Monday, April 11, 2011

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;

1973..Με τον πρόεδρο του ΠΑΚ και αργότερα πρωθυπουργο Α.Παπανδρέου στη Μελβούρνη.Νεαρος γάρ και χωρις μουσια ημουν βεβαιος ότι η αλλαγη θα άρχιζε απο τη Μελβούρνη..Και καπως ετσι εγινε.Και σημερα πιστευω πως οι ξεχασμένοι(;) απόδημοι εχουν να προσφερουν πολλα στην πατριδα..!!!

                                                                     -A-

Πριν ακομα ο Ανδρέας έρθει στην Ελλάδα,μετα την πτωση της χουντας,υπήρχε μια μεγάλη ομάδα ανθρωπων,σε όλο τον κόσμο, που έπινε νερό στο όνομά του.
Κάποιοι όμως απο αυτούς ήταν έτοιμοι και να πεθάνουν αν ο πρόεδρος του ΠΑΚ ή της κυβέρνησης αργότερα τους το ζητουσε..!!
Τα ονόματά τους αρκετά γνωστά σε πολλούς και πάρα πολλά ...
Δεν θα τους αναφέρουμε απο φόβο μήπως ξεχάσουμε κανέναν ή μην αδικήσουμε κάποιους άλλους..
Θα σας μιλήσω για δύο πρόσωπα  και καλούς μου φίλους που τον πρωτο τον γνωρισα το 1968 και τον άλλον συνεργασθήκαμε απο το 1981 όταν ήδη το ΠΑΣΟΚ  είχε γίνει κυβέρνηση..


Βασίλης Κεραμάς και Μάκης Παπασταύρου



Συναντηθήκαμε πρόσφατα στα Καλάβρυτα την γενέτειρα του Μάκη και για πολλές ωρες θυμηθήκαμε τα παλια και είπαμε πολλά για τον άλλοτε "θεό" τους,για την πρωθυπουργία του Γιωργου,για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για αρκετους απο τους πρωταγωνιστές του 70 μέχρι και σήμερα..

Καταπληκτική μορφή ο Μάκης μας υποδέχτηκε στο πατρικό του και στον πολυ "ανθρωπινο" ξενωνα που κατάφερε να φτειάξει με τη σύζυγό του στο μαρτυρικό αλλα πανέμορφο χωριό του τα Καλάβρυτα.
Μας φίλεψε μέλι απο τα πατρικά του μελίσσια (πιο νόστιμο μέλι δεν γευτηκα πουθενα αλλού),μας ξενάγησε στη μαγευτική περιοχη τους ,μας έδειξε και μας μίλησε για την πλαγιά και το σχολειό που οι Γερμανοί ξεκλήρισαν ένα ολόκληρο χωριό και "μεταξύ τυρού και αχλαδίου" ειπωθηκαν πράγματα πολλά και αρκετά άγνωστα σε μένα..
Ήρεμος ,απλός, και πάντα φιλσοφημένος ο Μάκης ,όσο ο Ανδρέας ήταν δυνατός κρατούσε τα κλειδιά του κινήματος και σχεδόν η Χαριλάου Τρικούπη 50,είχε γίνει το σπίτι του.Και στενοχωρέθηκε πολύ όταν ο Κ.Σημίτης του τα πήρε....αλλά ποτε δεν τον κατηγόρησε..
Τον θυμαμαι σαν τωρα όταν το 1983 ήρθα απο την Αυστραλία για να αναλάβω τη διεύθυνση σύνταξης
του περιοδικού "Απόδημος" που εξέδιδε η Επιτροπη Αποδήμου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ,της οποίας ήταν και ο Γενικός Γραμματέας,να λεει σε όλους μας¨: "όταν δουλεύεις κάτι θα φτειάξεις αν γυρνας ή κοιμασαι όλα θα πάνε πίσω.." Εργασιομανής αλλα παντα ειχε ένα καλο λόγο να πει..
Για να μη μακρυγορω,ο Γεράσιμος Παπασταυρου πρωην κάτοικος Δ.Γερμανίας ,αν και οι Γερμανοί σκοτωσαν τον πατέρα του με άλλους συγγενεις και χωριανούς του,ο ίδιος σπουδαζε εκει γιατρός όταν γνωρίστηκε με τον Ανδρεα Παπανδρέου και απο τότε αφοσιωθηκε σ αυτον και του έμεινε για πάντα πιστός..Περα απο την αφοσιωση του θα πρεπει να πω και τουτο..
Σαν Γραμματεας της ΕΑΕκαι αργότερα σαν Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ έκανε τόσα πολλα για τους Απόδημους,τη συγκρότηση τους και την επαφήτους με την Ελλάδα, όσο κανένας άλλος..
Μάλλον ότι έχει σχεση με την μετανάστευση των Ελλήνων,την παλινόστηση ήταν δικό του έργο και του αείμνηστου συνεργάτη του Γιωργου Βλάχου απο τον Καναδά ,που ειχε αναλάβει διευθυντής της ΓΓΑΕ,ενω σημαντικός ήταν και ειναι και ο ρόλος του Βασίλη Τσαπαλιάρη,Κοινωνιολόγος απο την Αδελαίδα και συνεργάτης της ΓΓΑΕ.




O Aνδρέας  και η Μαργαρίτα Παπανδρέου στη Μελβούρνη λίγο πριν δωσει "πρες Κονφερανς". Διακρίνονται, απο αριστερα,οΠαναγιωτης Στωικός,προσωπικός του φρουρός στην Αυστραλία,οΓιαννης Ζυγούρας,ο Βασίλης Κεραμάς ,που απο τότε ανέλαβε τη φρούρηση και την ασφάλειά του,ο Βασίλης Σταυρόπουλος,εξάδελφος του Ανδρέα-Σταυρόπουλος  ήταν και το επίθετο τωνΠαπανδρέου ,πριν ο παππούς του Ανδρεας γινει παπάς- και ο Δημήτρης Παπαγεωργίου..

