Oι σουρικάτες είναι αμείλικτες με τις νταντάδες των παιδιών τους. Στην υπηρεσία της κυρίας
- Η κυρία της ομάδας έχει τα υπόλοιπα θηλυκά στην υπηρεσία της
Κέμπριτζ
Είναι ένα φαινομενικά καλοκάγαθο ζωάκι. Κι όμως, το κυρίαρχο θηλυκό στις κοινωνίες της σουρικάτας εκβιάζει τις αδύναμες της παρέας προκειμένου να θηλάζουν και να νταντεύουν τα μικρά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η ποινή είναι ξύλο και εκδίωξη.
Η σουρικάτα (Suricata suricatta) είναι ένα μικρό θηλαστικό της νοτίου Αφρικής, γνωστό για την κοινωνική ζωή του και την φροντίδα που δέχονται τα μικρά από όλα τα ενήλικα της αποικίας.
Φαίνεται όμως ότι αυτή η φροντίδα δεν είναι πάντα δείγμα αλτρουισμού.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το κυρίαρχο θηλυκό εμποδίζει τα άλλα θηλυκά της ομάδας να αποκτήσουν απογόνους: όταν ετοιμάζεται να γεννήσει, πολλές φορές σκοτώνει τα μικρά των άλλων θηλυκών, και επιπλέον εκδιώκει βίαια την ανώτερη βαθμίδα των κατώτερων θηλυκών.
Η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι σε όλη αυτή τη βία έρχεται να προστεθεί και ο εκβιασμός. Ζωολόγοι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ αναφέρουν ότι τα θύματα της κυρίαρχης σουρικάτας δείχνουν συχνά δουλοπρεπή στάση και προσφέρονται να θηλάζουν τα μικρά της και να τα φυλάνε στη φωλιά όσο εκείνη λείπει.
Αν τα κατώτερα θηλυκά εκδιωχθούν από την κοινότητα, ο κίνδυνος να τα σκοτώσει κάποιος θηρευτής είναι πολύ μεγαλύτερος, αναφέρει στο BBC η Κίρστι Μακλίοντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Η επιστροφή στην ομάδα είναι κρίσιμη για την επιβίωσή τους [...] προφανώς προσπαθούν να κατευνάσουν το κυρίαρχο θηλυκό» εξηγεί.
«Ο θηλασμός από σουρικάτες που είχαν προηγουμένως εκδιωχθεί ίσως είναι ένας τρόπος να "πληρώνουν νοίκι" προκειμένου να επιστρέψουν στην ομάδα και να μην δεχθούν περισσότερη βίαιη συμπεριφορά».
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Animal Behaviour, αξιοποίησε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν την τελευταία πενταετία από παρατηρήσεις σε 40 ομάδες σουρικάτας στην έρημο Καλαχάρι, στη Νότιο Αφρική.
Δεδομένου ότι οι σουρικάτες θηλάζουν μόνο μέσα στα λαγούμια τους, τα θηλυκά που παρήγαγαν γάλα αναγνωρίστηκαν από χαρακτηριστικές αλλαγές στις θηλές τους.
Άλλες συμπεριφορές όμως ήταν πιο εύκολο να παρατηρηθούν. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα κατώτερα θηλυκά συνεχίζουν να εργάζονται για την κυρία της ακόμα και όταν τα μικρά της απογαλακτιστούν. Σε αυτή τη φάση αναλαμβάνουν να φυλάνε τα ξένα μικρά ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν όλη μέρα στο λαγούμι χωρίς τροφή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα κατώτερα θηλυκά θηλάζουν τα ξένα μικρά ακόμα και αν τα ίδια δεν είναι έγκυα. «Είναι ένα μεγάλο άλμα όσον αφορά τη συνεργατική συμπεριφορά» αναγνωρίζει η Δρ Μακλίοντ.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Ιn.gr
No comments:
Post a Comment