Wednesday, June 8, 2011

Την Ελλαδα και τα ματια σας..λεει ο Ομπαμα στη Μερκελ..


Οµπάµα: Πρέπει να στηρίξετε την Ελλάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 Ακίνητοι ο αµερικανός πρόεδρος  και η γερµανίδα καγκελάριος, ενώ  ανακρούονται οι εθνικοί ύµνοι των ΗΠΑ  και της Γερµανίας. Η συνάντηση Οµπάµα  - Μέρκελ έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίµα.  Ο αµερικανός πρόεδρος όµως της έκανε  σαφές: «Βοηθήστε την Ελλάδα»

Βαρυσήµαντη δήλωση στήριξης της Ελλάδας έκανε χτες ο πρόεδρος Οµπάµα µετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο µε την καγκελάριο της Γερµανίας Ανγκελα Μέρκελ. Σε µία στιγµή που οι ευρωπαίοι ηγέτες αµφιταλαντεύονται για τη χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα ο αµερικανός πρόεδρος έκανε σαφές µε τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι από την Ελλάδα εξαρτάται η σταθερότητα του παγκόσµιου οικονοµικού συστήµατος, που παραµένει ευάλωτο.

«Ενα ανεξέλεγκτο σπιράλ και µια στάση πληρωµών σε χώρα - µέλος της ευρωζώνης θα ήταν καταστροφική για την διεθνή οικονοµία», τόνισε ο αµερικανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ουάσιγκτον µε τηγερµανίδα καγκελάριο δεσµευόµενος ότι η χώρα του θα συνδράµει στην αντιµετώπιση των οικονοµικών προβληµάτων της Ελλάδα.

Προέτρεψε µάλιστα την καγκελάριο να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διάσωση της χώρας µας.

«Χρειάζεται να διασφαλίσουµε ότι θα επιστρατευθούν οι καλύτερες ιδέες για την επίλυση του προβλήµατος», πρόσθεσε αναφέροντας ότι η χώρα του και η Γερµανία θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται για την κρίση χρέους που έχει χτυπήσει χώρες της Ευρώπης, µεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι έγινε εκτενής συζήτηση για την Ελλάδα η οποία κάνει δύσκολα βήµατα για τη βελτίωση, αλλά βρίσκεται υπό την απειλή των διεθνών αγορών. «Είµαι πεισµένος ότι η Γερµανία θα ασκήσει τον ηγετικό της ρόλο και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιµετωπίσει την κατάσταση», δήλωσε ο Οµπάµα δίνοντας στη Μέρκελ που δέχεται έντονη κριτική στο εσωτερικό ένα σηµαντικό επιχείρηµα.

«Εχουµε στενή συνεργασία στο θέµα αυτό, τόσο διµερώς όσο και στο πλαίσιο του ∆ΝΤ. Γι’ αυτό όµως θα απαιτηθεί αρκετή υποµονή και χρόνος», σηµείωσε ο αµερικανός πρόεδρος ο οποίος υποστήριξε ότι απαιτούνται επενδύσεις για να στηριχθεί η Ελλάδα, η οποία όµως χρειάζεται µεγαλύτερη διαφάνεια στο σύστηµά της. «Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και αυτό σηµαίνει ότι χρειάζεται επενδύσεις αλλά και διαφάνεια και µεταρρυθµίσεις στην οικονοµία της». ∆ιευκρίνισε ότι µε δεδοµένο το ύψος του χρέους της, οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συµβάλουν. «Εµείς είπαµε στη Γερµανία ότι θα είµαστε εκεί και θέλουµε να είµαστε υποστηρικτικοί», συνέχισε. «Η οικονοµική ανάπτυξη της Αµερικής εξαρ τάται από την πορεία της Ευρώπης.

∆εν θα θέλαµε µια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Πρέπει να διαχειριστούµε το ζήτηµα µεθοδικά».

Στη δική της οµιλία η Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερµανία «έχει ευθύνη για την παγκόσµια οικονοµία.

Η σταθερότητα του ευρώ επηρεάζεται όταν µια χώρα έχει προβλήµατα, γι’ αυτό θα κινηθούµε ώστε να αντιµετωπισθεί». Τόνισε ακόµη: «Συζητήσαµε εκτενώς το θέµα – και εµείς και οι υπουργοί Οικονοµικών µας.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανταγωνιστική. Η Γερµανία θα επιδείξει αλληλεγγύη, αλλά δίνουµε έµφαση στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας». Η Μέρκελ, η οποία αντιµετωπίζει κριτική στο εσωτερικό από όσους φοβούνται ότι η χώρα θα γίνει χρηµατοδότης άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διαβεβαίωσε ότι η Γερµανία θα πράξει όσα πρέπει. «∆ιαπιστώσαµε ότι η σταθερότητα του ευρώ θα πληγεί εάν µία χώρα αντιµετωπίσει προβλήµατα. Αναγνωρίζουµε ξεκάθαρα την ευθύνη µας προς την Ευρώπη και αναλαµβάνουµε τις ευθύνες, σε συνεργασία µε το ∆ΝΤ». Υπενθυµίζεται ότι ο πρόεδρος Οµπάµα πίεσε για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας και κατά τη συνάντηση του G8 στην Ντοβίλ πριν από δυο εβδοµάδες ενώ έπαιξε κρίσιµο ρόλο και πέρσι στην απόφαση της γερµανικής πλευράς να ανάψει το τελικό πράσινο φως για την εκταµίευση των 110 δισ. ευρώ χρηµατοδότηση της Ελλάδας.

«Είµαι πεισµένος ότι η Γερµανία θα ασκήσει τον ηγετικό της ρόλο και θα βοηθήσει»
Δήλωση στήριξης από τον αµερικανό πρόεδρο, που κατέστησε σαφές στην Ανγκελα Μέρκελ ότι κρίνεται η σταθερότητα του παγκόσµιου οικονοµικού συστήµατος

«Κίνδυνος για την πρώτη άτακτη χρεοκοπία»

Σήµα κινδύνου για τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα, αφού σε αντίθετη περίπτωση η χώρα µας απειλείται µε χρεοκοπία, έστειλε χθες ο γερµανός υπουργός οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Die Welt».

«Αντιµετωπίζουµε τον πραγµατικό κίνδυνο να πραγµατοποιηθεί η πρώτη άτακτη χρεοκοπία µέσα στην ευρωζώνη», προειδοποίησε ο Σόιµπλε. ο γερµανός υπουργός οικονοµικών ζήτησε νέο πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα µε «ουσιαστική» αύξηση της ευρωπαϊκής βοήθειας και συµµετοχή ιδιωτών πιστωτών. Η «Welt» ανέφερε ότι τις εκτιµήσεις αυτές έκανε ο Σόιµπλε σε επιστολή που έστειλε, µεταξύ άλλων, στον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Την Παρασκευή η συζήτηση στην Μπούντεσταγκ

Κρίσιµη είναι η τρέχουσα εβδοµάδα για τη διαµόρφωση της στάσης που θα τηρήσει η Γερµανία στο ζήτηµα της βοήθειας προς την Ελλάδα. Εντονες είναι οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο κοινοβουλευτικών οµάδων των κοµµάτων του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισµού CDU, CSU και FDP. Τα τρία κόµµατα επιδιώκουν να περάσουν από τη γερµανική Βουλή ψήφισµα σχετικά µε τη βοήθεια στην Ελλάδα.

Η σχετική συζήτηση στη Βουλή πρόκειται να γίνει την Παρασκευή.

Το συντηρητικό κόµµα της Γερµανίας αναµένεται ότι θα συµφωνήσει στη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα και τη δηµιουργία µόνιµου µηχανισµού βοήθειας στην Ε.Ε., όπως είπε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόµµατος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Πίτερ Αλτµαγερ. Τόνισε όµως και αυτός ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο που θα παρουσιάσει η Αθήνα στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και από τους όρους του νέου δανεισµού. οι σηµαντικότερες αντιδράσεις σε ένα νέο πακέτο βοήθειας προέρχονται από το κόµµα των Φιλελευθέρων (FDP), οι οποίοι πιέζουν για συµµετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε ενδεχόµενο πακέτο για την Ελλάδα.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget