Tuesday, August 5, 2014

Μαρία Καραούλη: Η Αργιθεάτισσα, η Καρδιτσιώτισσα που επέβαλε την Ελληνική γλώσσα σε διεθνούς κυκλοφορίας βιβλίο της

Η Μαρία Καραούλη γεννήθηκε στην Στεφανιάδα Αργιθέας όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της παιδικής της ηλικίας και από παιδί των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου έζησε στο Μουζάκι, από όπου έφυγε για τις σπουδές της, στην ιατρική στη Θεσσαλονίκη.
Το Μουζάκι ήταν και είναι η δεύτερη πατρίδα της, αφού την συνδέουν με αυτό τα χρόνια της πρώτης νιότης και της εφηβείας, αλλά και οικογενειακοί δεσμοί, αφού ζουν ακόμα στο Μουζάκι πολλά μέλη της ευρύτερης οικογένειάς της.
Όπως συμβαίνει πάντα με τις μεγάλες προσωπικότητες, έτσι και για τη Μαρία Καραούλη τη διεκδικούν ως δική τους, η Αργιθέα γιατί εκεί γεννήθηκε, το Μουζάκι γιατί εκεί μεγάλωσε και η Κέρκυρα γιατί εκεί προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες της συμμετέχοντας και στο κοινωνικό ιατρείο τα τελευταία χρόνια με την κρίση! Η ίδια δηλώνει Ελληνίδα και ότι ανήκει στα παιδιά για τα οποία σπούδασε και πρόσφερε μέχρι τώρα αλλά και θα προσφέρει για πολλά χρόνια ακόμα τις υπηρεσίες και την αγάπη της.
Η κα Καραούλη, ζώντας καθημερινά τον πόνο των παιδιών και των γονιών, μέσα στα νοσοκομεία, τις υγειονομικές υπηρεσίες όπου υπηρέτησε ως παιδίατρος και το ιατρείο της, αποκρυστάλλωσε τη γνώμη ότι το ιατρικό ιστορικό του καθενός αλλά και το οικογενειακό, προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ασθενειών. Έτσι, για τα παιδιά και όχι μόνο ή μάλλον για τα παιδιά κάθε ηλικίας έφτιαξε το «Άλμπουμ Υγείας» που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά από τον αμερικάνικο εκδοτικό οίκο AuthorHOUSE.
Γιατί από αμερικανικό εκδοτικό οίκο και όχι ελληνικό; Διαβάζουμε στο katafylli.gr: «Οι προσπάθειες της κας Καραούλη για την έκδοση του από ελληνικό εκδοτικό οίκο δυστυχώς απέβησαν άκαρπες, γι’ αυτό απευθύνθηκε σε εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού. Εκεί υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και τελικά επέλεξε τον εκδοτικό οίκο AuthorHOUSE.
Ο εκδοτικός οίκος AuthorHOUSE, διαβλέποντας το ενδιαφέρον που θα έχει σε παγκόσμια κλίμακα, ανέλαβε την έκδοσή του σε όλες τις γλώσσες! Το άλμπουμ είναι γραμμένο στα Ελληνικά, τα Αγγλικά δεύτερη γλώσσα και μπορεί να προστεθεί η γλώσσα του κατόχου. Τα Ελληνικά ως πρώτη γλώσσα ήταν προϋπόθεση από τη συγγραφέα για την ανάθεση της έκδοσης!!! Καθότι Αργιθεάτισσα η ίδια, με τον τρόπο αυτό τιμά την Αργιθέα αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη!!!»
Το «Άλμπουμ Υγείας» συμπληρώνεται από το γιατρό αρχίζοντας από την εγκυμοσύνη της μητέρας του κάθε ενός μέχρι… που το άλμπουμ θα είναι χρήσιμο μόνο για τους απογόνους.
Η Μαρία Καραούλη, πέρα από τις σπουδές της και το λειτούργημα που επιτελεί ως παιδίατρος, ήταν και είναι λάτρης της παράδοσης. Την ημέρα της ορκωμοσίας της στην ιατρική σχολή του Α.Π.Θ. φορούσε παραδοσιακή αργιθεάτικη στολή! Τα φλας των φωτογραφικών μηχανών έλαμπαν συνέχεια επάνω της και οι βιτρίνες των φωτογραφικών καταστημάτων από την επόμενη μέρα ήταν γεμάτες με τις φωτογραφίες της πανέμορφης Αργιθεατοπούλας!
Στην προσπάθειά μας να μάθουμε, να γνωρίσουμε καλύτερα τη Μαρία Καραούλη, επικοινωνήσαμε με ανθρώπους του οικογενειακού της περιβάλλοντος, με συμμαθητές της, με παλιούς και νέους γείτονες … Κανένας δεν είχε μια αρνητική κουβέντα για το παιδί, τη νεαρή κοπέλα, τη συμμαθήτρια, τη συμφοιτήτρια, τη γιατρό… Το μόνο που ακούσαμε ήταν η δυσφορία που προκάλεσε στους αριστούχους συμμαθητές της – όταν κατέβηκε από το χωριό, στο Μουζάκι – γιατί τους ξεπέρασε! Ήταν η ΠΡΩΤΗ! Το κορίτσι με το καθαρό μυαλό που αναπτύχθηκε στον, χωρίς τους αστικούς περιορισμούς, ορεινό όγκο της Αργιθέας και τον καθαρό βουνίσιο αέρα, τάραξε τα «νερά» των αριστούχων συμμαθητών της.
Σε σχόλιο στον εκδοτικό οίκο AuthorHOUSE διαβάζουμε: Η Μαρία … διακρίνονταν σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στα Μαθηματικά και τη Φυσική. Σήμερα είναι μια φημισμένη γιατρός ειδικευμένη στην παιδιατρική…
Η αδελφή της Μαρίας Καραούλη, η Ειρήνη, μας είπε: Η Μαρία ήταν παιδί με δυνατή θέληση αλλά πάντα υπάκουη χωρίς να παραβλέπει και τη δική της θέληση, θα εύρισκε τον τρόπο να κάνει και το δικό της…. Ήταν πάντα η «πρώτη»!… Ήταν και είναι πάντα γελαστή, ό,τι στεναχώρια και να είχε δεν την έδειχνε ποτέ.
Η κ. Παναγιώτα Σωτηρίου, θεία της Μαρίας Καραούλη, στη συνομιλία μας, είπε για τη Μαρία: «Η Μαρία ήταν ένα πανέξυπνο και θαρραλέο κορίτσι! Από την τρίτη δημοτικού που ήρθε στο Μουζάκι ήταν στο σπίτι μου. Από τους δασκάλους και καθηγητές είχαμε μόνο επαινετικά λόγια να ακούμε γι’ αυτήν. Ένας από τους δασκάλους της είπε «ένα χέρι βλέπω συνέχεια στην τάξη να είναι σηκωμένο για την απάντηση σε κάθε ερώτησή μου!»
Η κ. Σωτηρίου περιέγραψε και ένα περιστατικό που την Μαρία την αδίκησε ο φυσικός στη βαθμολογία. «Ήρθε στο σπίτι και μας είπε ότι ο φυσικός την αδίκησε και θα πάει στον γυμνασιάρχη να παραπονεθεί. Της είπα αν νιώθει ότι αδικήθηκε να πάει. Την άλλη μέρα πήγε, είπε το παράπονό της και δέχτηκε να εξεταστή προφορικά εκείνη τη στιγμή εφ’ όλης της ύλης με παρόντες 3 καθηγητές (οι δύο φυσικοί) με αποτέλεσμα όχι μόνο να πάρει το «20» αλλά να κερδίσει και το θαυμασμό των παρευρισκόμενων καθηγητών για τις γνώσεις της και την άμεση απάντηση στις ερωτήσεις τους.
Ο θείος της Μαρίας π. Χρήστος Παππάς μεταξύ άλλων επαινετικών λόγων είπε: «Οι καθηγητές της Μαρίας μας έλεγαν να τη συμβουλεύουμε, να μην τους ντροπιάζει μπροστά στους άλλους μαθητές με τις σωστές παρατηρήσεις και διορθώσεις που τους έκανε κατά την παράδοση του μαθήματος!»
Η Μαρία Τσιούμα, συμμαθήτρια της Μαρίας Καραούλη είπε: «Τη Μαρία τη θυμάμαι στα μαθητικά μας χρόνια να είναι ένα γελαστό κορίτσι και πάντα με διάθεση να βοηθήσει όλους μας».
Ο Απόστολος Γκούβης, γείτονας της Μαρίας Καραούλη στο Μουζάκι – μια αυλή, λίγο μεγαλύτερος εκείνος, τη βοηθούσε σε κανένα μάθημα αν χρειάζονταν αλλά «… η Μαρία ήταν άριστη! Πολύ εντυπωσιακή κοπέλα και πολύ καλή στις παρέες της, στις οποίες είχε πάντα ηγετικό ρόλο! Φαίνονταν ότι ήταν για πολύ ψηλά όπως και είναι στον τομέα της ιατρικής που σπούδασε αλλά και στην εκτίμηση όλων όσων τη γνωρίζουμε!
