Wednesday, June 1, 2011

Καλοκαιρακι στην Ελλάδα και...

Χαλκιδική:Έφτασαν οι πρώτοι Σκανδιναβοί

Την εμφάνισή τους έχουν αρχίσει να κάνουν οι πρώτοι Σκανδιναβοί στη Χαλκιδική, οι οποίοι φαίνεται πως δεν θα αφήσουν αναξιοποίητες τις ...
πρόσφατα ενεργοποιηθείσες αεροπορικές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με τη Στοκχόλμη και το Όσλο, μέσω της Ryanair.

Οι πρώτες αφίξεις στη Χαλκιδική έγιναν τον Μάιο, ενώ κρατήσεις έχουν γίνει και για το επόμενο διάστημα σε ξενοδοχεία κυρίως 4 και 5 αστέρων. Πρόκειται για το πρώτο δείγμα μιας θετικής προοπτικής που ανοίγεται μέσω της παρουσίας των χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιρειών στην περιοχή.
Η Χαλκιδική δεν είχε στο παρελθόν σχέσεις με τη σκανδιναβική αγορά, με εξαίρεση ένα μόνο τσάρτερ, μόλις 90 θέσεων, από έναν μόνο τουριστικό οργανισμό.
“Πρέπει να κινηθούμε δυναμικά μόνοι μας, για να αξιοποιήσουμε τις αεροπορικές συνδέσεις. Τίποτα δεν γίνεται έτσι”, τονίζει, μιλώντας στη “Μ”, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. Όσο για την μόλις λίγων ημερών ενεργοποίηση της σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης, σημειώνει πως στο επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί επαφή της Ένωσης με την Turkish Airlines, ώστε να συζητήσουν τα θέματα του μάρκετιγκ και των στόχων της εταιρείας για την περιοχή.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μετά από έναν κακό Μάιο, με πληρότητες 35% που κατέδειξαν την τάση συρρίκνωσης της τουριστικής σεζόν, η Χαλκιδική παρουσιάζει μέχρι τις 15 Ιουλίου εικόνα δύο ταχυτήτων. Τον Ιούνιο και μέχρι τα μέσα Ιουλίου η πληρότητα για τα ξενοδοχεία άνω των 70 δωματίων φτάνει το 80% από ξένους, αυξημένη κατά 10% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Σερβία και Ρωσία εμφανίζουν βελτιωμένες επιδόσεις, σε σχέση με πέρυσι, ενώ πτωτικά, κατά 5%-7%, κινείται η γερμανική αγορά.
Όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος, τον Απρίλιο οι εκτιμήσεις ήταν πιο θετικές, αλλά η συνεχιζόμενη αστάθεια, όσον αφορά το οικονομικό μέλλον της χώρας, και η έντονη φημολογία που αναπτύσσεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχουν οδηγήσει στο πάγωμα της κινητικότητας από την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη, πηγαίνοντας πιο πίσω τις κρατήσεις.
Η δεύτερη ταχύτητα αφορά τα μικρότερα καταλύματα, η πληρότητα των οποίων για το επόμενο διάστημα φτάνει το 50%, επίδοση διόλου ικανοποιητική.
Μεγάλη πρόκληση θα αποτελέσει και ο εσωτερικός τουρισμός, που είναι ακόμα νωρίς, και μάλιστα δεδομένων των συνθηκών, για να δώσει σημάδια πώς θα κινηθεί.

Αισιόδοξη η Πιερία
Αισιόδοξη στο κατώφλι του θέρους εμφανίζεται η Πιερία, με τις προκρατήσεις να είναι αυξημένες κατά 10%-15%. Η Πιερία καταγράφει αύξηση από τις περισσότερες αγορές, όπως τη ρωσική, τη σερβική, τη βουλγάρικη, ακόμα και τη γερμανική, ενώ σταθερές εμφανίζονται η πολωνική, η τσεχική και ουγγρική. Ο φόβος της περιοχής, πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γιώργο Μπούρο, είναι ο εσωτερικός τουρισμός, για τον οποίο θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα προς τα τέλη Ιουνίου. Με δεδομένες δε τις κακές επιδόσεις στα χειμερινά καταλύματα της περιοχής από τους Έλληνες, η ανησυχία είναι έκδηλη και για το καλοκαίρι. Καλύτερος από πέρυσι ήταν πάντως ο Μάιος, καθώς δεν υπήρχαν τα εμπόδια που είχε δημιουργήσει το κλείσιμο των Τεμπών.
απο την Μακεδονία
 
ΠΗΓΗ: Όλα Θεσσαλονικη

No comments:

Post a Comment

wibiya widget