Wednesday, May 13, 2015

ΔΕΙΤΕτο. Ενα βίντεο στο ΜΕΤΡΟ για τις Γερμανικές αποζημιώσεις ..ζορίζει ντόπιους και ξένους

Ένα βίντεο που προβάλλεται στο Μετρο της Αθήνας σε 5 γλώσσες και καυτηριάζει τα εγκλήματα των Γερμανών ναζί στην Ελλάδα δημιουργεί πολλες συζητήσεις ,ενω  το Ποτάμι φέρνει το θέμα και στη βουλή. Η Αθηναική εφημερίδα το Πρώτο ΘΕΜΑ,γράφει σχετικά:

Σάλος με τις γερμανικές αποζημιώσεις σε μια «ευαίσθητη» πολιτική και οικονομική συγκυρία...

Πρώτα ανέβασαν το βίντεο στο Μετρό και μετά το χαρακτήρισαν προβοκάτσια!

Για λαθροχειρία κατηγορεί ο υφυπουργός Άμυνας Ήσυχος ενώ παραδέχεται ότι το βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του Μετρό σε 5 γλώσσες έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Επιτροπής για τις πολεμικές οφειλές - Ερώτηση κατέθεσε το Ποτάμι - Τι λένε οι Γερμανοί

Αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος προκαλεί ένα βίντεο που προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες στους σταθμούς του μετρό της Αθήνας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Επιτροπής που έχει αναλάβει τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Σε αυτό προβάλλονται εικόνες από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα, το 1941, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση και, κυρίως, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δείχνει αποφασισμένη να διεκδικήσει.

 

Το βίντεο, μάλιστα, προβάλλεται σε μία περίοδο, κατά την οποία η Ελλάδα επιδιώκει να πείσει τους εταίρους της -και δη, το Βερολίνο- να «μαλακώσουν» την στάση τους έναντι της Ελλάδας, ανοίγοντας το δρόμο για μια συμφωνία, που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ενώ παραδέχεται ότι η πρωτοβουλία να δημιουργηθεί και να προβάλλεται το βίντεο στους σταθμούς του Μετρό σε 5 γλώσσες  είναι δίκη του, του Πάνου Καμμένου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την ίδια στιγμή κάνει λόγο για προβοκάτσια! 

Ο κ. Ήσυχος καταγγέλλει διαστρέβλωση και προβοκάτσια, ισχυριζόμενος ότι είναι άλλο το βίντεο που έπαιξε το Spiegel (προέρχεται από επίσημη εκδήλωση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών) κι άλλο το βίντεο που προβάλλεται στο Μετρό. Στο βίντεο αυτό, με τίτλο «σώζουμε τη μνήμη, δεν ξεχνάμε» γίνεται αναφορά στους 40.000 εκτελεσμένους, τους 300.000 νεκρούς από πείνα, τους 63.000 Έλληνες Εβραίους θύματα του ολοκαυτώματος και στα άλλα δεινά που προκλήθηκαν στην Ελλάδα από τις δυνάμεις των ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Στο επίκεντρο του βίντεο βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση των λαών της Ευρώπης απαντά ο κ. Ήσυχος και ισχυρίζεται: Σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού.

Το εν λόγω βίντεο, που δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχο, εμφανίζεται να προκαλεί αντιδράσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Tουρισμού, έδωσαν το πράσινο φως για την προβολή του βίντεο.

Ερώτηση από το Ποτάμι
Επί του θέματος κατέθεσαν ερώτηση οι βουλευτές του Ποταμιού Χρ. Ταχιάου, Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης, Ιασ. Φωτήλας και Γρ. Ψαριανός, προς τους υπουργούς  Επικρατείας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού και Εξωτερικών.

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς αν το γεγονός αυτό είναι σε γνώση και έγκριση του πρωθυπουργού, του υπουργείου Τουρισμού, ποιοι υπουργοί το αιτήθηκαν και το σκεπτικό της επ' αόριστον προβολής του βίντεο, την κατάθεση των σχετικών εγγράφων, αλλά και με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η κυβέρνηση τη χρησιμοποίηση του κυκλώματος του μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επιμέρους πολιτικών της.

