Τι σχολιασε στην Καθημερινή
Ο Γιώργος Μπουρδαρας
Ως πρώτο βήμα, έστω και μικρό, στην κατεύθυνση να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, χαρακτηρίστηκε η στήριξη του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών, χθες στη Βουλή, από τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, καθώς επί της αρχής καταψήφισε μόνο το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη και οι οκτώ βουλευτές του.
«Επρεπε να περάσουν 44 χρόνια και είμαι υπηρήφανος που γίνεται με την κυβέρνηση της Ν.Δ. και με μεγάλη διακομματική συναίνεση. Από την πρώτη στιγμή εξέφρασα την ευχή να πάρει τη στήριξη και από τους 300. Δεν φαίνεται να υπάρχει αυτό, αλλά το προσεγγίζουμε με 291. Κάνω μια ύστατη έκκληση στον κ. Βαρουφάκη, ώστε και το δικό του κόμμα να το στηρίξει», είπε λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, που προγραμματιζόταν για τα μεσάνυχτα, ο πρωθυπουργός. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 που τον ακολούθησε στο βήμα της Ολομέλειας δήλωσε ότι το κόμμα του θα παρέμενε σταθερό στη στάση καταψήφισης «για λόγους αρχής», επαναδιατυπώνοντας τις θέσεις του, σύμφωνα με τις οποίες πολλοί Ελληνες της διασποράς, εξαιτίας των περιορισμών που τίθενται με διατάξεις του νομοσχεδίου, δεν θα μπορούν να ψηφίσουν από τις χώρες όπου διαμένουν.
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα, όσο και οι πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος επανέλαβαν ότι δεν θα επιθυμούσαν τόσους περιορισμούς, αλλά ήταν η ανάγκη να υπάρξουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί ώστε να επιτευχθεί ο αριθμός των τουλάχιστον 200 θετικών ψήφων, προκειμένου να ισχύσει ο νόμος. Η ανάγκη αυτή οδήγησε κατά τη διάρκεια των διακομματικών συζητήσεων που προηγήθηκαν στην αναζήτηση της στήριξης των 15 βουλευτών του ΚΚΕ, μαζί με τους οποίους συμπληρωνόταν ο απαραίτητος αριθμός (205), δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής έδινε έντονα την αίσθηση ότι θα καταψήφιζε την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.
Παρά το γεγονός ότι διαμορφωνόταν –χωρίς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης– η αναγκαία πλειοψηφία για να ψηφιστεί ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων, η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου με διαρκείς αλλαγές φαινόταν να αναζητεί τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε χθες στην Ολομέλεια δύο νέες αλλαγές, με στόχο να προσεγγιστούν οι προτάσεις κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ: αφενός μείωσε το χρονικό διάστημα ανανέωσης των ειδικών εκλογικών καταλόγων αποδήμων (από δέκα σε οκτώ χρόνια, έναντι του ενός ή δύο που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ), και αφετέρου όρισε ώστε να είναι στη διακομματική επιτροπή που θα εξετάζει αιτήσεις ή ενστάσεις εισηγητής ο Συνήγορος του Πολίτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και διά του κ. Τσίπρα είπε ότι έπρεπε να γίνουν και άλλες αλλαγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρά την «επί της αρχής» θετική ψήφο, οι βουλευτές του θα αναγκάζονταν να καταψήφιζαν κάποια άρθρα. Μια τέτοια καταψήφιση θα είχε θεσμικά χαρακτήρα εμπλοκής, μόνο στην περίπτωση που τα εν λόγω άρθρα του νομοσχεδίου αποτύγχαναν να λάβουν πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών: τέτοιου είδους (εκλογικά) σχέδια νόμου πρέπει να συγκεντρώνουν την προαναφερόμενη πλειοψηφία όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και σε όλα τα άρθρα ξεχωριστά, ώστε να μπορούν να τίθενται σε εφαρμογή. Η διαμορφωθείσα στάση των υπολοίπων κομμάτων έστελνε από νωρίς το πολιτικό μήνυμα ότι δεν θα υπήρχε κάποιο άρθρο με λιγότερες από 205 ψήφους.
«Το νομοθέτημα δεν είναι αυτό που επιδιώκαμε. Είναι κατώτερο, φοβικό και με αρκετά προβληματικά σημεία. Επικράτησαν οι κομματικές υστεροβουλίες. Είναι βέβαια μια αρχή», σχολίασε η κ. Φώφη Γεννηματά. «Οι προτάσεις του ΚΚΕ δεν συνιστούν ούτε περιορισμό ούτε απώλεια του εκλογικού δικαιώματος. Οσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε αυτούς τους καταλόγους, δεν σημαίνει ότι χάνουν το δικαίωμα ψήφου», απάντησε στην κριτική που δέχεται ο κ. Δημ. Κουτσούμπας. Υπέρ του να μην υπάρχει κανένας περιορισμός για να ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, τάχθηκε εκ νέου ο κ. Βελόπουλος.
No comments:
Post a Comment