Tuesday, April 23, 2013

Διεθνής κινητοποίηση για την απαγωγή των δύο ιεραρχών στη Συρία


Ο μητροπολίτης Παύλος. Φωτογραφία από το orthodoxwiki.org
Ο μητροπολίτης Παύλος. Φωτογραφία από το orthodoxwiki.org  

Αθήνα
Διεθνής είναι η κινητοποίηση για την απαγωγή του μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του επισκόπου Μαρωνιτών Ιωάννη κοντά στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Έκκληση για ενότητα προκειμένου να υπαρξει αίσια έκβαση της υπόθεσης απευθύνει στην παγκόσμια κοινότητα το Πατριαρχείο Μόσχας. Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαιώνει ότι έχουν τεθεί σε κινητοποίηση όλοι οι μηχανισμοί του υπουργείου Εξωτερικών. Σε ανοιχτή γραμμή μαζί του βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Την απελευθέρωση των δύο ιεραρχών ζήτησε και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο συρορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Γρηγόριος Γιοχάνα (Ιωάννης) Ιμπραήμ απήχθησαν από ενόπλους κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο, ενώ βρίσκονταν καθ' οδόν προς το Χαλέπι στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.

Η απαγωγή των δύο θρησκευτικών ηγετών θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στις εργασίες της Σύνοδου μετέχει και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε:

«Η κατάσταση στη Συρία κλιμακώνεται. Χθες τη νύχτα, δυο Χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες απήχθησαν από άγνωστες ομάδες στο Χαλέπι. Σήμερα θα μιλήσουμε για αυτή τη δραματική εξέλιξη, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση στη Συρία. Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βάλουμε τέλος στο δράμα του συριακού λαού. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής Συρίας».

Παρέμβαση Πατριαρχείου Μόσχας και Βατικανού

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα «να ενωθεί για την ανεύρεση το συντομότερο δυνατόν» των θρησκευτικών ηγετών.

«Καλούμε την παγκόσμια κοινότητα να ενωθεί για την ανεύρεση των ιεραρχών και την επιστροφή τους στις εκκλησίες τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Καλούμε τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές που διεκδικούν την εξουσία, διότι αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν αποτελεί εμφύλιο πόλεμο, αλλά απόπειρα για την ανατροπή του καθεστώτος με τη βοήθεια εξωτερικής δύναμης» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Λαμβάνουμε αυτήν τη στιγμή μέτρα για να μάθουμε πού βρίσκονται, για να τους βοηθήσουμε και να τους απελευθερώσουμε το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μητροπολίτης Ιλαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.

Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία καλεί επίσης τις αρχές της Συρίας να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για την ανεύρεση των ιεραρχών.

Από το Βατικανό, και ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε τη σύντομη απελευθέρωση των δύο ιεραρχών.

Η απαγωγή «είναι μία δραματική απόδειξη της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο συριακός λαός και η χριστιανική του κοινότητα» είπε ο Ποντίφικας.

Σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό ο Ιερώνυμος

Σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο και τον πατριάρχη Αντιόχειας βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος για την υπόθεση της απαγωγής του μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του επίσκόπου Μαρωνιτών Ιωάννη.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου η δοκιμασία του κ. Παύλου, αλλά και «εν συνόλω του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, να ξεπεραστεί άμεσα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τον κ. Ιερώνυμο πως ήδη έχουν τεθεί σε κινητοποίηση όλοι οι μηχανισμοί του υπουργείου Εξωτερικών, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε το ταχύτερο δυνατόν η υπόθεση να έχει αίσια έκβαση.

«Εκφράζω ολόψυχα τη συμπαράστασή μου στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και προσωπικά στον μακαριώτατο κ. Ιωάννη, ο οποίος λίγο μόλις καιρό μετά την εκλογή του στο θρόνο του παλαίφατου Πατριαρχείου, δοκιμάζεται σκληρά» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας: «Εύχομαι και προσεύχομαι αυτή η δραματική περιπέτεια, με τη βοήθεια του Θεού, να τελειώσει σύντομα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόκειται για κληρικό που με την παρουσία και το έργο του τιμά την Εκκλησία».

Και καταλήγει: «Ας γνωρίζουν όλοι ότι οι διάκονοι της Εκκλησίας λειτουργούν πάντα ως πρεσβευτές και αγγελιοφόροι της ειρήνης, ιδιαίτερα στις εύφλεκτες ζώνες του πλανήτη μας, και ως τέτοιοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους».

Τα ελληνικά κόμματα για την απαγωγή
Επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας, κατά την οποία εξέφρασε την συμπαράστασή του στις δύσκολες αυτές ώρες της απαγωγής του αδελφού του και του μητροπολίτη Γιοχάνα Ιμπραχίμ, καθώς και την ανησυχία του για την τύχη των συνοδών τους. Ακόμα, γνωστοποίησε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επίλυση του προβλήματος.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταδίκασε «με τον πιο απερίφραστο τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες που πυροδοτούν διαθρησκευτικές εντάσεις σε μια εύφλεκτη περιοχή», ενώ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την άμεση απελευθέρωσή τους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, ενώ παρακάλεσε τον αρχιεπίσκοπο να μεταβιβάσει το ενδιαφέρον του στον Πατριάρχη Αντιοχείας.
Σε ανακοίνωσή τους για το ίδιο θέμα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημειώνουν ότι η απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγορίου, καθώς και η δολοφονία των δύο συνοδών από ισλαμιστές στην Συρία «είναι καθοριστικό γεγονός για την στάση μας στη Συρία».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget