Tuesday, May 26, 2015

Βουλή: Επεισοδιακή η πρώτη «πράξη» της επανεξέτασης Siemens


Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ήταν σήμερα το «θέατρο» όπου εξελίχθηκε ένα νέο σοβαρό επεισόδιο σφοδρής φραστικής αντιπαράθεσης με πρωταγωνίστρια την Πρόεδρο της Βουλής και, στη συγκεκριμένη περίσταση, βουλευτές της ΝΔ. Η σύγκρουση κορυφώθηκε μέσα από έναν άκρως αιχμηρό «διάλογο» της κας Κωνσταντοπούλου με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη.
Η εκρηκτική κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να επισκιαστεί το αντικείμενο της συνεδρίασης που αφορούσε τη σημαντική υπόθεση του σκανδάλου Ζήμενς: ως γνωστόν αποφασίστηκε η ανάσυρση της υπόθεσης και προς τούτο εκλήθη να μιλήσει ο πρώην πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής κ. Σήφης Βαλυράκης. Αλλά και να μην ολοκληρωθεί ομαλά η συνεδρίαση, καθώς η διάρκεια του «καυγά» καθυστέρησε πολύ την έναρξη της τοποθέτησης του κ. Βαλυράκη. Και προκειμένου να μην υπάρξει, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά από εκείνη που είχε ως αντικείμενο την ΕΡΤ, μια ακόμα μαραθώνια συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο, αποφασίστηκε οι ερωτήσεις από τους βουλευτές και η περαιτέρω συζήτηση για τα επόμενα βήματα να γίνουν σε επόμενη σύγκληση της Επιτροπής.
Ολα άρχισαν όταν η κα Ολγα Κεφαλογιάννη διαμαρτυρήθηκε επειδή -όπως υποστήριξε- δεν είχε προετοιμαστεί σωστά η συνεδρίαση. Εκ των κεντρικών επιχειρημάτων της ήταν ότι απόψε μοιράστηκε στα μέλη της Επιτροπής επιστολή του κ. Βαλυράκη που η κα Κωνσταντοπούλου είχε στα χέρια της από τις 16 Μαρτίου.
Απαντώντας η Πρόεδρος της βουλής, μεταξύ άλλων καυτηρίασε το γεγονός των απουσιών βουλευτών από κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις. Φαίνεται πως εννοούσε την κα Κεφαλογιάννη η οποία χθες αποχώρησε «νωρίς» από την μακράς διάρκειας συνεδρίαση για την ΕΡΤ. Ωστόσο, αμέσως διαμαρτυρήθηκε και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, καθώς και εκείνος είχε αποχωρήσει. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θεωρεί προσβλητικό προς το πρόσωπό του το σχόλιο της κας Κωνσταντοπούλου. Και σε έντονο ύφος καυτηρίασε με τη σειρά του την τακτική της σημερινής Προέδρου είτε να προσέρχεται με καθυστέρηση στις συνεδριάσεις με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξή τους), είτε να συμβάλλει ώστε να διαρκούν πολλές ώρες χωρίς να ενημερώνει για το τέλος τους. Το φυτίλι είχε πια ανάψει:
Ευ.Μ. «Είναι γαϊδουριά να μας αφήνετε κατά σύστημα να περιμένουμε. Δεν είναι συμπεριφορά Προέδρου που θέλει να σας σεβόμαστε».
Ζ.Κ. «Από την προηγούμενη ιδιότητά σας θα έπρεπε να ξέρετε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε κοινοβουλευτικές εκφράσεις».
Ευ.Μ. «Δεν δέχομαι από εσάς μαθήματα. Δεν θα μου κάνετε εσείς μαθήματα συμπεριφορά. Αντε μπράβο...».
Ζ.Κ. «Οταν θα είστε στην κατάλληλη διάθεση, θα καταλάβετε αυτά που διατυπώσατε και θα ανακαλέσετε κάποια στιγμή είμαι σίγουρη».
Ευ. Μ. «Η δική μου συμπεριφορά προκλήθηκε από τη δική σας».
Ζ.Κ. «Να αυτοπροσδιορίζεστε κ. Μεϊμαράκη».
Ευ.Μ. «Θα σας σέβομαι όταν με σέβεστε και θα σας χαμογελώ όταν μου χαμογελάτε...»
Ζ.Κ. «Εγώ θα συνεχίζω να χαμογελάω ακόμα και όταν αυτά που λέτε μου προκαλούν γέλιο».
Ευ.Μ. «Δεν αξίζετε»!
Σημειώνεται ότι την δυσφορία του για τον τρόπο διαχείρισης του χρόνου των συνεδριάσεων, εξέφρασε και ο κ. Θ. Παφίλης (ΚΚΕ): «Δεν μπορούμε να είμαστε αιχμάλωτοι εδώ. Εχουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε στη ζωή μας», είπε.
Στη συνέχεια, η κα Κωνσταντοπούλου είχε φραστικό επεισόδιο και με τον κ. Γ. Τραγάκη, εξαιτίας της επιλογής της να αφήσει να εννοηθεί ότι οι γαλάζιοι χθες αντιδρούσαν επειδή ενοχλούνται από το θέμα της συνεδρίασης:
- «Νομίζω ότι η υπόθεση Ζήμενς εξάπτει πολλά πάθη...» είπε η κα Κωνσταντοπούλου.
- «Ο τελευταίος υπαινιγμός σας είναι βαρύς» απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Γ. Τραγάκης.
Ο κ. Βαλυράκης
Οταν, κατόπιν όλων αυτών, κατέστη δυνατόν να τοποθετηθεί ο κ. Βαλυράκης, εκείνος μεταξύ άλλων είπε:
«Είχαμε κάνει σκληρή δουλειά και εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ως Επιτροπή. Είχαμε καταλήξει ότι ενώ ήταν πλήρως τεκμηριωμένη η ροή μαύρων χρημάτων από ταμεία Ζήμενς», η Επιτροπή δεν μπόρεσε να σπάσει το τοίχος των «παρένθετων προσώπων» και να φθάσει στους πολιτικούς που φαίνεται ότι έλαβαν τις μίζες.
«Εμενε η ίδια η Ζήμενς να κληθεί και να δώσει την πληροφορία για το ποιοί ήταν οι αποδέκτες, υπουργοί και υφυπουργοί. Θεωρώ ότι θα μπορούσε η Ζήμενς, εφόσον το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα την εξανάγκαζε, θα είχε λυθεί το πρόβλημα. Εδώ θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια, αν υπάρχουν περιθώρια, να δώσει τις πληροφορίες και να διελευκανθεί το σκάνδαλο στον πυρήνα του».
Ο κ. Βαλυράκης υποστήριξε ότι η υπόθεση Ζήμενς ξεκίνησε σαν σκάνδαλο διαφθοράς και εξελίχθηκε σε σκάνδαλο συγκάλυψης και υποστήριξε ότι αποδείχθηκαν «κατώτερες των περιστάσεων η πολιτική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, να διαχειριστούν αυτό το τεράστιο σκάνδαλο».
Μεταξύ άλλων δε, σημείωσε ότι θα μπορούσε να δρομολογηθεί έως και η καταγγελία του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με τη Ζήμενς.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Βαλυράκη και πριν κλείσει τη συνεδρίαση, η κα Κωνσταντοπούλου αφού αναφέρθηκε στη σημασία της διακδίκησης, σε μια περίοδο που η Ελλάδα πιέζεται για το «φερόμενο χρέος» -όπως το χαρακτήρισε, υποστήριξε ότι είναι ενδιαφέρουσα η ιδέα της εξέτασης της εταιρίας, ενώ αναφορικά με τον προαναφερθέντα συμβιβασμό, τόνισε: «Ουδέποτε εγκύρως καταρτίστηκε η σύμβαση με την οποία χαρίστηκαν οι αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου».
Σε επόμενη συνεδρίαση οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής θα απευθύνουν ερωτήσεις στον κ. Βαλυράκη.

KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr-ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

No comments:

Post a Comment

Ψάξε στην Εφημερίδα efhmeris.blogspot.com

wibiya widget