Η κ. Γεωργία Τσατσαρώνη (θεία της Μαρίας Καραούλη) δεν εύρισκε λόγια να εκφράσει το θαυμασμό της «…είναι αξιόλογος άνθρωπος… ως επιστήμων γιατρός είναι αξιοζήλευτη…».
Ο Ποζιός Βασίλειος, θείος της Μαρίας Καραούλη: «Η Μαρία είναι το καμάρι της οικογένειάς μας! Τελευταία με την έκδοση του άλμπουμ υγείας και μάλιστα στα ελληνικά, από αμερικάνικο εκδοτικό οίκο, μας έκανε πιο υπερήφανους που ένα μέλος της οικογένειάς μας επέβαλε τα ελληνικά σαν πρώτη γλώσσα στο βιβλίο.
Ο Θάνος Αθανάσιος, γείτονας της Μαρίας Καραούλη στο Μουζάκι, τη χαρακτήρισε: «Δυναμική! Θαρραλέα! Είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση! Υπερβολικά ανήσυχη κυνηγούσε το χρόνο! Μαθηματικό μυαλό, προσωπικά δεν πίστευα ότι θα θυσίαζε τα μαθηματικά για την ιατρική.
Με το θάρρος που διέθετε έρχονταν στη “μόστρα” – περίπτερο με διαμόρφωση γραφείου που είχε ο πατέρας του φοιτητή του πολυτεχνείου τότε και μετέπειτα μαθηματικού, Χρήστου Χασιώτη. και έλυνε ασκήσεις μαθηματικών, φυσικής κ.λπ. που έβαζε ο Χασιώτης σ’ εμάς τους μεγαλύτερους μαθητές – όλα αγόρια – εν είδει φροντιστηρίου και τις έλυνε η Μαρία με μεγάλη ευκολία! Διέθετε μεγάλο θάρρος!!! Μας συναγωνίζονταν τουλάχιστον ισάξια!!!
…. Νομίζω ότι αν η Μαρία έμενε στη Θεσσαλία να ασκήσει την ιατρική, με την αγάπη που είχε από τον κόσμο θα διέπρεπε ίσως περισσότερο. Και τώρα είναι κορυφαία αλλά μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Θεσσαλία.
Το γιατί η Μαρία επέλεξε την ιατρική το οφείλουμε στο θείο της τον Ιωάννη Ποζιό, τις λεπτομέρειες τις αφήνουμε για τον βιογράφο της.
Με την αναφορά στο θείο της τον Ιωάννη Ποζιό, είναι ευκαιρία να πούμε ότι η Μαρία είναι γόνος ιστορικών αργιθεάτικων οικογενειών, είναι δισέγγονη του πολέμαρχου Γεώργιου Καραούλη που διέθεσε και την μεγάλη περιουσία του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος και του πολεμιστή Ευθύμιου Ποζιού.
Ο Αργιθεάτης δικηγόρος, λαογράφος, ποιητής και ιστορικός ερευνητής κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου μας είπε για τη Μαρία Καραούλη και τους προγόνους της:
«Η Μαρία Καραούλη είναι δισέγγονη του Μεγάλου Επαναστάτη της Αργιθέας, των Αγράφων και των Ραδοβυζίων οπλαρχηγού Γεωργίου Καραούλη – από τη Στεφανιάδα – που πρωτοξεκίνησε μυημένος στη Φιλική Εταιρεία με τους Αθανάσιο Αλεξανδρή, Ιωάννη Κοσσυβάκη, Δημήτριο Παπαδημητρίου (εφημέριο της Μπουκοβίτσας – σημερινού Ανθηρού και προπάτορά μου) και άλλους Αργιθεάτες και Ραδοβυζινούς τις Επαναστάσεις του 1854 και του 1866 για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και της Ηπείρου από τον Τουρκικό ζυγό.
Ο Ευθύμιος Ποζιός, προπάππους της Μαρίας Καραούλη από την πλευρά της μάνας της, υπήρξε μεγάλος πολεμιστής για την απελευθέρωση των Αγράφων και της Θεσσαλίας.»
Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι στις 11 Ιουλίου 2014 έγινε η πρώτη παρουσίαση του «ΑΛΜΠΟΥΜ ΥΓΕΙΑΣ» στην Κέρκυρα όπου ζει και «διακονεί» την Ιατρική.
Μαρία Βίλλη
Κ. Π. Τσιάκαλος
mouzakinews.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget