Thursday, June 2, 2011

ΗΡΕΜΗ-προς το παρον-ΔΥΝΑΜΗ .

Του
-----
Γιωργου Πένταρη
====================
Την περασμένη Τετάρτη πήγα κι εγώ στη μεγάλη πορεία - συγκέντρωση που έγινε μέσω της Πανεπιστημίου στην Πλατ. Συντάγματος.

Θυμήθηκα, λοιπόν, το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ στις παλιές καλές εποχές του που είχε εφεύρει ο Λαλιώτης. «ΠΑΣΟΚ! Η ήρεμη Δύναμη». Στη συγκέντρωση αυτή αισθάνθηκα την ήρεμη δύναμη. Μια δύναμη που σε τρομάζει. Δεν υπήρχε ούτε ΠΑΜΕ ούτε ΕΛΑ. Δεν υπήρχαν ΜΑΤ ούτε κουκουλοφόροι δεν υπήρχε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ και ΛΑΟΣ. Ηταν απλοί Ελληνες κυρίως νέοι που ανησυχούν για την Πατρίδα. Δεν φώναζαν. Μόνο συζητούσαν. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η ήρεμη δύναμη σε λίγο θα γίνει τσουνάμι και θα συμπαρασύρει δικαίους και αδίκους.
Παρουσίασαν δε και μια πρωτοτυπία: Απλωσαν στην πλατεία Συντάγματος λευκό χαρτί, μήκους άνω των δέκα μέτρων και πλάτους περί το ένα μέτρο, και ο καθένας έγραφε το τι αισθάνεται, τι σκέφτεται, τι τον τρομάζει, τι θέλει να γίνει για την Πατρίδα και τι θα κάνουμε. Το θλιβερό ήταν ότι καταδικάζονταν όλος ο πολιτικός κόσμος, όλο το υπάρχον πολιτικό σύστημα που δεν λέει να κάνει την αυτοκριτική του.
Διαβάζοντας και διάφορα blogs, αφού πρώτα φίλτραρα τα λεγόμενά τους, κατάλαβα ότι αρχίζουμε να γινόμαστε Ισπανία. Μας ξύπνησε το σύνθημα των Ισπανών στις πλατείες που έλεγε «Ησυχία, μην ξυπνήσουμε τους Ελληνες»!! Μα γιατί έγινε αυτό, ίσως αναρωτηθούν πολλοί. Απλώς έγινε γιατί κανείς δεν καταλαβαίνει πώς, αφού είχαμε ένα μνημόνιο που ο Ελληνικός λαός στωικά, αποδέχτηκε αρχίζουμε πάλι από την αρχή; Το να ξεπουλάμε το νερό της Θεσσαλονίκης δεν διαφέρει από την Βολιβία που έκανε το ίδιο και ο κοσμάκης δεν είχε δικαίωμα να πάρει νερό ούτε από τα ποτάμια ούτε τα λαγκάδια.
Ο άνθρωπος που κατέστρεψε την χώρα μαζί με τους συνεργάτες του (ο υπουργός Οικονομικών εννοώ) παραμένει στην θέση του και έχει το θράσος στην τηλεόραση σε συνέντευξή του, να λέει ότι δεν παραιτήθηκε, αν και είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν δεν πετύχαιναν τα μέτρα, δηλώνοντας ότι «και να παραιτηθώ, τι θα γίνει»; Αν σκεφτούμε αυτή τη δήλωση, θα δούμε πως έχει το νόημα ότι αν παραιτείτο θα έμπαινε κάποιος άλλος και θα εφάρμοζε την ίδια πολιτική. Δηλαδή ότι η πολιτική του είναι μονόδρομος!! Δηλαδή αυτό που κάνει είναι το πιο σωστό γιατί είναι θεός, είναι μοναδικός!
Αυτός που κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, δηλώνοντας ότι δεν θα παραιτηθεί από Ευρωβουλευτής. Οχι μόνο παραιτήθηκε, αλλά έγινε υπουργός Οικονομικών για να μας σώσει! Δεν βγήκε να μας πει γιατί απέτυχε το μνημόνιο, να καταλάβουμε βρε αδελφέ!! Το ότι απέτυχε φταίει ο Ελληνικός λαός που έδειξε πρωτοφανή όρια ανοχής ή το ανίκανο επιτελείο του και ο ίδιος φυσικά;
Γιατί καθυστερεί η εκμετάλλευση του Ελληνικού; Καθυστερεί γιατί απλά δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για να τα οικονομήσουν οι κολλητοί. Με ποια λογική πάνε να πουλήσουν τον ΟΠΑΠ; Αφού ο ΟΠΑΠ δίνει εκατομμύρια ευρώ στο κράτος κάθε χρόνο; Ερωτώ το εξής απλό: Τα έσοδα του δημοσίου μέχρι το 2015 από την πώληση του ΟΠΑΠ (που πρέπει να μαζευτούν τα λεφτά) θα είναι λιγότερα ή περισσότερα από αυτά που θα εισπράξει από την πώληση; Τι θα εισπράττει μετά την πώληση το δημόσιο αφού όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν στο εξωτερικό; Τα ......δια του Καράμπελα; Μην νομίζετε ότι θα συνεχίσει να εισπράττει φόρους γιατί εφ’ όσον δεν θα έχει την διοίκηση το κράτος και αφού είναι ανώνυμη εταιρεία, μπορεί να την διαλύσουν και να φέρουν άλλες εταιρείες (όπως θέλουν οι Αγγλοι) με έδρα το εξωτερικό και το δημόσιο θα παίρνει, να μην πω τι...
Γιατί νομίζετε ότι φέρνουν λεμόνια από την Νότιο Αμερική; Απλώς για να μην πληρώνουν φόρο και το δέχονται οι φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών. Πώς γίνεται το κόλπο; Κάνουν υπερτιμολόγηση, δηλαδή παρουσιάζουν τιμολόγια με τιμή αγοράς πάνω από 200% της πραγματικής, και πουλάνε με τιμή κατώτερη του τιμολογίου εμφανίζοντας ζημίες και έτσι δεν πληρώνουν φόρο και τα λεμόνια του Ξυλοκάστρου σαπίζουν στα δένδρα. Το έλεγξε κανείς αυτό; Μπορεί να το ελέγξει; Θέλει να το ελέγξει; Το ίδιο βέβαια γίνεται και με άλλα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα. Εχω εκατοντάδες παραδείγματα, αλλά, σεβόμενος τον χώρο του «ΠΑΛΜΟΥ», σταματώ εδώ.
Ανακοινώνεται ότι θα έρθουν 200 στελέχη και 80 διερμηνείς της Ε.Ε. να καθίσουν στο σβέρκο μας για να προωθήσουν το ΕΣΠΑ. Εμείς δεν έχουμε τέτοια στελέχη; Και βέβαια έχουμε, αλλά δεν είναι στις θέσεις που πρέπει να είναι γιατί ποτέ στο Ελληνικό δημόσιο δεν πρυτάνευσε η αξιοκρατία, αλλά ο κομματισμός και η ρουσφετολογία όλου του πολιτικού συστήματος που ενδιαφέρεται σήμερα να μας σώσει. Η ρουσφετολογία, όχι μόνο στο στενό δημόσιο τομέα, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ, Περιφέρειες κ.τ.λ. Η προσπάθεια που γίνεται με τον νόμο του Ραγκούση για τις προαγωγές ελπίζω να αλλάξει κάτι, αλλά η εφαρμογή του καθυστερεί όπως και τα άλλα μέτρα.
Δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν και καλές προθέσεις σε κυβερνητικά στελέχη γιατί δεν θέλω να τα ισοπεδώνω όλα. Το θέμα, όμως, είναι ότι αυτοί που ανέλαβαν θέσεις είναι άτολμοι, είναι αδαείς, είναι ανίκανοι. Και όχι μόνο αυτό. Σήμερα, με την κρίση αυτή, υπάρχει Γενικός Γραμματέας Υπουργείου που πάει κάθε Σαββατοκύριακο στο Βόλο όπου είναι το σπίτι του, χρησιμοποιώντας το υπηρεσιακό αυτοκίνητο και οδηγό. Γνωρίζω όμως και άξια στελέχη οργανισμών του δημοσίου που χρησιμοποιούν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο ΜΟΝΟ όταν είναι υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων, προσπαθώντας από εδώ και από εκεί να συμμαζέψουν τα οικονομικά των οργανισμών τους. Ο κόσμος, όπως έλεγε και ένας από τους συγκεντρωμένους, δεν έχει καταλάβει τι γίνεται με το χρέος. Πώς γίνεται το χρέος να ανεβαίνει ενώ έχουν γίνει τόσες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, στην υγεία, παιδεία ακόμη και στην Εθνική Αμυνα; Δεν γνωρίζουν να μας εξηγήσουν ή φοβούνται ότι αν πουν την αλήθεια, θα πρέπει να τους πετάξουμε όλους στον Καιάδα; Εχουν βγει τα παλικάρια (οι thinkers όπως λένε οι Αγγλοι) να δουν τι γίνεται στην αγορά; Το ένα μαγαζί κλείνει μετά το άλλο και οι αυτοκτονίες από χρέη το 2010 έφτασαν στις 150 σύμφωνα με έρευνα της τηλεόρασης (MΕGA TV, Τσίμας).
Θα μπει ειδικός φόρος κατανάλωσης και στις γκαζόζες! Κάναμε δηλαδή τις γκαζόζες ουίσκι! Εχουν ακούσει ότι η Coca Cola θα φύγει, αν συνεχιστούν οι έκτακτες εισφορές και ιδιαίτερα όταν μπει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης; Ποιος θα πληρώσει τις οικογένειες που θα μείνουν στον δρόμο; Μια και τα αναψυκτικά γενικά έχουν και ζάχαρη και νάτριο που το πρώτο κάνει κακό στο ζάχαρο του οργανισμού και το δεύτερο στην πίεση, θα πρότεινα στους φίλους αναγνώστες, αν μπει φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά, να το ρίξουν στο νερό. Και κάτουρο περισσότερο φέρνει που κάποια στιγμή θα το χρειαστούμε, και πιο υγιεινό είναι γιατί σε λίγο αν αρρωστήσουμε, θα βλέπουμε τα νοσοκομεία με το κυάλι.
Οποτε και όταν γίνουν αποκρατικοποιήσεις, πολύ θα ήθελα να μάθω ποιοι αγόρασαν αυτές τις εταιρείες του δημοσίου. Να δούμε ποιοι κρύβονται από πίσω και ποιοι τα οικονομάνε τώρα που μας έχουν στριμώξει στον τοίχο εξ αιτίας της ανικανότητας των πολιτικών μας. Ακόμη πουλάμε τα διόδια και ο δρόμος Κόρινθος, Πάτρα, Πύργος, Καλαμάτα σχεδόν σταμάτησε να κατασκευάζεται ελλείψει χρημάτων. Ρωτώ απλά. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να βάλουν μέρος του αποθεματικού τους για την κατασκευή και μετά να εισπράττουν μια ζωή διόδια; Γιατί δεν το κάνουν; Περιμένω απάντηση - τρίχες δηλαδή...
Είμαι τσαντισμένος και δεν μπορώ να γράψω άλλο, αλλά θέλω μόνο να τονίσω ότι η χθεσινή συγκέντρωση είναι μάλλον η αρχή του τέλους για όλους που αντιπροσωπεύουν το σημερινό πολιτικό σύστημα, που δεν είναι μόνο τα κόμματα, αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα που τα στηρίζουν. Καλό μπάνιο για όσους πάνε...

No comments:

Post a Comment

wibiya widget