Thursday, August 21, 2014

Προκαλει Σκοπιανός αρχαιολόγος: Η Αμφίπολη ανήκει στη «Μακεδονία»

Προκαλεί με τις δηλώσεις του ο διάσημος Σκοπιανός αρχαιολόγος Πάσκο Κούζμαν που παρόλο που διαβεβαιώνει πως πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, τονίζει πως δεν πρόκειται σίγουρα για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ θεωρεί πως η Αμφίπολη ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της «Μακεδονίας», όπως την αποκαλούν οι Σκοπιανοί.

Σκοπιανός αρχαιολόγος: Η Αμφίπολη ανήκει στη «Μακεδονία»
Σίγουρα είναι μια μεγάλη ανακάλυψη και ένα σημαντικό εύρημα για την αρχαιολογία, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η καθημερινή εφημερίδα των Σκοπίων, Utrinski.mk. Ωστόσο σύμφωνα με τον Σκοπιανό αρχαιολόγο, Πάσκο Κούζμαν, η Αμφίπολη ανήκει στη «Μακεδονία».

Σύμφωνα με τον διάσημο αρχαιολόγο και πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας, οι πληροφορίες για τα ευρήματα στην Αμφίπολη αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.

«Η τρέχουσα έρευνα στο χώρο κοντά στην Αμφίπολη ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος. Εκεί ανακαλύφθηκε ένας τυπικός τάφος της βασιλικής δυναστείας από την εποχή της αρχαίας Μακεδονίας» λέει ο Κούζμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς όπως ισχυρίζεται, η επίσημη αρχαιολογία έχει καταστήσει σαφές πως ο μεγάλος στρατιωτικός ηγέτης είχε ταφεί στην Αίγυπτο, στην Αλεξάνδρεια. «Ακόμη και σήμερα, η ακριβής τοποθεσία του τάφου του δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις γύρω από το πού βρίσκεται. Όπως το ότι βρίσκεται κάτω από ένα τζαμί, έτσι που κανείς να μην μπορεί να τον προσεγγίσει και να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Υπάρχουν όμως κι άλλες υποθέσεις». Μία από αυτές, σύμφωνα πάντα με τον Κούζμαν, λέει ότι ο τάφος βρίσκεται στο έδαφος της σημερινής «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», στο νότιο τμήμα της, στο παλιό νεκροταφείο Παιονία.

«Ανεξάρτητα από όλα αυτά, η ανακάλυψη στην Αμφίπολη είναι πραγματικά μεγάλη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και η ελληνική πολιτεία σίγουρα θα γράψουν και θα πουν ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εξάλλου, με κάθε νέα ανακάλυψη τα μέσα ενημέρωσης έχουν το δικαίωμα να μαντεύουν, όπως κάνουν και η πολιτική» λέει ο Κούζμαν. Επίσης, πέρυσι οι αρχαιολόγοι είχαν ισχυριστεί πως μπορεί να πρόκειται για τον τάφο της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη που τάφηκε μαζί με τον 4χρονο γιο τους Αλέξανδρο, όταν σκοτώθηκε».

Ο διάσημος αρχαιολόγος κλείνει το άρθρο του λέγοντας: «Το μόνο που θα προσθέσω είναι πως πρόκειται σίγουρα για μια μεγάλη ανακάλυψη, που είναι σίγουρα σημαντική για την αρχαιολογία. Όμως αν θέλουμε να δούμε τα αποτελέσματα, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Αμφίπολη βρίσκεται στη «Μακεδονία» (εννοώντας τα Σκόπια). Επομένως, όλοι θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με την τρέχουσα εύρεση. Εξάλλου, η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σαν να ανακαλύπτεται ο τάφος του Χριστού. Θα είναι μια σημαντική ανακάλυψη για όλο τον κόσμο».
ΕΘΝΟΣ On Line
17:02 21/8/14

No comments:

Post a Comment

wibiya widget