Tuesday, September 11, 2012

Καρκίνο των όρχεων προκαλεί το κάπνισμα ..χασίς


Tα ποσοστά καρκίνου των όρχεων αυξάνονται ανεξήγητα τα τελευταία χρόνια
Νέα Υόρκη
Οι νεαροί άνδρες που καπνίζουν ινδική κάνναβη έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των όρχεων συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ είτε κάνναβη, είτε καπνό.

Όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυποCancer, η ινδική κάνναβη σχετίζεται ειδικότερα με το μη σεμίνωμα, υπο-τύπο καρκίνου των όρχεων.

«Αυτή είναι η τρίτη μελέτη που εντοπίζει τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου των όρχεων μεταξύ των νεαρών ανδρών που καπνίζουν ινδική κάνναβη», εξηγεί η Δρ Βικτώρια Κορτέση τουΠανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

«Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τώρα», προσθέτει επισημαίνοντας ότι τα ποσοστά καρκίνου των όρχεων αυξάνονται ανεξήγητα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία, ο κίνδυνος που διατρέχει κάποιος στη ζωή του να εμφανίσει καρκίνο των όρχεων είναι σχεδόν ένας στους 270 και δεδομένου ότι υπάρχει πλέον αποτελεσματική θεραπεία, ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από την ασθένεια είναι μόλις ένας στους 5.000.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το τί προκαλεί αυτή την μορφή καρκίνου. Σύμφωνα με τη Δρ Κορτέση, παράγοντας κινδύνου θεωρείται η κρυψορχία (δηλαδή η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν έχουν κατεβεί στη φυσιολογική τους θέση, το όσχεο, από την κοιλιά του εμβρύου όπου βρίσκονται μέχρι τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης) μέχρι το πρώτο έτος ζωής. Επίσης, τα μικροβιοκτόνα και η χρήση ορμονικών σκευασμάτων συνδέονται με την εμφάνιση όγκων.

Η μελέτη 
Η Δρ Κορτέση και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν στοιχεία που αφορούν 163 νεαρούς άνδρες οι οποίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο των όρχεων και περίπου 300 ακόμη άνδρες χωρίς την ασθένεια.

Αμφότερες οι ομάδες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους και την χρήση φαρμάκων το διάστημα 1987-1994. Μεταξύ των καρκινοπαθών, το 81% είχαν κάνει χρήση ινδικής κάνναβης κάποια στιγμή, ενώ από την ομάδα των υγιών το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 70%.

Αντίθετα, η χρήση κοκαΐνης συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών όγκων.

Δεν είναι απολύτως σαφές πώς η ινδική κάνναβη επηρεάζει τον κίνδυνο για καρκίνο σε έναν άνδρα.

Η νέα μελέτη είναι «ενδιαφέρουσα» αλλά περιορισμένης κλίμακας, σχολιάζει ο Δρ Καρλ βαν Ουόλρεϊβεν του Πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά, ο οποίος μελετά τον καρκίνο των όρχεων.

Για παράδειγμα, η μελέτη δεν εντόπισε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο ανάμεσα στους άνδρες που έκαναν μεγαλύτερη χρήση ινδικής κάνναβης και επίσης πραγματοποιήθηκε σε μικρό δείγμα. 
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget