«Το μνημόνιο ήταν μονόδρομος»
Είναι ακατανόητο και άδικο να ασκείται σκληρή κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς είναι αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών και πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης
Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «το μνημόνιο δεν ήταν επιλογή, ήταν μονόδρομος». Υπερασπίζεται σθεναρά το κυβερνητικό έργο και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για νέες θέσεις εργασίας - ενώ πραγματοποιεί σφοδρότατη επίθεση στον Αντ. Σαμαρά.
Κυρία υπουργέ, καλλιεργείται τελευταία από διάφορες πηγές η εντύπωση ότι η ζοφερή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας σάς ήταν γνωστή πριν αναλάβετε την κυβέρνηση. Ησασταν σκιώδης υπουργός Οικονομίας αυτή την περίοδο - πώς σχολιάζετε αυτούς τους ισχυρισμούς;
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός ήταν γνωστός, ήδη, από το 2007. Σας καλώ να ανατρέξετε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2008 στη Βουλή, όπου προσωπικά κατέθεσα στοιχεία για την υπέρβαση του ελλείμματος, αναδεικνύοντας τις λογιστικές αλχημείες της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως και τη μαύρη τρύπα των δημοσιονομικών στοιχείων. Γι' αυτό άλλωστε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ήταν ένα πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, θεσμικών μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών παρεμβάσεων με χρονικό ορίζοντα τετραετίας.
Το πρόγραμμα αυτό αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2010, αλλά η υλοποίησή του ανακόπηκε βίαια τους επόμενους μήνες, καθώς η κερδοσκοπική επίθεση των αγορών οδήγησε τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Με την κατακόρυφη άνοδο των spreads η χώρα δεν μπορούσε να δανειστεί με λογικό κόστος από τις διεθνείς αγορές για να καλύψει μισθούς και συντάξεις.
Τελικά, υπήρχε άλλος δρόμος από τον δρόμο του μνημονίου;
Το μνημόνιο είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουμε για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε 110 δισ. ευρώ που μας δανείζουν κυρίως οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Είναι επομένως ακατανόητο και άδικο να ασκείται σκληρή κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου για το μνημόνιο, που είναι αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών και πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης, της έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας και της κερδοσκοπίας των αγορών.
Το μνημόνιο δεν ήταν επιλογή. Ηταν μονόδρομος και υλοποιείται χωρίς παρεκκλίσεις. Το διακύβευμα σήμερα είναι να βάλουμε στέρεες βάσεις ώστε να μην επανέλθει ποτέ η χώρα μας σε αυτή την κατάσταση. Να μπουν στέρεες βάσεις για μία βιώσιμη οικονομία, για χρηστή διακυβέρνηση και ένα κράτος δικαίου.
Στο τέλος της τετραετίας ο κόσμος θα έχει κάθε λόγο να μας καταψηφίσει και να μας τιμωρήσει σκληρά, εάν δεν έχουμε καταφέρει να ξεριζώσουμε έως τότε την αδιαφάνεια στον δημόσιο βίο, τις πελατειακές λογικές στην οικονομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή και τις μεγάλες ανισότητες στην κοινωνία μας. Αν δεν έχουμε δρομολογήσει τις μεγάλες αλλαγές για παραγωγικές επενδύσεις, για εξωστρέφεια, για στήριξη της απασχόλησης και για ένα δίχτυ ασφάλειας για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
Είναι γνωστό ότι με τη συγκέντρωση εσόδων διαπιστώνεται πρόβλημα...
Ο συνολικός δημοσιονομικός στόχος που έχει τεθεί για το 2010 θα επιτευχθεί. Ακόμα και αν υπάρχει μια μικρή απόκλιση στο σκέλος των εσόδων, αυτή αναμένεται να υπερκαλυφθεί από τη μεγάλη μείωση δαπανών.
Ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνει ότι έχει τη συνταγή για τον μηδενισμό του ελλείμματος. Διαφωνείτε και σε ποια βάση;
Οι πολίτες καταψήφισαν πριν από έναν χρόνο τη ΝΔ, γιατί είχαν πλήρη συναίσθηση του αδιεξόδου στο οποίο οδηγείτο η χώρα. Η Ελλάδα πήγαινε τα τελευταία πέντε χρόνια από το κακό στο χειρότερο. Τα ταμεία άδειαζαν εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της ανομίας. Η χώρα γονάτισε από τα τεράστια σκάνδαλα: Βατοπέδι, ομόλογα, κουμπάροι... Ενώ έγινε μια τεράστια αναδιανομή σε βάρος των εργαζόμενων, οι επενδύσεις βάλτωσαν και η παραγωγική δραστηριότητα συρρικνώθηκε.
Περίμενα από τον κ. Σαμαρά να αποστασιοποιηθεί από αυτές τις πολιτικές και πρακτικές που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Τον περίμενα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία. Περίμενα να μη λαϊκίζει ανεπίτρεπτα, υποσχόμενος τη μείωση του ελλείμματος σε έναν χρόνο! Τον περίμενα να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική με στόχο το δημόσιο συμφέρον.
Είναι εφικτή η επιβίωση της ελληνικής οικονομίας εκτός μνημονίου; Ποιες οι προϋποθέσεις;
Οχι μόνο είναι εφικτή, αλλά αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα. Ηδη σε έναν χρόνο έχουν γίνει πράξη όσα δεν έχουν γίνει για χρόνια. Λίγα παραδείγματα: Μεγάλες τομές με τον Καλλικράτη και τη θέσπιση διαδικασιών διαφάνειας σε όλο τον δημόσιο τομέα. Μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα. Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης επενδύσεων και ένας νέος αναπτυξιακός νόμος που στηρίζει την παραγωγική αναδιάρθρωση και την καινοτομία.
Και με την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους; Υπάρχει χρονικός ορίζοντας; Και στα μέτρα... επιμήκυνση;
Εφόσον δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση από αυτά που ήδη έχουν προγραμματιστεί, δεν τίθεται σήμερα τέτοιο ζήτημα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη ούτε για πρόσθετα μέτρα ούτε για επιμήκυνσή τους. Οσον αφορά σε πιθανή επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, αυτή δεν είναι αναγκαία για την εκτέλεση του προγράμματος, αλλά εάν αυτό αποφασιστεί, θα δώσει μεσοπρόθεσμα μία ανάσα στην αναπτυξιακή πορεία.
Ποιο είναι τώρα το αναγκαίο βήμα για να πάρει στροφή (με θετική φορά) η ανάπτυξη;
Τρεις είναι οι άμεσες προτεραιότητες. Πρώτον, ρευστότητα στην αγορά ώστε να στηριχθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις. Δεύτερον, στήριξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας με άμεση απλοποίηση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, άμεση προώθηση και υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου και ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.
Τρίτον, επικράτηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά με άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, διαφάνεια στην τιμολόγηση και ισχυρή επιτροπή ανταγωνισμού. Πάνω απ' όλα διάλογος και συνέργειες μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων, και σταθερότητα στο νέο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο.
Εχετε σχέδιο για τη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας εντός της ύφεσης, ώστε να πάρουν ανάσες εργαζόμενοι και άνεργοι; Για πόσες θέσεις;
Οχι μόνο υπάρχει σχέδιο, αλλά το σχέδιο ήδη υλοποιείται. Βασικές κατευθύνσεις του, η διατήρηση θέσεων εργασίας, η ένταξη στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για τους νέους, η επανένταξη ευάλωτων ομάδων στην ενεργό οικονομική ζωή, η στήριξη της κοινωνικής εργασίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Με την αποτελεσματική ενεργοποίηση των κοινωνικών πόρων του ΕΣΠΑ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τους ανθρώπινους πόρους ύψους 3 δισ. υλοποιούμε προγράμματα προς αυτές τις κατευθύνσεις προς όφελος 600.000 συμπολιτών μας.
Ταυτόχρονα δημιουργείται Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας για χορήγηση μικροπιστώσεων και δανείων με ευνοϊκούς όρους, καθώς και αποκεντρωμένες υπηρεσίες μιας στάσης, κοινωνικά δηλαδή ΚΕΠ για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών πληροφόρησης, ενημέρωσης και συμβουλευτικής. Προϋπόθεση η στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τον ιδιωτικό τομέα, την εκκλησία, αλλά και όλες τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Μιλάει αυτή η κυρία για κουμπάρους και παρέες σαν δεν ντρέπεται και υποστηρίζει τον Γιωργάκη βέβαια αφού αυτή και η αδελφή της η θεατρίνα είχαν εκλεγεί απο το ΠΑΣΟΚ βουλευτίνες με την αξία τους και παντρεύθηκε τον Αρσένη απο έρωτα για να ανέβει στην εξιυσία
ReplyDeleteΣε αυτή την χώρα ολοι οι υπαίτιοι της φτώχιας πού εχουν δημιουργήσει στούς αλλους συνέλληνες ρίχνουν την ευθύνη στούς προηγούμενους και οι άλλοι στούς επόμενους