Friday, May 27, 2016

Γαλλικά υποβρύχια πήρε η Αυστραλια σηματοδοτώντας ένα μετα -ΗΠΑ πολύ πολικό διεθνες σύστημα

Του Δρ Κωνσταντίνου Γρίβα*
Πριν από λίγο καιρό η Αυστραλία αποφάσισε την αγορά δώδεκα γαλλικών υποβρυχίων Shortfin Barracuda Block 1A της εταιρείας DCNS συνολικής αξίας 50 δις δολαρίων.
 
Τα υποβρύχια αυτά είναι μια συμβατικής πρόωσης έκδοση των πυρηνοκίνητων Barracuda, εκτοπίσματος περίπου 4.700 τόνων. Θα διαθέτουν προηγμένο σύστημα αναερόβιας πρόωσης (ΑΙΡ) και έχουν βελτιωμένη υδροδυναμική σχεδίαση για μείωση του ακουστικού ίχνους. Θα αποτελέσουν το στρατηγικό οπλικό σύστημα της Αυστραλίας για τις επόμενες δεκαετίες. Η απρόσμενη επιλογή του γαλλικού υποβρυχίου, που ήταν αουτσάιντερ, έναντι του ιαπωνικού Soryu και του γερμανικού Type 218, που ήταν τα φαβορί, έχει και σημαντικές εν δυνάμει γεωπολιτικές συνέπειες. 
 
Μεταξύ των άλλων, τα Soryu, ήταν η προτεινόμενη επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Αυστραλοί όμως, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τους, «αδειάζουν» του Αμερικανούς και ξεκινούν μια στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία με την οποία δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερα στενές σχέσεις. 
 
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια έμμεση επιβεβαίωση της πολυπολικής φύσης του επερχόμενου διεθνούς συστήματος και του περιορισμού του ρόλου των ΗΠΑ. 
 
Από πλευράς της Γαλλίας, η επιτυχία αυτή ενδέχεται να σηματοδοτήσει την επαναφορά της στον διεθνή στίβο ως  αυτόφωτη δύναμη παγκόσμιου βεληνεκούς. Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο είναι δεδομένο ότι θα έχει συνέπειες και στο εσωτερικό της Ε.Ε. Μια Γαλλία που θα αναζητεί εκ νέου αυτόνομο και πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολυπολικό διεθνές σύστημα, δύσκολα θα ανεχθεί για πολύ την εξουσιομανία του Βερολίνου.
 
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια εξέλιξη που ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ε.Ε. και να προσφέρει, σε βάθος χρόνου, νέα περιθώρια ελιγμών και στην ελληνική εξωτερική πολιτική. 
 
*O Δρ Κωνσταντίνος Γρίβας διδάσκει το μάθημα της Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- See more at: http://www.pronews.gr/portal/20160527/opinion-makers/gallika-ypovryhia-pire-i-aystralia-simatodotontas-ena-meta-ipa-polypoliko#sthash.Ae58Y1QF.h8nwJit7.dpuf

No comments:

Post a Comment

wibiya widget