταστρώνει τα επόμενα σχέδια του.Φυσικά πρόκειται για σενάριο σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Όμως στο euronews, μας αρέσει να «παίζουμε» με τα ενδεχόμενα της ιστορίας και να βλέπουμε τι θα συνέβαινε αν τα πράγματα έπαιρναν άλλη τροπή…
Αν ο Ναπολέων είχε κερδίσει τη μάχη, ο σταθμός Waterloo του Λονδίνου δεν θα είχε αυτό το όνομα! Ακριβώς όπως η πλατεία Τραφάλγκαρ, οι Βρετανοί τιμούν τις στρατιωτικές τους νίκες δίνοντας το όνομα του πεδίου της μάχης σε μεγάλα κτίρια. Μια κίνηση που μάλλον δεν είναι πρωτότυπη, αφού το ίδιο κάνουν και οι Γάλλοι: Austerlitz και Wagram είναι δύο από τα πιο γνωστά παραδείγματα.
Ως «Waterloo Bridge Station» εγκαινιάστηκε το 1848, όμως το αρχικό της όνομα ήταν «Strand Bridge». Μετά τη νίκη του επί του Ναπολέοντα, ο Δούκας του Ουέλινγκτον μετονόμασε τη γέφυρα σε «Waterloo Bridge». Αν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα είχαν νικήσει, αυτός ο σταθμός θα ήταν γνωστός ως «Strand Station».

Λονδίνο: Ο Σταθμός Βατερλώ σήμερα

Γέφυρα Βατερλώ
Όσον αφορά την οικονομία της εποχής, μια βρετανική ήττα θα είχε βυθίσει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα για την λίρα και το βρετανικό στέμμα. Στις αρχές του 1800, η ​​έκβαση της μάχης θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις πρωτεύουσες των χωρών που συμμετείχαν στη μάχη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Ακριβώς όπως οι Μαλέτ, μια οικογένεια επιχειρηματιών που ανήκε στην ελίτ της εποχής, που έστειλε πληροφοριοδότες στο πεδίο της μάχης. Φανταστείτε, λίγο πριν το τέλος της μάχης, αν έστελναν το μήνυμα πως ο Ναπολέοντας κερδίζει! Στο χρηματιστήριο του Παρισιού θα επικρατούσε ενθουσιασμός και το γαλλικό φράγκο θα ανέβαινε στα ύψη, ενώ η στερλίνα θα κατέρρεε.
Μόλις όμως γινόταν γνωστή η αλήθεια, το φράγκο θα γκρεμιζόταν και η στερλίνα θα απογειωνόταν. Όσοι όμως πόνταραν σε μια αποτυχία του Ναπολέοντα, κέρδισαν πολλά χρήματα. Η περιουσία της οικογένειας Μάλετ θα εκτοξευόταν μέσα σε μια νύχτα.

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού

James Mallet (1787-1868)
Αν Ουέλινγκτον έχανε, ποιες θα ήταν οι πολιτικές συνέπειες στο Λονδίνο; Το κόμμα των συντηρητικών θα δεχόταν σφοδρή κριτική, ενώ θα έχανε την αξιοπιστία του. Ο πόλεμος κοστίζει και η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξηγήσει γιατί ξόδεψε τόσα χρήματα. Ο θεσμός της βασιλείας, ίσως αντιμετώπιζε κρίση νομιμοποίησης, ενώ ο μονάρχης θα όφειλε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις.
Λίγο καιρό αργότερα, η Βρετανία θα επέλεγε τον δρόμο της ουδετερότητας, ενώ ίσως υιοθετήσουμε τις πρακτικές της γαλλικής αυτοκρατορίας. Η αντιπολίτευση θα κέρδιζε έδαφος, ενώ ίσως σχηματιζόταν και κυβέρνηση συνεργασίας. Οι πρωταγωνιστές της ήττας λογικά θα αποχωρούσαν ντροπιασμένοι από την πολιτική σκηνή, δίνοντας την θέση τους σε νεότερους ανθρώπους.

Ην.Βασίλειο: Προσοχή οδηγείτε αριστερά!

Κοντέρ αυτοκινήτου σε χιλιόμετρα και μίλια
Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πολλά ακόμη σενάρια. Σε κάθε περίπτωση, η μοίρα του Ναπολέοντα δεν θα άλλαζε. Μια νίκη στο Βατερλώ, απλά θα καθυστερούσε την αναπόφευκτη ήττα. Ακόμη και αν οι σύμμαχοι δεχόντουσαν ένα ισχυρό πλήγμα, σύντομα θα ανασυντάσσονταν και θα έβαζαν τέρμα στην θριαμβευτική πορεία του αυτοκράτορα.

Στο πεδίο της μάχης

Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν έγινε όπως έπρεπε στις 18 Ιουνίου του 1815: Η ιεραρχία εμφάνισε ρωγμές και δεν ακολούθησε τις εντολές, ο καιρός ήταν τουλάχιστον περίεργος και ο Ναπολέων υπέφερε από προβλήματα υγείας. Στα «Απομνημονεύματα της Αγίας Ελένης», ο Ναπολέων κατηγορεί τους στρατηγούς του για ανικανότητα, ενώ σημειώνει πως δεν ακολούθησαν τις εντολές που έλαβαν.
Μια ημέρα πριν από τη μάχη, η κοιλάδα του Βατερλώ βυθίστηκε στη λάσπη, λόγω έντονης βροχής. Όμως το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι συμμαχικές δυνάμεις. Τέλος, η υγεία του Ναπολέοντα ήταν ιδιαίτερα εύθραυστη. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο αυτοκράτορας έπασχε από αιμορροΐδες, κάτι που επηρέασε σημαντικά τις στρατιωτικές του ικανότητες.
Περισσότερα για:
smaller_textlarger_text



No comments:

Post a Comment

wibiya widget