Monday, August 13, 2018

15 Αυγούστου 1461,η αποφράς ημέρα για τον Πόντο ...η άλωση της Τραπεζούντας

Γράφει η φιλολογος 
ΓΙΩΤΑ ΙΩΑΚΕΙΜΊΔΟΥ 


15 Αυγούστου 1461,η αποφράς ημέρα για τον Πόντο ...η άλωση της Τραπεζούντας, πρωτεύουσας των Μεγαλοκομνηνών

O εικοστός πρώτος και τελευταίος αυτοκράτορας του κράτους της Τραπεζούντας Δαβίδ Α΄ από τα πρώτα βήματα της εξουσίας του προσπάθησε μέσα από ένα τεράστιο διπλωματικό αγώνα να σώσει το κράτος των Κομνηνών. Ήρθε σε επαφή με ηγεμόνες της Δύσης με την βοήθεια του Βησσαρίωνα, ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να αφυπνίσει τη Δύση. Προσέγγισαν τον Δούκα της Βουργουνδίας Φίλιππο Γ΄ τον Καλό και τον πάπα Πίο τον Β΄ με σκοπό την δημιουργία μετώπου κατά των Οθωμανών .Η εναγώνια προσπάθεια του να σώσει τον Πόντο, φαίνεται από την πρόθεσή σου να δώσει στους Φλωρεντινούς προνόμια παρόμοια με των Γενουατών και των Βενετών για να εξασφαλίσει την στήριξή τους. Δυστυχώς όμως καμιά προσπάθεια από αυτές δεν κατέληξε κάπου.
Ο Μεχμέτ ο Β ο Πορθητής μετά την άλωση της Πόλης και την κατάληψη του Μορέως ήθελε να αλώσει και το τελευταίο προπύργιο του ελληνισμού, την αυτοκρατορία των Κομνηνών. Ο Πορθητής με μεγάλη μυστικότητα ετοιμάζει το εγχείρημά του αρχές του καλοκαιριού του 1461. Η εκστρατεία ξεκινάει από την brusa /Προύσα με επικεφαλής τον ίδιο τον Μεχμέτ με ένα στρατό από 60 χιλιάδες ιππείς και 80 χιλιάδες πεζικό. Την ίδια μέρα ξεκινάει ο τουρκικός στόλος από την Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον Μαχμούτ πασά, ο αριθμός των πλοίων υπολογίζεται από 100-300.Τον Πορθητή συνοδεύει ο λατινομαθής λόγιος της διασποράς Νικόλαος Σεκουνδινός.
Πρώτος στόχος ήταν η Σινώπη ,της οποίας ο τοπικός ηγεμόνας είχε ταχθεί με το μέρος του Δαβίδ. Ο εμίρης της Σινώπης Ισμαήλ τρομοκρατήθηκε από τον όγκο του στρατού και συνθηκολόγησε αμέσως με αντάλλαγμα την διοίκηση μια επαρχίας στην Θράκη. Ο τελευταίος σύμμαχος του Δαβίδ ο Τουρκομάνος ηγέτης των Ασπροπροβατάδων, γαμπρός των Κομνηνών, Ουζούν Χασάν συνθηκολογεί και αυτός με τον Μεχμέτ, έτσι το τέλος του Δαβίδ είναι πια προδιαγεγραμμένο.
Ο Δαβίδ αρχικά σαν άλλος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος σκέπτεται να πολεμήσει μόνος του μέχρις εσχάτων. Όμως από την μια μεριά είδε ότι έμεινε χωρίς κανέναν σύμμαχο και από την άλλη τον πίεζε να συνθηκολογήσει ο Αμιρούτζης, ο αρχισυβουλάτοράς του. Έτσι λοιπόν αποφασίζει ο Δαβίδ να παραδώσει την Τραπεζούντα 15 Αυγούστου του 1461. Ο Έλληνας απεσταλμένος του σουλτάνου Θωμάς Καταβοληνός είναι αυτός που τον πείθει να το κάνει. Η πρόταση του Σουλτάνου ήταν να παραδοθεί και θα γλύτωναν έτσι τα παιδιά του, οι συγγενείς του, οι υπήκοοι του όλοι, το χρυσό και το ασήμι του και όλα τα υπάρχοντα του, διαφορετικά θα τα έχανε όλα. Του υποσχέθηκαν να του χαρίσουν μια μεγάλη περιοχή στον Στρυμόνα της Μακεδονίας για να εγκατασταθεί με την οικογένεια του. Τελικά δολοφονήθηκε μαζί με τους 3 γιους του και τον ανεψιό του ...
Γ.Ι.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget