Wednesday, December 11, 2019

Αρχαία Ελλάδα. Γνωριστε το Θησέα,πολεμιστή και φιλόσοφο


Θησέας. Ο πολεμιστής, ο φιλόσοφος, ο μύστης – Βασίλειος Μόλαρης

Για να δείτε την  ομιλια  πατήστε στα μπλε κάτω 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
Ο Θησέας είναι το πρότυπο του ήρωα που ακολουθούσε την οδό της Αρετής, το οποίο διαπαιδαγώγησε τους Έλληνες της αρχαιότητας και δίδαξε τους Έλληνες φιλοσόφους
ώστε να δημιουργήσουν το θαύμα του ελληνικού πολιτισμού.
Ο Θησέας συνδυάζει τις ιδιότητες του πολεμιστή, του φιλοσόφου, του μύστη. Ο Ευριπίδης στον «Ιππόλυτο » μας πληροφορεί ότι ήταν μυημένος στα Ελευσίνια Μυστήρια. Είχε επίσης σχέση με το μαντείο των Δελφών από τότε που έκανε την κουρά του εκεί και ονομάστηκε «Θησηίς».
Ο Θησέας μεγάλωσε εκπαιδευόμενος στην αυλή του σοφού παππού του, Πιτθέα, στην Τροιζήνα. Είχε ως πρότυπο τον Ηρακλή με τον οποίο ήταν ξαδέλφια και ήθελε να τον μιμηθεί. Ο Ηρακλής τον εκπαίδευσε και τον μύησε στην φιλοσοφία και τις πολεμικές τέχνες. Ο Ηρακλής είχε εκπαιδευτεί από τον Ραδάμανθυ.
Ο Θησέας επίσης είχε έναν άλλο σπουδαίο παιδαγωγό τον Κοννίδα. Ήταν τόσο σπουδαίος παιδαγωγός που οι Αθηναίοι τον τιμούσαν με θυσίες.
Ο Θησέας, πιστός τις αρχές δικαίου του Ραδάμανθυ και εφαρμόζοντας υψηλές τεχνικές πάμμαχου - παγκρατίου, τιμώρησε τους έξι κακοποιούς κάνοντας τους πρώτους του άθλους, στην πορεία του για την Αθήνα.
Με τεχνικές παγκρατίου θα συλλάβει τον άγριο ταύρο του Μαραθώνα, όπως και ο Ηρακλής είχε κάνει στο παρελθόν, θα διανύσει μία πορεία μαραθώνια για να τον θυσιάσει στον Δελφίνιο Απόλλωνα.
Ο Θησέας θα γίνει εταίρος και αδελφοποιτός με τον Πειρίθου, βασιλιά των Λαπήθων, με χειραψία και όρκους. Είναι η αρχαιότερη αναφορά του θεσμού που ο Όμηρος αναφέρει ως «φιλότης». Ο θεσμός των εταίρων είναι πανάρχαια ελληνική πολεμική πρακτική και έχει να κάνει με τον εταιρικό τρόπο μάχης. Ένας θεσμός που επιβίωσε ως τους κλέφτες του 1821. Ο Θησέας θα βοηθήσει τον εταίρο του Πειρίθου στον πόλεμο των Λαπήθων εναντίων των Κενταύρων.

Η εξόντωση του Μινώταυρου στον δαιδαλώδη λαβύρινθο είναι μία διανοητική διαδικασία. Είναι μία μύηση, μία εσωτερική διεργασία αναγνώρισης του αληθινού εαυτού, μία ατραπός του «γνῶθι σαὐτόν».

No comments:

Post a Comment

wibiya widget