Κύκλοι της ΣΤΑΣΥ σημειώνουν ότι το βίντεο παίζει στους σταθμούς του μετρό εδώ και περίπου μία εβδομάδα, ύστερα από σχετική οδηγία που έλαβαν από το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την προβολή του, υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο του βίντεο αποτελεί ένα κοινωνικό μήνυμα.

Για προβοκάτσια μιλά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας
Επί του θέματος, από το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχου, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει γύρω από το βίντεο που προβάλλεται στις τηλεοπτικές οθόνες των σταθμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, καθώς, όπως πληροφορούμαστε κατατέθηκε και σχετική Ερώτηση από βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι» προς τους υπουργούς Επικρατείας, Υποδομών, Ναυτιλίας - Τουρισμού και Εξωτερικών, θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Ο όλος θόρυβος ξεκίνησε από κάποια δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, που στο μεταξύ πήρε διαστάσεις μετά από δημοσίευμα στο γερμανικό Spiegel. Πρόκειται για μια διαστρέβλωση που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Είναι μια κατασκευή που πατάει σε λάθος ή ακόμα και ανύπαρκτα δεδομένα, όπως και παραποιημένα γεγονότα.

Πράγματι προβάλλεται βίντεο στις οθόνες του Μετρό και του Ηλεκτρικού, διάρκειας 50’’ (δευτερολέπτων) αλλά δεν είναι αυτό που επικαλούνται τα προαναφερόμενα μέσα και οι βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι». Αυτό που αναπαράγουν, τόσο το γερμανικό Speigel όσο και ορισμένα ελληνικά μέσα, είναι μια κατασκευή άσχετη με αυτό που προβάλλεται.

Αυτό το βίντεο το οποίο παρουσιάζουν ότι τάχα παίζει στους σταθμούς του Μετρό, είναι μια συρραφή-μοντάζ  στιγμιότυπων από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2015 στην ΛΑΕΔ (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων) υπό τον τίτλο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ - ΔΙΚΑΙΩΣΗ και με κεντρικό θέμα τις γερμανικές οφειλές, ωστόσο δεν είναι αυτό που προβάλλεται στους σταθμούς.

Η άλλη λαθροχειρία έχει να κάνει με το ποιοι είναι οι συντελεστές. Τόσο η εκδήλωση στη ΛΑΕΔ όσο και το βίντεο στους σταθμούς του Μετρό είναι ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με την στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών ως προς το τμήμα που αφορά την προβολή του βίντεο στους σταθμούς του Μετρό. 

Ως προς το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αλλά και του βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του Μετρό:

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση, των λαών της Ευρώπης και κυρίως της νέας γενιάς. Ως προς το θέμα των γερμανικών οφειλών, αυτό που αναδεικνύεται είναι πως πρόκειται, πριν απ’ όλα, για ζήτημα ηθικής τάξης και η όλη εκστρατεία αποσκοπεί στο να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος.

Σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, αντίθετα τον προσεγγίζει σαν συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εκδήλωση που έγινε στις 27/4/15 συμμετείχαν και μίλησαν και διακεκριμένοι Γερμανοί, όπως ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς «Die Linke» ο Wolfgang Gehrcke και ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Βρέμης και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων Christoph Schminck-Gustavus.

Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν πάνω από 50 πρέσβεις, εκπρόσωποι πρεσβειών και ακόλουθοι άμυνας ξένων πρεσβειών στην Αθήνα. Επίσης παρευρέθηκαν και τιμήθηκαν ζώντες αντιστασιακοί του αντιναζιστικού-αντιφασιστικού αγώνα, καθώς και το παιδί-σύμβολο του Διστόμου, ο Αργύρης Σφουντούρης.

Να σημειωθεί ακόμα πως οι φωνές υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων πληθαίνουν και μέσα στην ίδια τη Γερμανία. Μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, με πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε πως υπάρχει θέμα γερμανικών οφειλών».


To βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό σε 5 γλώσσες:


No comments:

Post a Comment

Ψάξε στην Εφημερίδα efhmeris.blogspot.com

wibiya widget