Αλλα γι αυτά θα μιλησουμε αργότερα.Και δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο με συμπαραστάθηκε όταν πήρα συνέντευξη την κ.Μαργαρίτα Παπανδρέου και την δημοσίευσα στον "Απόδημο" και σε άλλες εφημερίδες του εξωτερικού και τρέξαν όλοι οι σκληροπυρηνικοί του ΠΑΣΟΚ,να με "φάνε"λέγοντας ότι "δεν θα στείλουμε στις οργανώσεις τη Μαργαρίτα ..και δεν θα ντροπιάσουμε το κίνημα.." Ούτε στην εποχη του Στάλιν να είμαστε!!!
Προπαντός οι της Γερμανίας,μερικοί  ..σύντροφοι/σες δεν ήθελαν ούτε να το σκέπτονταν κατι τετοιο ..και νομίζω του ζήτησαν να σταματησουμε την έκδοση και να ξανατυπωσουμε το εξωφυλλο χωρίς τη Μαργαρίτα.. Ο  Μάκης αντέδρασε και τους το ξέκοψε αμέσως "..κοιτατε ,είπε,η συνέντευξη είναι πάρα πολυ καλή,συγχαριτηρια στο Δημητρη και μη ξεχνάτε,ότι, η Μαργαρίτα είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού και να σταματήσετε αμέσως κάθε άλλη συζητηση για το θέμα αυτό.."
Με το ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΡΑΜΑ όπως γράφω και στο ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΣΑΛΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ...

.) τον άνθρωπο που η μοιρα  τον είχε ταγμενο να πρωταγωνιστήσει για ένα μεγάλο διάστημα στην πολιτικη ζωή της Ελλάδας σαν υπευθυνος ασφαλείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου...γνωριστήκαμε λίγες ώρες μετα που το καράβι σήκωσε άγκυρα κι αφησε τον Πειραιά,Νοέμβρη του 1968!!
Πιάσαμε κουβέντα και εν ψυχρω μου είπε ότι ειναι Παπανδρεικός, η χουντα τον έδιωξε απο το σωμα κι ετσι πηρε το δρόμο για την Αυστραλία...



Ο Βασίλης ήταν ΚΑΘΕΤΟΣ Ανδρεικός και δεν δίσταζε να πει όσο καιρό ήταν στην Αυστραλία ότι έχει τάξει και προγραμματίσει  τη ζωή του στους Παπανδρέου..

Οταν το 1974 εξέδωσα την εφημερίδα ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ,στη Μελβούρνη,ήταν ένας απο τους συνεργάτες και συχνά τα άθρα του ήταν ύμνος για τον Ανδρέα και κόλαφος για το ΚΚΕ και γενικά την Αριστερά..
Σε συζητήσεις που συχνά κάναμε με τον άλλο φίλο μας και συνεργατη ,μεγαλοδικηγόρο σήμερα στην Αθήνα,ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΥΤΙΝΟ,που ενήργησε για τον ερχομό του Ανδρέα στην Αυστραλία το 1973,δεν άφηνε την παραμικρή αμφιβολία πως  ".. ότι κι αν ο πρόεδρος του ζητησει ,θα το κάνει χωρίς δισταγμό"..
-Κι αν ο πρόεδρος πάει με τον Παττακό,θα πας κι εσύ..;ρωτουσε ο Καρυτινός
-Εννοείται. ...
Κι οταν τον πιέζαμε μπας και πει κατι άσχημο για τον πρόεδρο (δεν του άρεσε να τον Αποκαλούμε σκέτο ΑΝΔΡΕΑ)μας το ξέκοβε..
-Σύντροφοι..(η λέξη αυτη δεν του άρεσε,αλλα αφού έτσι ήθελε ο πρόεδρος) σας το ξεκαθαριζω άπαξ δια παντός,ότι έχω προγραμματίσει  τη ζωή μου δίπλα στους Παπανδρέου..
-Κι αν ο Ανδρεας πεθάνει...;
-Έχει Γιωργο,Ανδρεα,Νικο....!!!!



Κι όταν το 1983,συναντηθήκαμε στην Αθήνα,αυτος πανίσχυρος διευθυντης του Γραφείου ασφαλείας του πρωθυπουργού κι εγω αρχισυντάκτης του Απόδημου,η αφοσίωση στον πρωθυπουργό δεν ειχε όρια.

-Μου έλεγε συχνά για έναν υπουργό που τόλμησε να αμφισβητήσει τον πρόεδρο λέγοντάς του "μα τι πράγματα ειναι αυτα που κάνει ο Ανδρέας.."ότι του είπε να προσεχει και να πλένει καλα τη γλωσσα του όταν μιλάε για τον πρωθυπουργό γιατί την άλλη φορά δεν θα είναι τόσο ευγενής μαζί του...


Έχοντας αυτα και άλλα πολλα υπ όψιν όταν κυκλοφόρησε το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ,ένα βιβλίο που  στρέφονταν κατά του"προέδρου",και με ρωτησαν απο Ραδιοφωνικό σταθμο της Μελβούρνης ,τι έχω να πω για την ενέργεια αυτη του Βασίλη Κεραμά,απάντησα αυθόρμητα "..Ο Βασίλης αγάπησε πολυ τον Ανδρεα και συχνα η μεγάλη αγάπη φέρνει μίσος"...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget