Monday, November 21, 2011

Η δεκάχρονη από τον Πόντο που τρελαίνει τους Τούρκους

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 

Σχόλιο: Μια απάντηση στα πολιτικά και πολιτισμικά μας ερωτήματα από τη μικρή Busra Genc από τη Ματσούκα. Η λύρα, η ζουρνά και το ταούλ΄ πλημμυρίζουν με προαιώνιους ήχους τα πλατώ της γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής "Τουρκία έχεις ταλέντο". Στην Τουρκία, ταλέντα υπάρχουν.. Το πόσο "τουρκικά" είναι, ο νοών νοείτο...


Το δεκάχρονο κορίτσι από τον Πόντο που τρελαίνει τους Τούρκους τηλεθεατές αποτελεί μήλον της Εριδος για τις περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές και κάθε εμφάνισή της προκαλεί κύμα αντικρουόμενων σχολίων.

Η μικρή ακούει στο όνομα Μπιούρσα Γκεντς και ο Πόντος, από τις αναφορές της οικογένειάς της, είναι χαραγμένος βαθιά στην ψυχή της!

Μια δεκάχρονη κουκλίτσα υψώνει φωνή στην καρδιά της Τουρκίας επιβάλλοντας την ποντιακή καταγωγή της! Πρόκειται για τη μικρή Μπιούρσα Γκεντς, τουρκικής υπηκοότητας, που εδώ και καιρό έχει αναστατώσει και διχάσει τη γείτονα χώρα χορεύοντας και τραγουδώντας ποντιακά από εκπομπή σε εκπομπή.

Η πρώτη δημόσια εμφάνισή της ήταν στο «Τουρκία έχεις ταλέντο», όπου ένας κριτής σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από το πλατό. Εκτοτε η δεκάχρονη έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη γείτονα χώρα.

H Μπιούρσα Γκεντς χόρεψε υπέροχα παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία ποντιακής λύρας. Και ενώ το κοινό την καταχειροκρότησε, ένας από τους κριτές αποχώρησε μετά την εμφάνισή της. Η καταγωγή της μικρής είναι από τον Πόντο, έχει τουρκική υπηκοότητα και αυτό είναι που διχάζει σε κάθε εμφάνισή της.

Η μικρή Μπιούρσα έχει γίνει το νέο αστέρι και ακόμη και σήμερα δέχεται βροχή από προτάσεις για να εμφανιστεί σε πολλές εκπομπές και να χορέψει -συνοδεία ποντιακής λύρας- παραδοσιακούς χορούς.

Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι μόλις δέκα χρόνων και έχει ήδη κερδίσει το τηλεοπτικό κοινό και τις κριτικές επιτροπές όπου και αν έχει εμφανιστεί. Ωφελημένοι, όμως, βγαίνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, αφού κάθε φορά που αποδέχεται μια πρόταση και βγαίνει στο γυαλί φέρνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης στα κανάλια.


Οι γονείς είναι περήφανοι για τη μικρή και τη συνοδεύουν σε κάθε εμφάνισή της. Μπορεί να στέκονται στα παρασκήνια, θαυμάζουνν όμως την κόρη τους και χαίρονται που έχει γίνει αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και έχει πάρει θετικές κριτικές.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το κοινό έχει σηκωθεί όρθιο και κινείται στους ρυθμούς της. Αυτό έγινε και στην εμφάνισή της στο τουρκικό talent show, ενώ φαίνεται ότι το όνομά της θα απασχολήσει για καιρό ακόμη το τηλεοπτικό κοινό της Τουρκίας.


Πηγή: Espresso  e-pontos

No comments:

Post a Comment

wibiya widget