Monday, August 11, 2014

ΣOK. Η εφορία θα μπαίνει σε σπίτια και καταστήματα για κατασχέσεις!

Η εφορία θα μπαίνει σε σπίτια και καταστήματα για κατασχέσεις!

Θα μπορούν να γίνονται ακόμη και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα - Έλεγχοι και κατασχέσεις στα πρότυπα των ΗΠΑ

Σε γνωμοδότηση-σοκ που επιτρέπει σε εφοριακούς να μπαίνουν μέσα στο σπίτι σου ή την επιχείρησή σου, προκειμένου να  ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων, προχώρησε το Νομικό Συμβουλίου του κράτους. 

Η απόφαση εκδόθηκε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων) από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών. 

Οι ελεγκτές της εφορίας, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», θα μπορούν να κάνουν έρευνες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους με στόχο να κάνουν φορολογικούς ελέγχους αλλά και να ψάξουν για λεφτά με τα οποία θα αποπληρωθούν φόροι ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο. 

Οι έρευνες μπορούν να γίνονται χωρίς την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, στα πρότυπα της αμερικάνικης IRS. 

Σύμφωνα με το ΝΣΚ η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται μόνο σε κατ’ οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

Εκτός από τις εφόδους χωρίς την παρουσία εισαγγελέα σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους των φορολογούμενων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει ανάψει το "πράσινο" και για κατασχέσεις χρημάτων ή όποιων άλλων πολύτιμων αντικειμένων. 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget