Ουάσινγκτον
Περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι στις ΗΠΑ βλέπουν -τουλάχιστον προσωρινά- την έξοδο μετά την αποτυχία του Κογκρέσου να ψηφίσει μέτρα για συνέχιση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού, κάτι που οδηγεί αιφνίδια και αναγκαστικά τις δημόσιες υπηρεσίες σε αυτόματη περιστολή δαπανών.
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για την οικονομική παράλυση -την πρώτη εδώ και 17 χρόνια στις ΗΠΑ, και με πραγματικό μήλον της έριδος την μεταρρύθμιση Ομπάμα στο σύστημα περίθαλψης, κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικανούς. Το αδιέξοδο θεωρείται οιωνός για τη μεγαλύτερη επικείμενη μάχη για το όριο χρέους.
Τυπικά, οι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βγαίνουν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών από τα ξημερώματα της Τρίτης, 1η Οκτωβρίου, έναρξη του νέου οικονομικού έτους, καθώς με την καταψήφιση του νομοσχέδιου στη Γερουσία δεν έχουν ψηφιστεί μέτρα που να διασφαλίζουν την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.
Ακόμη περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να εργάζονται αμισθί. Μόνη εξαίρεση είναι οι ένστολοι, για τους οποίους το Κογκρέσο πήρε την τελευταία στιγμή ειδικά μέτρα για διασφάλιση της μισθοδοσίας τους -κίνηση που είχε αποδείξει πως όλες οι πλευρές θεωρούσαν σίγουρη την αδιέξοδη έκβαση.
Ενδεικτικά, τα περισσότερα ομοσπονδιακά γραφεία θα μείνουν κλειστά, όπως και τα εθνικά πάρκα, τα μουσεία και τα μνημεία, μη έχοντας προσωπικό.
Επόπτες εναέριας κυκλοφορίας, φρουροί στις φυλακές και συνοριοφύλακες θα κληθούν να εργαστούν αμισθί.
Το πόσο θα διαρκέσει η παράλυση μένει να φανεί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενδεχομένως χρειαστεί μία εβδομάδα μέχρι το Κογκρέσο να βρει λύση.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής πρότεινε λίγες ώρες πριν τα μεσάνυχτα τη δημιουργία δικομματικής επιτροπής βουλευτών για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ανάλογη επιτροπή της Γερουσίας για άρση του αδιεξόδου. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Γερουσίας απέρριψε τις διαπραγματεύσεις «με το πιστόλι στον κρόταφο».
Μετά την καταψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου της Βουλής, η Γερουσία διέκοψε τις εργασίες της μέχρι το πρωί της Τρίτης (13:30 ώρα Ελλάδας). Tότε αναμένεται να απορρίψει και επίσημα την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν πως οι Αμερικανοί οριακά επιρρίπτουν στους Ρεπουμπλικανούς την ευθύνη για το αδιέξοδο -όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά, το 1996. Η ενέργεια των μελών του Κογκρέσου είχε αναλωθεί τις τελευταίες ημέρες σε αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο κομματικών στρατοπέδων παρά σε διαβουλεύσεις για εξεύρεση λύσης.
Πώς έφτασε στο «λουκέτο» η Ουάσινγκτον
Την 1η Οκτωβρίου ξεκινά το νέο οικονομικό έτος και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου έπρεπε να ψηφίσουν μέτρα για συνέχιση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.
Η Γερουσία (που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) είχε περάσει νομοσχέδιο προς αυτόν τον σκοπό, μετά από έντονες διεργασίες στους διαδρόμους του Καπιτωλίου.
Αργότερα όμως, η Βουλή (που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς) προσέθεσε στο νομοσχέδιο μέτρα που μπλοκάρουν την χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης του συστήματος περίθαλψης -του περιβόητου Obamacare, κόκκινη σημαία για τους Ρεπουμπλικανούς- και το τροποποιημένο νομοσχέδιο επέστρεψε στη Γερουσία.
Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας ήταν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν το τροποποιημένο νομοσχέδιο- όπως και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα προτίθετο να μην το υπογράψει εάν έφτανε στο Λευκό Οίκο.
Το βράδυ της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης ώρα Ελλάδας) ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής, Τζο Μπέρερ, καλώντας τον να αναθεωρήσει την στάση του για το «ανάχωμα» που έθεσε η Βουλή στο Obamacare. Μιλώντας στη Βουλή, ο Μπένερ είπε από την πλευρά του πως ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε ανυποχώρητος.
Το νομοσχέδιο, όπως αναμενόταν, καταψηφίστηκε στη Γερουσία (με 56 κατά και 46 υπέρ) και ο προϋπολογισμός έμεινε στον αέρα.
Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ
No comments:
Post a Comment