Saturday, May 4, 2019

Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

  • Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (Φωτ.: Facebook / Ecumenical Patriarchate)
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιβεβαίωσε την υποβολή της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου.
Την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου θα θέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Πέμπτη 9 Μαΐου στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα συνέλθει κατά την τακτική συνεδρίαση του μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε ζητήσει προσωπικά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του στη Γενεύη, ενώ είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, καθώς επίσης δυσφορία της ομογένειας στις ΗΠΑ για την παραμονή του στο αξίωμά του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε ζητήσει άλλες δύο φορές την παραίτησή του, την οποία ο 90χρονος αρχιερέας αρνήθηκε να δώσει, επισημαίνοντας ότι έχει πολλά να προσφέρει ακόμα
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος υπηρέτησε στο συγκεκριμένο αξίωμα επί 20 χρόνια, όταν το 1999 διαδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα που είχε παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανός διάδοχός του θα είναι ο Προύσης Ελπιδοφόρος, καθώς ο Γαλλίας Εμμανουήλ φέρεται να έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του.
Η δυσαρέσκεια της ομογένειας λέγεται ότι προκλήθηκε λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της Αρχιεπισκοπής, αλλά και από την καθυστέρηση στην ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στους Δίδυμους Πύργους, για την οποία ωστόσο έχουν διατεθεί τα απαιτούμενα κονδύλια.



No comments:

Post a Comment

wibiya widget