Saturday, January 25, 2020

Μπακογιάννης στον Alpha:"Σημασία δεν έχει το όνομα αλλά το περιεχόμενο…l8

 Του Ιάκωβου Ιακώβου

Είναι μόλις 41 ετών και βρέθηκε να ηγείται της πόλης των πόλεων όπως την χαρακτηρίζει. Περήφανος για την οικογένεια του, υποστηρίζει πως σημασία δεν έχει πως σε λένε, αλλά μόνο το τι κάνεις…

Παρά το πιεσμένο του πρόγραμμα, ο Κώστας Μπακογιάννης μας υποδέχτηκε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία και μίλησε για το όραμα του για την Αθήνα, τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις, τη σχέση του με την Κύπρο, αλλά και τη συνεργασία που έπεται με τον Δήμο Λευκωσίας.


Κύριε Μπακογιάννη καταρχάς ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνέντευξη στον Alpha Κύπρου, καλωσορίσατε στην Κύπρο. Είναι η πρώτη σας επίσκεψη μετά την εκλογή σας στη θέση του Δημάρχου Αθηναίων.

Ναι λοιπόν ήταν μια οφειλόμενη επίσκεψη την οποία αισθανόμουν βαθιά την ανάγκη να κάνω, να μεταφέρω όπως είπα και στον Πρόεδρο, ένα μήνυμα από όλους τους Αθηναίους και όλες τις Αθηναίες, πέραν και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, ένα μήνυμα σεβασμού, εκτίμησης και αγάπης προς τον κυπριακό λαό.

Εγγονός Πρωθυπουργού, ανιψιός Πρωθυπουργού, παιδί βουλευτών, γιος πρώην ΥΠΕΞ… οικογενειοκρατία. Είναι ένας «τίτλος» που του έχουν αποδώσει από πολύ νωρίς. Κατάφερε ωστόσο να θριαμβεύσεις στις εκλογές…

Και εγγονός παπά. Ξέρετε εγώ είμαι εξίσου υπερήφανος για τον παππού μου, τον παπά-Κώστα τον Μπακογιάννη ο οποίος λειτουργούσε στα βουνά της Ευρυτανίας, όπως και για τον παππού μου τον Κώστα τον Μητσοτάκη που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδος. Αλλά σημασία δεν έχει το όνομα, αυτή είναι η αλήθεια, σημασία έχει το περιεχόμενο, γιατί όπως και εσείς ξέρετε άλλο η αναγνωρισιμότητα και άλλο η αναγνώριση. Έχω την πολύ μεγάλη χαρά να υπηρετώ, με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, με πολύ μεγάλη ζέση την αυτοδιοίκηση εδώ και μια δεκαετία. Ξεκίνησα από Δήμαρχος Καρπενησίου, διετέλεσε Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και σήμερα έχω την πολύ μεγάλη χαρά να υπηρετώ την πόλη των πόλεων, την πρωτεύουσα της Ελλάδος. Ξέρετε στην αυτοδιοίκηση, σημασία δεν έχει πως σε λένε, σημασία δεν έχει και τι λες. Σημασία έχει μόνο το τι κάνεις, γιατί εμείς κρινόμαστε απ' το απτό, απ' το μετρήσιμο αποτέλεσμα. Και αυτό είναι πάνω στο οποίο εγώ εστιάζω αυτή τη στιγμή και αυτό είναι που νομίζω θα κρίνουν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες σε 4 χρόνια από σήμερα.


Στην ερώτηση για το ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πόλης – πρότυπο που έχει κατά νου, η απάντηση έρχεται χωρίς δεύτερη σκέψη…

Η πόλη – πρότυπο; Μα μια είναι η πόλη – πρότυπο, η ίδια η Αθήνα. Μια πόλη με μια λαμπρή ιστορία, με μια σπουδαία παράδοση, αλλά κυρίως για να μην μιλάμε μόνο για το παρελθόν, μια πόλη με ένα σημαντικό παρόν και με ένα εξαιρετικό μέλλον. Και να σας πω γιατί;

Περάσαμε 10 πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, αυτή είναι η πραγματικότητα. Φάγαμε πάρα πολύ ξύλο. Η κρίση έγινε αισθητή περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην ίδια την Αθήνα. Βγαίνουμε όμως τώρα και βγαίνουμε με μια νέα αυτοπεποίθηση, με μια νέα σιγουριά, έχοντας στο πλευρό μας όλες αυτές τις κοινότητες των νέων ανθρώπων, ζωντανές, δυναμικές, δημιουργικές κοινότητες, που κρατήσανε την καρδιά της πόλης ζωντανή και σήμερα έχουνε δικαιωματικά υψηλές απαιτήσεις. Και για εμάς ποιο είναι το στοίχημα; Για μας το στοίχημα είναι μια πόλη που να μην είμαστε μόνο υπερήφανοι για το παρελθόν της, όσο ένδοξο και αν είναι, αλλά κυρίως να είμαστε περήφανοι για το παρόν της.

Παρά το γεγονός πως γνωρίζει καλά την Κύπρο εδώ και χρόνια, ο Κώστας Μπακογιάννης αρνείται να πει τι θα άλλαζε στην Λευκωσία, αρκείται να μιλήσει για τις κοινές προκλήσεις των εποχών και για τα του «οίκου» του, την Αθήνα…

Μακριά από εμένα να κάνω το έξυπνο και να δίνω συμβουλές. Είχα μια εξαιρετικά παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση με τον Δήμαρχος της Λευκωσίας. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες, πρακτικές. Είναι καλό να κάνουμε αυτές τις κουβέντες γιατί μαθαίνουμε ο ένας και από τα σωστά και από τα λάθη του άλλου.

Μου έδειξε όλα αυτά τα οποία γίνονται στην παλιά Λευκωσία, είδα με τα μάτια μου μια πάρα πολύ μεγάλη διαφορά και τη χάρηκα πάρα-πάρα πολύ. Αλλά για να πάμε την κουβέντα λίγο παραπάνω από την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Σήμερα το 50% του πληθυσμού του πλανήτη ζει σε πόλεις. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι μέχρι το 2050, αυτό το ποσοστό θα έχει φτάσει το 70%. Ένα τεράστιο ποσοστό του ΑΕΠ του πλανήτη, κοντά στο 80%, παράγεται στις πόλεις. Το μέλλον λοιπόν είναι εδώ, το μέλλον αυτό όμως πρέπει να το χτίσουμε όλοι μαζί, από κάτω προς τα πάνω και όλοι ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε παρόμοιες απειλές και προκλήσεις.

Για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή ή για να είμαι πιο ακριβής η «κλιματική κρίση» μας επηρεάζει όλους, την Λευκωσία, την Αθήνα, το Άμστερνταμ, το Τόκιο, τη Νέα Υόρκη. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε, πως ετοιμαζόμαστε, ποια είναι τα εργαλεία τα οποία αξιοποιούμε και πως σχεδιάζουμε πόλεις για μια νέα γενιά, η οποία έχει μεγαλώσει μέσα σε ένα ψηφιακό κόσμο και η οποία θα έχει πολύ διαφορετικές απαιτήσεις, πολύ διαφορετικά θέλω.

Εμείς τι κάνουμε τώρα στην Αθήνα; Για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κάνουμε μια μεγάλη κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία έχει να γίνει από το 2004, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τι θέλουμε να πετύχουμε; Να κλείσουμε πολύ μεγάλα κομμάτια του κέντρου, για παράδειγμα το εμπορικό τρίγωνο και την Πλάκα, στην γενική κυκλοφορία με όλες βεβαίως τις πρόνοιες για τους κατοίκους, για την φόρτωση, την εκφόρτωση. Αλλά τι; Να την κλείσουμε για να αλλάξουμε την εμπειρία, το πως αντιλαμβάνεται κανείς την πόλη, πως την ζει, πως την αναπνέει.


Ποια τα περιθώρια συνεργασίας των δύο πρωτευουσών, Αθηνών και Λευκωσίας;

Εννοείται πως υπάρχουν. Ξέρετε, με εμάς συμβαίνει το εξής περίεργο. Θεωρούμε πολλές φορές τη σχέση μας αυτονόητη και δεδομένη, το αποτέλεσμα είναι ότι δεν την δουλεύουμε αρκετά, δεν κάνουμε τον κόπο να την εμβαθύνουμε. Εμείς σήμερα μιλήσαμε με τον Δήμαρχο για μια σειρά από ζητήματα.

Μιλήσαμε για το πως αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα και εδώ στην Κύπρο. Μιλήσαμε για το πως μπορούμε να επιδιώξουμε συνεργασίες στον πολιτισμό, με πολιτιστικές ανταλλαγές. Μιλήσαμε για το πως μπορούμε να συνεργαστούμε για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια απ' την εθνική παλιγγενεσία το 2021.

Είναι πολλά, έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη ατζέντα μπροστά μας και πολύ χαίρομαι που θα το κάνουμε μαζί.

Ο χρόνος πιέζει και στο ένα λεπτό που μας μένει, τον καλούμε να μας μιλήσει για τις προοπτικές, όχι της Αθήνας, αλλά της Λευκωσίας…

Νομίζω έχει εξαιρετικές προοπτικές η Λευκωσία και το λέω τώρα όχι ως Δήμαρχος, αλλά ως τακτικός και συχνός επισκέπτης της πόλης. Το λέω ως ένας άνθρωπος που έχει την τύχη να έχει οικογένεια στη Λευκωσία. Τα δύο μεγαλύτερα μου παιδιά είναι μισά Κυπριόπουλα και αν με ρωτήσετε γιατί, θα σας πω γιατί έχει τον κόσμο που έχει, έχει τους ανθρώπους που έχει.

Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Λευκωσία, κάθε φορά που επισκέπτομαι την Κύπρο, εντυπωσιάζομαι με το επίπεδο, τη συγκρότηση των ίδιων των Κυπρίων. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, υπάρχει δηλαδή μια νέα γενιά, μικρότερη από εμένα, η οποία είναι εξαιρετικά μορφωμένη, έχει καλλιεργήσει δεξιότητες, η οποία σκέφτεται ανοικτά και σύγχρονα. Μια νέα γενιά ταυτόχρονα η οποία δεν τα περιμένει όλα έτοιμα, αλλά θέλει να κάνει τον κόπο.

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/politics/mpakogiannis-ston-alphasimasia-den-ehei-onoma-alla-periehomenobinteo

No comments:

Post a Comment

wibiya widget