Saturday, May 7, 2016

Ελλαδιστάν το μεγαλείο σου: Πεθαίνοντας από νεροποντή στην Αθήνα


Η Μαρία - Αγγελική Ματραγκού σήμερα θα ήταν 31 ετών. Αυτές τις ημέρες, θα περνούσε τις γιορτές με την οικογένειά της. Ίσως πάλι, να κανόνιζε ένα ταξίδι ή μια έξοδο με τους φίλους της. Όμως, η κοπέλα έχει πια χαθεί. Η καρδιά της την πρόδωσε στα 27 της χρόνια, όταν βρέθηκε εγκλωβισμένη μέσα στο αυτοκίνητό της για ώρες και γύρω της όλα είχαν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα οι πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο, να μην μπορούν να την προσεγγίσουν.
"Ήταν απότοκο του τρόμου και του πανικού, που περιήλθε εξαιτίας της επικίνδυνης -για τη ζωή της- κατάστασης, στην οποία την έφεραν τα όργανα της Πολιτείας, με την αδιαφορία τους, είτε να λάβουν ως όφειλαν προληπτικά μέτρα, είτε να τη διασώσουν", καταγγέλλει η οικογένειά της και προσθέτει: "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι πέθανε, έχοντας εγκαταλειφθεί αβοήθητη (και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα) μια υγιής, νέα κοπέλα 27 ετών, σε μια τόσο κεντρική λεωφόρο, στην Αττική, από μια νεροποντή, μόνο και μόνο επειδή δεν μπόρεσαν τα όργανα της Πολιτείας να επιτελέσουν στοιχειωδώς το καθήκον τους".
Το δριμύ "κατηγορώ" των γονιών και του αδελφού της για την αμέλεια της Πολιτείας καταγράφεται αναλυτικά στην αγωγή που υπέβαλαν μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Άγη Τάτση, ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθήνας. Την ίδια ώρα που η Αττική μετρά 87 θύματα από πλημμύρες την τελευταία πεντακονταετία, η οικογένεια της Μαρίας - Αγγελικής στρέφεται κατά του ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αμαρουσίου, διεκδικώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη, ύψους 100.000 ευρώ ο καθένας. Είχε προηγηθεί η κατάθεση έγκλησης κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, η οποία -κατά πληροφορίες- έχει μπει στο αρχείο, καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας που χειρίστηκε την προκαταρκτική έρευνα, "δεν εντόπισε ποινικές ευθύνες".

© Παρέχεται από: News247.gr
© Παρέχεται από: News247.gr

Οι ευθύνες της Πολιτείας

Όπως αναφέρεται στην αγωγή, "βρεθήκαμε να χάσουμε το κορίτσι μας, κάτω από τραγικές συνθήκες που παραπέμπουν όχι σε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής", εξαιτίας της αμέλειας των οργάνων του Δημοσίου: "ο θάνατος της Μαρίας οφείλεται αποκλειστικά στα όργανα της Πολιτείας (Δήμος Αμαρουσίου, περιφέρεια Αττικής, Πυροσβεστική, Αστυνομία κα.)", καθώς μεταξύ άλλων, δεν είχαν φροντίσει να έχουν καθαρίσει τα φρεάτια αποχέτευσης προκειμένου να παροχετεύονται ευχερώς τα όμβρια ύδατα, ούτε έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εγκλωβιστούν οχήματα.
Ο δικηγόρος Άγης Τάτσης εξηγεί στο WE του News247 πως οι αρμόδιες για τη συντήρηση των οδών υπηρεσίες υποχρεούνται να ελέγχουν, τουλάχιστον ανά δεκαπενθήμερο, τις οδούς της αρμοδιότητάς τους, για τη διαπίστωση βλαβών του οδοστρώματος και των λοιπών στοιχείων ασφαλείας της οδού και να καταγράφουν τα ευρήματα σε ειδικό βιβλίο, που τηρείται με ευθύνη του Προϊσταμένου τους. Αντίστοιχα, η Αστυνομία υποχρεούται να ειδοποιεί αμέσως και εγγράφως τις αρμόδιες για τη συντήρηση των οδών υπηρεσίες, για την ύπαρξη βλαβών του οδοστρώματος και των στοιχείων ασφαλείας των οδών που υποπίπτουν στην αντίληψή τους και εκθέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών της οδού.
"Σύμφωνα με τη νομολογία, η παράλειψη συντήρησης των οδών, ως κύρια αιτία για την πρόκληση υλικής ζημίας, αποτελεί παράλειψη υλικής ενέργειας από όργανα των ΟΤΑ (συγκεκριμένα, τα αρμόδια συνεργεία και τις τεχνικές υπηρεσίες τους), τα οποία κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους δεν προβαίνουν στις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος", αναφέρει ο ίδιος, και συνεχίζει, λέγοντας ότι "τα όργανα του Δημοσίου ευθύνονται και με βάση την 'αρχή της προφύλαξης' σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα προσήκοντα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να μην διακινδυνεύεται η υγεία και ασφάλεια των πολιτών".
Κατά τον Άγη Τάτση, τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά."Τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα; Είναι δυνατόν να συντηρήθηκε ο συγκεκριμένος δρόμος, και παρ' όλα αυτά να είχαμε αυτή την τραγική κατάληξη;" , αναρωτιέται, ενώ ξεκαθαρίζει: "Πιστεύουμε ακράδαντα πως ο θάνατος της Μαρίας - Αγγελικής οφείλεται αποκλειστικά στα όργανα της Πολιτείας. Υπάρχει υπαιτιότητα εκ μέρους των δημοσίων οργάνων και η οικογένεια θα πρέπει να δικαιωθεί".

