Η Αφγανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τις τηλεπαρουσιάστριες να καλύπτουν το κεφάλι τους με μαντίλες και να αποφεύγουν το βαρύ μακιγιάζ, μετά της διαμαρτυρίες βουλευτών ότι οι γυναίκες δεν συμμορφώνονται με τα ισλαμικά ήθη.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών Σάγιεντ Μαχντούμ Ραχίν είπε ότι η κυβερνητική απόφαση ισχύει τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. «Τους ενημερώσαμε όλους ότι οι παρουσιάστριες των ειδήσεων θα πρέπει να είναι απλά ντυμένες και να αποφεύγουν το ανάρμοστο και βαρύ μακιγιάζ», είπε ο Ραχίν στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Τους ζητήσαμε να φορούν μαντίλα όταν παρουσιάζουν τις ειδήσεις», πρόσθεσε.
Ένας παραγωγός της αφγανικής τηλεόρασης χαρακτήρισε «απολύτως φυσιολογικό» να φορούν μαντίλα οι τηλεπαρουσιάστριες και διευκρίνισε ότι οι περισσότερες το έκαναν και πριν δοθεί τέτοια εντολή από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, ο Σάμι Μάχντι του ιδιωτικού σταθμού 1 TV υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή είναι μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση υποχωρεί στους Ταλιμπάν με τους οποίους προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία. «Όπως ξέρετε, οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν συνεχίζονται και για αυτό οι δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν ανησυχούν για το μέλλον», πρόσθεσε.
Οι Ταλιμπάν απαγόρευαν την τηλεόραση την περίοδο που είχαν το Αφγανιστάν υπό τον έλεγχό τους, πριν από την επίθεση των ΗΠΑ, το 2001. Οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να βγουν από το σπίτι χωρίς να φορούν μπούρκα και να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα συγγενή τους. Ο υπουργός πάντως προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της απόφασης. «Δεν ζητήσαμε να φορούν νικάμπ ή πέπλο που να αφήνει να φαίνονται μόνο τα μάτια», είπε. Επιπλέον, θα επιτρέπεται στις ηθοποιούς, στην τηλεόραση ή στις ταινίες, να φορούν «βαρύ» μακιγιάζ.