Tuesday, August 28, 2018

Δεν φταιει παντα ο φονιας. Ιστορίες πάθους και εξουσίας.

Γραφει η Φιλόλογος
ΓΙΩΤΑ ΙΩΑΚΕΙΜΊΔΟΥ 

Δεν  φταίει πάντα ο φονιάς

Η διδακτική ιστορία του Κανδαύλη (Ηρόδοτος)


Ο Κανδαύλης, βασιλιάς της Λυδίας, ήταν πολύ ερωτευμένος με τη γυναίκα του και περηφανευόταν για τα σωματικά της κάλλη.  Το αρρωστημένο πάθος του τον οδήγησε  στην επιθυμία να τα δει και ο υπηρέτης του ο Γύγης.
κατέστρωσε λοιπόν ένα σχέδιο: του είπε "για να δεις πόσο όμορφη είναι, θα έρθεις το βράδυ στο δωμάτιό μας και θα τη δεις γυμνή. Τότε θα καταλάβεις"
Ο Γύγης φυσικά του αρνήθηκε αρχικά και του είπε "μα δεν μπορώ, δε μου επιτρέπεται να δω την κυρά μου γυμνή! Δέχομαι πως η γυναίκα σου είναι η πιο όμορφη απ' όλες. Μα μη μου λες να τη δω γυμνή! Αν δεις το γυμνό σώμα μιας γυναίκας, την έχεις δει γυμνή κι απ' τη ντροπή της."
Ο Κανδαύλης όμως επέμενε και έτσι ο Γύγης κρυμμένος στο δωμάτιο είδε την πανέμορφη γυναίκα γυμνή και δικαίωσε το ερωτικό πάθος του Κανδαύλη.
Όμως η γυναίκα αντιλήφτηκε τι είχε συμβεί και έπεισε τον Γύγηη να σκοτώσει τον Κανδαύλη και να πάρει τον θρόνο του..Έτσι και έγινε...Τα πάθη πληρώνονται τελικά πολύ ακριβά ...
Γ.Ι.

Ουίλλιαμ Έττυ (William Etty): "Ο Κανδαύλης, βασιλιάς της Λυδίας, επιδεικνύει κρυφά τη γυναίκα του στον Γύγη, καθώς αυτή πηγαίνει γυμνή στο κρεβάτι του" (1820, Πινακοθήκη Υόρκης, Αγγλία).

No comments:

Post a Comment

wibiya widget