Sunday, January 5, 2014

Ρίζος Ρίζος: Ενας συνδικαλιστής με offshore

Ο εισαγγελέας εξετάζει σοβαρές ενδείξεις ότι το 1.160.470,40 ευρώ προέρχεται από «χορηγίες» της ΔΕΗ στους εργατοπατέρες

Ρίζος Ρίζος: Ενας συνδικαλιστής με offshore
Ο Ρίζος Ρίζος, τότε οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τον πρόεδρό της Νίκο Φωτόπουλο (δεξιά)

Είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει ένα είδος μυστικής συνεννόησης, κάτι σαν μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε συνδικαλιστές της ΔΕΗ, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι  με τη Δικαιοσύνη. Να, πάρτε για παράδειγμα τον κ. Ρίζο Ρίζο, συνδικαλιστή της ΔΕΗ, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για κατάχρηση έναντι του Δημοσίου και για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος. Ποιος έσπευσε πρώτος να τον υπερασπιστεί; Ο έτερος αρχισυνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος«Είναι καλό παιδί, δραστήριος άνθρωπος και τα λεφτά που έχει δεν τα έβγαλε από τον συνδικαλισμό αλλά από άλλες εξωσυνδικαλιστικές εργασίες» λέει ο κ. Φωτόπουλος. Οσον αφορά τα 750.547,84 ευρώ που βρέθηκαν σε οffshore εταιρείες του κ. Ρίζου στην Κύπρο, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ δεν τα θεωρούν και τόσο... ύποπτα, φτάνει ο κ. Ρίζος να δηλώσει από πού τα βρήκε.

Και ως επιχείρημα για την καθαρότητα ειδικά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, ορισμένοι του κλάδου επικαλούνται συνήθως την... αριστεροσύνη τους. Πολλοί ήταν αυτοί που πέρασαν από την Αριστερά ή από τις παρυφές της και οι περισσότεροι εντάχθηκαν στη λεγόμενη συνδικαλιστική Αριστερά, «της πλούσιας όμως ζωής», όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι έπειτα από έρευνες της Αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα κατατεθειμένα ποσά σε λογαριασμούς του κ. Ρίζου και των δύο θυγατέρων του στην Κύπρο αποτελούν τμήμα της απάτης ύψους 1.160.470,40 ευρώ», δηλαδή των χρημάτων με τα οποία ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο από τις γνωστές «χορηγίες» της ΔΕΗ προς τους συνδικαλιστές.

Οσο για την αριστεροσύνη των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, την οποία συχνά οι ίδιοι επικαλούνται για να αποδείξουν ότι «ο αριστερός συνδικαλιστής είναι πιο καθαρός από τους υπόλοιπους», δεν ξεχνά να την επικαλεστεί και ο κ. Ρίζος. Ο κ. Φωτόπουλος  αποκαλύπτει υπερηφάνως ότι ο κ. Ρίζος ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και τον επέλεξε μάλιστα το κόμμα για να τον στείλει για επιμόρφωση στην περίφημη (σοβιετικού τύπου) Σχολή Εκπαίδευσης Συνδικαλιστών στη Μόσχα. «Κούτβης», δηλαδή, και ο κ. Ρίζος. Και τις επιλογές αυτές δεν τις έκανε το τότε ΚΚΕ τυχαίως αλλά έπειτα από έρευνα και αξιολόγηση των ικανοτήτων των νεαρών στελεχών του. Ηθελε να τους μεταβάλει σε επαγγελματίες αριστερούς συνδικαλιστές.

Πολύ γρήγορα το ΚΚΕ διαπίστωσε ότι η εκπαιδευτική επένδυση στη Μόσχα που έκανε στον κ. Ρίζο πήγε χαμένη. Ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ, μέλος του ΚΚΕ, έδειξε σφόδρα να δυσανασχετεί με το «βρώμικο '89» και με τη στάση που κράτησε ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος συνεργάστηκε με τον κ. Κ. Μητσοτάκη και αποχώρησε από το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας μάλιστα την τότε κομματική ηγεσία ότι πρόδωσε την ιδεολογία της.

Ετσι, στην αρχή ανένταχτος αριστερός αλλά πάντοτε στη ΔΕΗ, άρχισε τις μπίζνες. Θέλησε όμως ως συνεπής αριστερός να έχει αποκτήσει και μια κομματική στέγη, αφού  ως συνδικαλιστής και κομματικά ανένταχτος ήταν αδύνατον να επιβληθεί στους εργαζομένους. Προσχώρησε στον Συνασπισμό, αλλά ούτε εκεί μακροημέρευσε, αφού ο κ.Δρίτσας τον διέγραψε από το κόμμα με συνοπτικές διαδικασίες, λόγω, όπως ειπώθηκε, παράλληλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Οταν ο κ. Ρίζος άρχισε τις μπίζνες και δεν μπορούσε να κρύψει τα χρήματα που εισέπραττε από τους συναδέλφους του, έλεγε στην αρχή ότι «έχω πλούσιο κύπριο πεθερό». Πράγματι ήταν νυμφευμένος με την κύπρια κυρία Λίτσα, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Χριστιάνα και την Ιωάννα, οι οποίες μεγαλώνοντας μπήκαν και αυτές στις επιχειρήσεις του πατέρα τους. Παρά ταύτα και παρά τα χρήματα που, όπως λέγεται, εισέρρεαν από τις οικογενειακές πλέον επιχειρήσεις  που έστηνε τη μία μετά την άλλη (από καφετέριες, φούρνους και καφενεία έως real estate) ο κ. Ρίζος φρόντισε να μην αλλάζει συνήθειες, μήπως και αποτελέσει αντικείμενο κριτικής των άλλων συνδικαλιστών.
Παρέμεινε σε ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα στου Ζωγράφου, απέφευγε τις κοσμικές εξόδους (αν και ορισμένοι συνάδελφοί του έλεγαν ότι του άρεσαν και τα μπουζούκια) και χρησιμοποιούσε αυτοκίνητα μικρού κυβισμού.

Σιγά-σιγά αλλά σταθερά έχτιζε λιθαράκι - λιθαράκι την κατά τα άλλα αριστερή... αυτοκρατορία του. Να σκεφθείτε ότι μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για τα 1.160.470,40 ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμούς στην Κύπρο, με ενέργειες του προέδρου της Αρχής κ. Π. Νικολούδη, δεσμεύτηκαν τέσσερα πολυτελή ακίνητα της οικογενείας Ρίζου σε περιοχές-φιλέτα της Αθήνας, η αξία των οποίων αντιστοιχεί στο ανωτέρω ποσό, το οποίο οι εισαγγελικές αρχές θεωρούν ότι είναι προϊόν εγκληματικής απάτης. Ετσι, για να μη ζημιωθεί το Δημόσιο, του κατασχέθηκαν τα ακίνητα.


Πόθεν έσχες
Πλούσιοι λογαριασμοί, φτωχές δηλώσεις

Παρά τα χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμούς offshore εταιρειών στην Κύπρο και παρά τις επιχειρήσεις που άνοιξε στην Ελλάδα, ο κ. Ρίζος δήλωνε στην Εφορία, όπως αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα, ψίχουλα: «Τα νόμιμα εισοδήματά τους (σ.σ.: του κ. Ρίζου και των δύο θυγατέρων του) κατά τα τελευταία έτη μόλις και καλύπτουν τις ανάγκες διαβίωσής τους» αναφέρει επί λέξει το σχετικό πόρισμα της Αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος.  Ενώ πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι«ενδεικτικά για το έτος 2013 έχουν δηλώσει εισόδημα ο μεν κ. Ρίζος 30.356 ευρώ και 5.160 ευρώ και 4.700 ευρώ η κάθε κόρη του».

Την ίδια ώρα που δήλωναν στην Εφορία αυτά τα ποσά οι έρευνες του προέδρου της Αρχής κ. Π. Νικολούδη εντόπιζαν την offshore εταιρεία με την ονομασία Arcelor LTD, με χώρα εγγραφής το Μπελίζ, με αριθμό εγγραφής 101.605 και με επαγγελματική διεύθυνση την οδό Κένεντι 12 στη Λευκωσία, έναν από τους πλέον εμπορικούς (και πανάκριβους) δρόμους της κυπριακής πρωτεύουσας.

Μήπως το αριστερό πρόσωπο των συνδικαλιστών της ΔΕΗ εξαντλείται σε δηλώσεις τύπου Φωτόπουλου ότι «αν ποτέ οι εισαγγελικές αρχές βρουν τίποτα το μεμπτό εναντίον μου, εγώ δεν θα παραιτηθώ αλλά θα αυτοκτονήσω» ή  του τύπου «δεν ήρθα ως συνδικαλιστής ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο με τους μεγαλοεπιχειρηματίες ούτε γνωρίζω τις φάτσες τους ούτε πήγα ποτέ στα σπίτια τους»; Πάντως ο 60χρονος σήμερα κ. Ρίζος (ο οποίος προσελήφθη στη ΔΕΗ σε ηλικία 19 ετών, προτού καν υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του) ήταν πολλά χρόνια στην επιχείρηση. Παρά το γεγονός, όπως αναφέρουν σήμερα οι συνάδελφοί του, ότι θα μπορούσε να είχε βγει στη σύνταξη εδώ και έξι χρόνια, εξακολουθεί να παραμένει στην εταιρεία και επιμένει να συνδικαλίζεται. Επί 18 συνεχή χρόνια ο κ. Ρίζος εμφανιζόταν ως οργανωτικός γραμματέας του μεγαλύτερου και ισχυρότερου συνδικάτου της χώρας, με απόλυτη εξουσία στο «κατέβασμα» ή στο «ανέβασμα» των διακοπτών της ΔΕΗ.

Αν και οι συνεργάτες του, όπως ο κ. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, λένε ότι ήταν δραστήριος, σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις και τις εκθέσεις των Αρχών για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, τον καλούν να δηλώσει από πού προήλθαν τα λεφτά ή να υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Εκείνο όμως που πρωτίστως τους ενδιαφέρει είναι να καλέσουν τον κ. Ρίζο να αποδείξει ότι τα λεφτά δεν προέρχονται από τη συνδικαλιστική δράση του ώστε«να έχουν όλοι καθαρό το αριστερό συνδικαλιστικό τους κούτελο», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget