Tuesday, August 28, 2012

Στο Κιλκίς πραγματοποιήθηκε το 15ο "Γαβούστημα"

Στο Κιλκίς πραγματοποιήθηκε το 15ο "Γαβούστημα"

Η έντονη συγκίνηση για την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών τους και των παππούδων τους, περίσσευε στη 15η Πανελλήνια Συνάντηση Καππαδοκών, που διοργανώθηκε στις 24 και 25 Αυγούστου στο Κιλκίς από το Σύλλογο Καππαδοκών Ν. Αγιονερίου «Μιστί», σε συνεργασία με το Δήμο Κιλκίς και υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων.


Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος 34 σωματεία Καππαδόκων απ' όλη την Ελλάδα. Στο «Γαβούστημα», όπως ονομάζεται στην Καππαδοκική διάλεκτο, δίνουν το παρόν περίπου 4.000 Καππαδόκες, που προσέρχονται για να απολαύσουν τα δρώμενα, τη μουσική και τους χορούς, που τους μεταφέρουν νοερά στη μακρινή Καππαδοκία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Σύλλογο Καππαδοκών Ν. Αγιονερίου «Μιστί», Βλάσσης Κουρτίδης. 
Στόχος του συλλόγου, που ιδρύθηκε το 1981, είναι η διατήρηση των ηθών και εθίμων της ιδιαίτερης πατρίδας και τη μεταλαμπάδευση των ιερών αξιών που μετέφεραν οι πρόγονοί τους από την Αγιοτόκο Καππαδοκία.



Το Μιστί ή Μισθί (Misthi, στα τούρκικα Konakli), είναι πρώην ελληνική κωμόπολη στην Καππαδοκία της Τουρκίας, νότια της Καισάρειας. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι κάτοικοι του Μιστί διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα. Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στο Νέο Αγιονέρι και σε άλλα χωριά του Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης, της Λαρίσης, του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης κ.ά. 
Υπολογίζεται ότι το 1921 έμεναν στο Μιστί 5.000 Ελληνόφωνοι Έλληνες, οι οποίοι διατηρούσαν την πατροπαράδοτη γλώσσα και θρησκεία. Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου που είχε και διαρκή συνομιλία με τον εκ Αλεξανδρούπολης, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καππαδοκικών Σωματείων Θεοφάνη Ισακίδη, όπως διακρίνονται και στη σχετική φωτογραφία.


No comments:

Post a Comment

wibiya widget