Δεν είναι δυνατόν στο 21ο αιώνα να πεθαίνει κάποιος αβοήθητος αναμένοντας σε κεντρική οδό τη βοήθεια που τελικά ποτέ δεν ήλθε

© Παρέχεται από: News247.gr© Παρέχεται από: News247.gr
© Παρέχεται από: News247.gr 

190 νεκροί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 1880 μέχρι σήμερα περίπου 190 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο στην Αττική, ενώ οι δύο πιο θανατηφόρες πλημμύρες καταγράφονται το 1972 στις περιοχές Ίλιον, Πετρούπολη, Περιστέρι και Ρέντη, με 36 νεκρούς και το το 1961 σχεδόν στις ίδιες περιοχές, με τραγικό απολογισμό τα 33 θύματα. Σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία, έρχονται να προστεθούν και τα αποτελέσματα μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην οποία καταγράφεται πως από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί το 90% των χειμάρρων και το 65% των ρεμάτων σε όλη την Αττική. Βασικές αιτίες για τις συνεχείς πλημμύρες, πλην της εξαφάνισης σχεδόν των ρεμάτων, είναι η αποψίλωση των δασικών περιοχών γύρω από το λεκανοπέδιο, αλλά και η αστικοποίηση του τοπίου, ιδίως μετά το μέτρο της αντιπαροχής, ιδίως τις προηγούμενες δεκαετίες.

Τρομοκρατημένη και αβοήθητη

Τι συνέβη όμως, τη μοιραία ημέρα; Το πρωί της 22ας Φερβουαρίου 2013, όπως κάθε ημέρα, η Μαρία - Αγγελική, μια υγιέστατη κοπέλα, ξεκίνησε από το σπίτι της να πάει στην εργασία της στο Μαρούσι, αλλά λόγω της νεροποντής, ακινητοποιήθηκε το όχημα της (τύπου Smart) επί της οδού Αμαρουσίου -- Χαλανδρίου.
"Στις 9:30 την κάλεσα στο τηλέφωνό της" εξιστορεί η μητέρα της "και η Μαρία μου είπε  βρισκόταν στην οδό Αμαρουσίου - Χαλανδρίου. Μετά από λίγα λεπτά, με καλεί και μου αναφέρει ότι ο δρόμος είναι μπλοκαρισμένος από τη βροχή και δεν μπορεί να κινηθεί ούτε εμπρός ούτε πίσω. Μου αναφέρει ότι δεν μπορεί να βγει από το αμάξι λόγω του όγκο του νερού και της πίεσης που προκαλεί στις πόρτες του οχήματος". Την τρίτη φορά που οι δύο γυναίκες επικοινώνησαν, η Μαρία - Αγγελική ήταν πλέον τρομοκρατημένη, με τη μητέρα της να τη συμβουλεύει να καλέσει την πυροσβεστική και την οδική βοήθεια, ενώ λίγα λεπτά μετά, τους καλεί ξανά και τους λέει έντρομη ότι ζαλίζεται.
"Από το σημείο αυτό και για 45 λεπτά κράτησα ανοικτό το τηλέφωνο, προσπαθώντας να της δώσω κουράγιο", αναφέρει η μητέρα της προσθέτοντας ότι παράλληλα, από το σταθερό της οικίας καλούσε την Αστυνομία και την Πυροσβεστική: "Εκλιπαρούσα για τη συνδρομή τους. Ο αδελφός της, που είναι αστυνομικός, κάλεσε έναν γνωστό του στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών παρακαλώντας και για τη δική του παρέμβαση". Ύστερα από δύο ώρες, η οικογένειά, που κατοικεί εκτός Αθηνών, δέχθηκε κλήση από το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο και  "στην ουσία μας ανακοίνωσαν το θάνατο της Μαρίας".
ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget