Thursday, August 9, 2012

Του Σωτήρος ..στη Σωτήρα Τρικάλων ,έγινε γλέντι τρανό!


Πλήθος κόσμου στη Σωτήρα
Πλήθος κόσμου στη Σωτήρα
Πλήθος κόσμου στη Σωτήρα
Πλήθος κόσμου στη Σωτήρα



















To αδιαχώρητο έγινε την Κυριακή  το βράδυ, στο παλιό πέτρινο Δημοτικό Σχολείο της Σωτήρας στην εκδήλωση του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου με αφορμή την γιορτή της εκκλησίας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος η οποία η χτίστηκε τον 15ο αιώνα.
Η εκδήλωση μετά το πέρας του εσπερινού, ξεκίνησε με το  χαιρετισμό του Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.
Πρώτος έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αθανάσιος Παπαβασιλείου ο οποίος αφού καλωσόρισε τον κόσμο τόνισε ότι:
Η  εκδήλωση έχει ως  σκοπό έχει την προβολή της λαϊκής παράδοσης και την ανάδειξη της μικρής αν θέλετε ιστορίας του χωριού μας, γιατί πιστεύουμε ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν τον κρίκο εκείνο που μας δένει γερά με τις ρίζες και την παράδοσή μας. Το παρελθόν είναι για τον άνθρωπο οι ρίζες του παρόντος, αλλά και ο διαμορφωτής του μέλλοντος. Είναι ακόμα οι εκδηλώσεις αυτές μια ευκαιρία για σύσφιξη των δεσμών, και τόνωση των σχέσεων μεταξύ μας, την επιστροφή στη γραφικότητα και τη γοητεία της παλιάς γειτονιάς.
Είναι μια μορφή αντίστασης στην αλλοτρίωση που υφιστάμεθα όλοι από την πίεση της καθημερινότητας, και της κρίσης. Μαρτυρούν ακόμα οι εκδηλώσεις αυτές πως ξέρουμε να σεβόμαστε το παρελθόν, να αξιοποιούμε δημιουργικά το παρόν και να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Αποτελούν ακόμα παράδειγμα, του πόσα μπορεί να κατορθώσει ο ενθουσιασμός μιας μικρής ομάδας ανθρώπων όταν  έχουν το αίσθημα της ευθύνης και την ικανότητα να εργαστούν συλλογικά με μόνο στόχο την προσφορά στην τοπική τους κοινωνία.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Αντιπροέδρου κ.  Δημητρίου Κέμου ο οποίος έδωσε το στίγμα των ιστορικών στοιχείων του χωριού:
Γιορτάζει ο ιστορικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο οποίος χτίστηκε τον 15ο αιώνα.
Όπως αναφέρεται σε διάφορες βιβλιογραφίες ήταν μοναστήρι, άποψη που ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν γινόταν εντός αυτού κανένας γάμος.  Αρχικά δεν επιτρεπόταν να εκκλησιάζονται γυναίκες, και αργότερα έγινε προσθήκη γυναικωνίτη. Το 1910 πέθανε ο τελευταίος καλόγερος που λειτουργούσε στο μοναστήρι.Η καινούργια εκκλησία άρχισε να χτίζεται το 1962 και λειτούργησε το 1970. Δίπλα από το μοναστήρι και στη θέση της καινούργιας εκκλησίας, ήταν χτισμένο το πρώτο σχολείο του χωριού. Το 1953 κτίστηκε το πέτρινο σχολείο που βρισκόμαστε τώρα, και λειτουργεί ως σήμερα, για τελευταία ίσως χρονιά.
Το λόγο πήρε το μέλος του Συλλόγου  κ. Θωμάς Καραγιάννης ο οποίος έδειξε τις προθέσεις και τους μελλοντικούς στόχους του Συλλόγου:
Χρόνια πολλά επίσης και καλή διαβίωση στους νέους συγκατοίκους του χωριού μας. Γνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος,, πιστεύουμε ότι όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά, μέσα από εθελοντική εργασία, με μεράκι κι αγάπη για τον τόπο που κατοικούμε, και να κάνουμε το χωριό μας όμορφο και καθαρό, με τον καθαρισμό και συντήρηση των  πλατειών, των παιδικών χαρών και των κοινόχρηστων χώρων, των Δημοτικών σχολείων και της εκκλησίας, με την προστασία του ποταμού μας από σκουπίδια και φυτοφάρμακα, με τη δημιουργία αλσυλίου, με την διαμόρφωση, δεντροφύτευση  και βελτίωση των γηπέδων, με την κατασκευή και τοποθέτηση παγκακίων στις πλατείες και γειτονιές με την ανάδειξη μνημείων.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός της γεν γραμματέως κ. Δήμητρας Κώστα η οποία αναφέρθηκε στον γυναικείο πληθυσμό του χωριού:
Στόχοι μας είναι οι δράσεις κοινωνικού και πνευματικού χαρακτήρα αλλά και η σύσφιξη των μεταξύ μας δεσμών και σχέσεων με σκοπό την  επίλυση βασικών προβλημάτων που άπτονται των ενδιαφερόντων του γυναικείου πληθυσμού του χωριού  μας.
Επίσης, η ανάπτυξη της μεταξύ μας αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και αλληλοεκτίμησης, η ανάπτυξη της γυναικείας δημιουργικότητας, μέσα από συναντήσεις ανταλλαγής απόψεων, και  συμμετοχής στα κοινά, με κοινή προσπάθεια για επίλυση των τοπικών προβλημάτων και καθιέρωση ενός καλύτερου τρόπου ζωής, στηριγμένου σε υγιείς πνευματικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές βάσεις.
Τελευταίος μίλησε το μέλος του Συλλόγου κ.Τάσος Μπάλλας ο οποίος έδωσε την απάντηση στο πως μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του Συλλόγου:
Για να επιτευχθούν όμως όλα τα παραπάνω η απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα είναι μία. Εθελοντική εργασία. Βασικά κίνητρα για παροχή εθελοντικής εργασίας, είναι η ικανοποίηση που νιώθουμε µέσω της προσφοράς μας, η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας, και κυρίως η συμμετοχή στα κοινά και η ουσιαστική εµπλοκή μας σε συλλογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία µας. Μια έννοια η οποία κυρίως στα παιδιά σφυρηλατεί την κοινωνικότητα και την ομαδικότητα. Όσοι θέλουν  και διακατέχονται από το πνεύμα του εθελοντισμού, μπορούν να βοηθήσουν και να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια, μέσα από προγραμματισμένες εξορμήσεις που θα ανακοινώνονται από το Σύλλογο έγκαιρα. Όσοι περισσότεροι συμμετέχουν και όσος περισσότερος χρόνος διατεθεί από όλους μας, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο και οι προσπάθειες όλων θα τελεσφορήσουν.
Αρκεί να υπάρχει θέληση κι αγάπη για τον τόπο μας.
Ακολούθησε ένα καταπληκτικό πρόγραμμα με δημοτικούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου και στη συνέχεια έγινε η κλήρωση της λαχειοφόρου που είχε στηθεί με σκοπό την συγκέντρωση εσόδων για το Σύλλογο. Για το αντρικό ποδήλατο κληρώθηκε ο αριθμός 211, για το γυναικείο ο αριθμός 32 και για το παιδικό ο αριθμός 44.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Αργυροπούλου, κ. Μπάρδας, και ο κ. Γακόπουλος και ο αντιδήμαρχος κ. Σπανός τους οποίους και ευχαριστούμε.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης έλαβε πάλι το λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αθ. Παπαβασιλείου ο οποίος ευχαρίστησε:
Την χοροδιδάσκαλο κ. Σοφία Κωστούλα για το εξαιρετικό πρόγραμμα των χορευτικών που παρουσίασε.
Τα μέλη των χορευτικών τμημάτων που είχαν την υπομονή να κάνουν πρόβες μέσα στο καλοκαίρι και να δώσουν αυτό το ωραίο αποτέλεσμα.
Τον  Ασκληπιό για την ευγενική παραχώρηση των στολών.
Τον Δήμο Τρικάλων και την Περιφερειακή Ενότητα, ιδιαιτέρως δε τον κ. Μιχαλάκη, που είναι αρωγοί στις προσπάθειες του Συλλόγου.
Και τέλος όλο τον κόσμο για την παρουσία τους στην εκδήλωση.
Την επομένη, μετά το πέρας της  θείας λειτουργίας, όπου χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αλέξιος προσφέρθηκε το παραδοσιακό φαγητό ρεβυθάδα στην κεντρική πλατεία του χωριού, που κατά γενική ομολογία ήταν πεντανόστιμη κι αυτό οφείλεται φυσικά στην δεξιότητα των γυναικών του χωριού.
Δημοσίευση: alexiou Στις 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget