Ο Δήμος Τρικκαίων "εξάγει" ψηφιακή τεχνολογία
Σε μια εποχή δύσκολη, από οικονομική τουλάχιστον άποψη, ο Δήμος Τρικκαίων εξάγει ψηφιακή τεχνολογία σε δήμους άλλων χωρών της Ευρώπης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπογραφή, στο Δημαρχείο Τρικάλων, του Συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Τρικκαίων από το δήμαρχο Χρ. Λάππα και του Δήμου Βράνιε της Σερβίας από το δήμαρχο Μ. Στόιτσιτς, για τη μεταφορά ψηφιακής τεχνογνωσίας από τα Τρίκαλα στο Βράνιε.
Η όλη διαδικασία αποτελεί τη συνεχή μεταφορά τεχνογνωσίας από το Δήμο Τρικκαίων, που ξεκίνησε προ τριετίας με το πρόγραμμα Interreg "Digital Cities", του οποίου ηγείται η Δημοτική Αναπτυξιακή επιχείρηση e-Trikala Α.Ε. και μέσω του οποίου μεταφέρεται τεχνογνωσία στους Δήμους της Κύπρου, της Μάλτας, της Τσεχίας και της Ρουμανίας.
Ακολούθησε η συνεργασία με την Κοινοπραξία Δήμων της Νότιας Βουλγαρίας (Hebar) και τώρα και με το σερβικό δήμο Βράνιε.
Η συνεργασία με το δήμο Βράνιε προκύπτει από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα "EXCHANGE 3", που διαχειρίζεται η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Σερβία και εφαρμόζεται από τη Μόνιμη Διάσκεψη Δήμων και Κοινοτήτων της Ένωσης.
Το σύμφωνο συνεργασίας προβλέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας για ψηφιακά έργα που λειτουργούν σήμερα στα Τρίκαλα, στη σερβική πόλη, με στόχο τη δημιουργία της ψηφιακής πόλης του Βράνιε: "E-uprava.vranje.vs".
Στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ομάδες εργασίας των δύο Δήμων, θα αναλύσουν τις ψηφιακές εφαρμογές του Δήμου Τρικκαίων και θα επιλέξουν εκείνες τις οποίες θα εγκαταστήσουν στην πόλη του Βράνιε.
Οι υπηρεσίες του e-trikala
Τα παράπονά τους στο δήμαρχο στέλνουν ? ηλεκτρονικά οι κάτοικοι των Τρικάλων χάρη σε μια ειδική εφαρμογή διαχείρισης παραπόνων που φέρει την ονομασία «Δημοσθένης». Την ίδια στιγμή οι πολίτες της περιοχής ψηφίζουν μέσω του διαδικτύου στο πλαίσιο ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες στο Ιντερνετ χάρη στο δίκτυο οπτικών ινών, περιμένουν το λεωφορείο σε έξυπνες στάσεις και σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους με τη χρήση κινητού τηλεφώνου σε συγκεκριμένες θέσεις.
Πρόκειται για λίγες μόνο από τις ψηφιακές εφαρμογές που έχει θέσει σε λειτουργία τα τελευταία οκτώ χρόνια η ομάδα του e-trikala, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ το στέλεχός της, Οδυσσέας Ράπτης.
«Όλα ξεκίνησαν, όταν η ομάδα του γραφείου για το Ε.Π. "Η Κοινωνία της Πληροφορίας", δραστηριοποιήθηκε σε θέματα νέων τεχνολογιών, χαράζοντας την πορεία προς την "ευρυζωνική συνείδηση" και τη δημιουργία "Ψηφιακού Δήμου". Τον Ιούλιο του 2004 εντάχθηκε το πρώτο ψηφιακό έργο στο Δήμο Τρικκαίων, αυτό της Δημιουργίας του portal του Πολιτιστικού Οργανισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το έργο αυτό αποτέλεσε, σύμφωνα με τον ίδιο, την αρχή ενός κύκλου έργων με τα οποία ο Δήμος Τρικκαίων αξιοποίησε την κατά 100% χρηματοδότησή τους από το συγχρηματοδοτούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» (Γ?ΚΠΣ). Το Σεπτέμβριο του 2010 κατατέθηκαν 4 Τεχνικά Δελτία έργων στη μετεξέλιξη του παραπάνω Επιχειρησιακού Προγράμματος σε αυτό της «Ψηφιακής Σύγκλισης» (ΕΣΠΑ).
Στα έξι περίπου χρόνια που ο Δήμος Τρικκαίων, αναφέρει ο κ. Ράπτης, ασχολείται εντατικά με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν αυτά τα προγράμματα, έχουν δημιουργηθεί υποδομές, έργα και συνθήκες στην πόλη των Τρικάλων, τα όποια προσφέρουν στο Δήμο και τους δημότες αρχικά Εθνική και Παγκόσμια αναγνώριση αλλά και ψηφιακές εφαρμογές που διευκολύνουν την επαφή τους με τους φορείς, επιλύουν προβλήματα και διευκολύνουν την ενημέρωση μέσα από τη χρήση του διαδικτύου.
Περνώντας τα χρόνια, συγκεντρώθηκε τεχνογνωσία η οποία προέρχεται από τη διαχείριση 18 έργων ψηφιακής τεχνολογίας.
Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εφαρμογές Γεωπληροφοριακού ψηφιακού συστήματος GIS, εσωτερικής διαχείρισης εγγράφων- ενεργειών (ERP), διαχείρισης στόλου οχημάτων (fleet management), τηλεφροντίδας ασθενών και ηλικιωμένων αλλά και ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. |
|
No comments:
Post a Comment