Α.ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ |
Οι συζητήσεις όμως για αναβολή των εκλογών φαίνεται ότι ξεκίνησαν από τις πιθανότητες κατάρρευσης μέρους της διαδικασίας του PSI, εκείνου που αφορά τα ομόλογα τα οποία διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, όπου βρίσκονται τοποθετημένα πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη στις γενικές συνελεύσεις των κατόχων οι οποίες έχουν γίνει, ούτε μία δεν προσχώρησε σε εθελοντικό κούρεμα. Τα δύο τρίτα από αυτές αρνήθηκαν να αναλάβουν ζημιές και το ένα τρίτο ζήτησε νέα αναβολή για τις 18 Απριλίου μετά την πρώτη αναβολή για τις 4 Απριλίου. Οι αναβολές έχουν νόημα μόνον αν πρόκειται εν τω μεταξύ κάποιος επίσημος φορέας, η ΕΚΤ ή το EFSF να αγοράσουν στο παρασκήνιο τουλάχιστον το 33% αυτών των ομολόγων, να χτίσουν θέση δηλαδή υπέρ της συμμετοχής ξοδεύοντας μετρητά.
Αυτό θα έκανε κάθε λογικός διαχειριστής αυτής της κρίσης. Δεν έχει γίνει όμως αυτό ως τώρα και δεν φαίνεται κάποιος ικανός να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία. Λογικά αυτός θα έπρεπε να είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, αλλά αν δεν το έκανε αυτό πριν από τον Μάρτιο, και τους πανηγυρισμούς πως θα το κάνει μετά την προκήρυξη εκλογών, όταν πρακτικά θα είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός; Από την άλλη πλευρά, πως θα φαινόταν η προοπτική στάσης πληρωμών της Ελλάδας εντός ευρώ, στις 15 Μαίου, έστω και για ένα μικρό ομόλογο ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ; Πως θα φαινόταν να έχει καταρρεύσει η κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από τις εκλογές πριν ορκιστεί; Τι μήνυμα θα έδινε αυτό στις αγορές για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία;
Τι επιπτώσεις θα είναι αυτό στη Γαλλία και στην Γερμανία οι οποίες επέμειναν στην υιοθέτηση αυτής της επιλογής έστω και μόνον για την Ελλάδα; Είναι αυτές οι σκέψεις ικανές να αναβάλουν τις εκλογές; Μάλλον όχι!
Είναι πάντως εξελίξεις οι οποίες πρέπει να κάποιο τρόπο να χειραγωγηθούν σε λύσεις συμβατές με το κούρεμα και εδώ υπάρχει σύμπτωση πολιτικών συμφερόντων της Γερμανίας της τρόϊκας και των κομμάτων της συγκυβέρνησης του μνημονίου. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία και κάποιος πρέπει να βάλει τα χρήματα. Το ευκολότερο είναι η Ελλάδα να δανειστεί για να καλύψει την όποια λύση από τις τρείς επιλεγεί. Δεν υπάρχει όμως εμπιστοσύνη ανάμεσα σε όλες τις πλευρές. Η επιμονή των Χέντς Φάντς να πληρωθούν στο 100% ή να ξεκινήσουν μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες εναντίον της Ελλάδας, μπορεί να ερμηνευθεί και ως αμερικανική παρέμβαση στην εξέλιξη του PSI, με την έννοια ότι αν επιθυμούσαν θα μπορούσαν να τους εμποδίσουν. Για να το επιθυμούν όμως πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους. Και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τις οδηγίες που τους έδωσαν στην προηγούμενη σύνοδο των G-20 για τη δημιουργία του μεγάλου μπαζούκα που θα καθησυχάσει τις αγορές. Και θα αποτελέσει ανάχωμα για την κρίση, αλλά και θα βοηθήσει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά και δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης και ταύτισης. Το πεδίο είναι ρευστό και ο καθένας προσπαθεί να εξυπηρετήσει το συμφέρον του και να κερδίσει χρόνο. Πείτε μου τώρα εσείς αν το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα εμπνέει εμπιστοσύνη σε οποιονδήποτε για να υποστηρίξει τη μια ή την άλλη πλευρά. Κατ αρχήν δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση όπως ο Μόντι στην Ιταλία. Η ΝΔ και ο Σαμαράς δεν είναι ο εκλεκτός ούτε της Μέρκελ ούτε των ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν χαιρετήσει και έχουν δώσει συγχαρητήρια για τη στάση που τήρησε τον Οκτώβριο. Ο Βενιζέλος δεν εκπροσωπεί ένα ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο της Βουλής όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ναι μεν έχει δώσει δείγματα γραφής, αλλά δεν είναι τόσο χρήσιμος παρά μόνον ως εφεδρεία για να στηρίξει τον Σαμαρά, ο οποίος δεν πετυχαίνει αυτοδυναμία στη Βουλή όπως φαίνεται.
Γι αυτό και βλέπεται δηλώσεις υπέρ της παράτασης της κυβέρνησης Παπαδήμου, από υπουργούς της κυβέρνησης Παπαδήμου σε ξένες εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης. Ο Καρατζαφέρης άργησε λίγο, αλλά κι αυτός μίλησε για αναβολή των εκλογών ή μάλλον για λάθος να γίνουν τώρα οι εκλογές.
Αυτή τη στιγμή το πολιτικό σύστημα και κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να πείσουν ότι μπορούν μετά τις εκλογές να κυβερνήσουν μαζί και μάλιστα πιο αποτελεσματικά από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Τα κρούσματα φαυλότητας όμως τα οποία βλέπουμε κάθε μέρα στη Βουλή και τα οποία μάλλον θα ενταθούν πείθουν για το αντίθετο. Χώρια που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και τις εκπλήξεις οι οποίες ξεπηδάνε από εκεί που δεν το περιμένεις. Για παράδειγμα το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα και δεν περίμενε κανείς ότι θα έδειχνε τέτοια δυναμική ώστε να μπεί στη Βουλή. Αυτή τη στιγμή είναι ανεξέλεγκτο και κάθε προσπάθεια να μειωθεί η επιρροή του έχει αποτύχει. Είμαστε ακόμα στην αρχή φυσικά, και οι προσπάθειες θα ενταθούν. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει προς το παρόν απολύτως ελεγχόμενο, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Η Αριστερά δείχνει επίσης ελεγχόμενη, αν και ενισχυμένη, με τα τρία κόμματά της να συγκεντρώνουν πάνω από 30% αλλά κάτω από 40%. Αν όμως μπεί στη Βουλή και άλλο κόμμα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, τότε η κατάσταση θα έχει γίνει πραγματικά ανεξέλεγκτη για την τρόϊκα και για τους δανειστές. Θα πρέπει να δοκιμάσουν να επιβάλουν με πυγμή τις επιλογές τους.
ΠΗΓΗ:Antoniskokorikos.blogspot.com
Γειά σου Δημήτρη
ReplyDelete