«Υπήρχαν πτώματα παντού. Είδα τουλάχιστον 100. Όλοι νεκροί. Όμως αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο ήταν εκείνα τα αγκαλιασμένα σώματα πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή. Ίσως γιατί κανείς δεν ήθελε να πεθάνει μόνος. Έχω ακόμα αυτή τη σκηνή μπροστά στα μάτια μου και δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε άλλο»...

Μιλά ο Σιμόνε Ντ'Ιπολίτο, έναν από τους πρώτους δύτες που έσπευσε σε βοήθεια και καταδύθηκε σε βάθος 50 μέτρων στο ναυάγιο που μετέτρεψε τη μικροσκοπική Λαμπεντούζα σε ένα «απέραντο νεκροταφείο μεταναστών».

Η Ιταλία έχει παγώσει μπροστά στο μέγεθος της τραγωδίας, το χειρότερο ναυάγιο με πρόσφυγες στην επικράτειά της. Στη χώρα οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες την Παρασκευή σε ένδειξη πένθους, ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στα σχολεία, στην εκκλησία της Λαμπεντούζα πραγματοποιήθηκε λειτουργία και οι κάτοικοι πραγματοποίησαν πομπή με κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

Επισκεπτόμενος την Ασσίζη, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι η σημερινή είναι ημέρα δακρύων για τα θύματα και καταδίκασε την αδιαφορία μπροστά στο δράμα ανθρώπων που προσπαθούν να γλιτώσουν από την πείνα και τη φτώχεια.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα για σεβασμό και προστασία των μεταναστών, δήλωσε επίσης ότι θέλει να χρησιμοποιήσει εγκαταλειμμένα καθολικά μοναστήρια για τη στέγαση προσφύγων.

Μπροστά στην τραγωδία διογκώνονται οι φωνές που ζητούν συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης από την Ευρώπη.

Italy Migrant Deaths - Φωτογραφία 1Italy Migrants - Φωτογραφία 2At least 82 migrants die as ship sinks off Italian coast - Φωτογραφία 3Rescued migrants arrive onboard a coastguard vessel at the harbour of Lampedusa - Φωτογραφία 4Coastguard boats patrol the area where African migrants, trying to reach Italian shores, drowned off the island of Lampedusa - Φωτογραφία 5Italy Migrant Deaths - Φωτογραφία 6Italy Migrant Deaths - Φωτογραφία 7Rescue workers stand next to the bodies of migrants who drowned on the beach in the Sicilian village of Sampieri - Φωτογραφία 8
8 φωτογραφίες Οι νεκροί είναι τόσοι πολλοί που χρειάστηκε να αποσταλούν φέρετρα στη Λαμπεντούζα, ενώ ένα υπόστεγο στο λιμάνι μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο.

«Έπειτα από αυτούς τους θανάτους περιμένουμε κάτι να αλλάξει. Τα πράγματα δεν μπορούν να μείνουν τα ίδια. Το μέλλον της Λαμπεντούζα συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές στη μετανάστευση και το άσυλο» δήλωσε η δήμαρχος Τζούσι Νικολίνι.

«Αυτή δεν είναι μία ιταλική τραγωδία. Είναι μία ευρωπαϊκή τραγωδία. Η Λαμπεντούζα πρέπει να θεωρηθεί το σύνορο της Ευρώπης, όχι το σύνορο της Ιταλίας» διεμήνυσε προς την Ένωση ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο του δράματος.

Ο Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε ότι οι δύτες έχουν εντοπίσει δεκάδες σορούς στο ναυάγιο. «Μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερο στο αμπάρι, εκεί που βάζουν τους φτωχότερους των φτωχών» είπε μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Οι μισοί από τους νεκρούς που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής είναι γυναίκες, ενώ ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν τέσσερα παιδιά. Ο κυβερνήτης του πλοίου, ένας 35χρονος Τυνήσιας, συνελήφθη. Είχε απελαθεί από την Ιταλία τον περασμένο Απρίλιο.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε λίγα μίλια από τις ακτές του νησιού Κονίλιο. Το πλοιάριο, που είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Μιζουράτα της Λιβύης, άρχισε να πλέει ακυβέρνητο και να βάζει νερά όταν σταμάτησε η μηχανή του. Συνήθως οι διακινητές έχουν κινητά ή δορυφορικά τηλέφωνα για να καλούν σε βοήθεια όταν πλησιάζουν στη στεριά ή αντιμετωπίζουν προβλήματα, όμως αυτή τη φορά δεν είχαν.

Κάποιοι στο πλοιάριο άναψαν φωτιά σε μία κουβέρτα για να προσελκύσουν την προσοχή άλλων πλοίων, όμως οι φλόγες επεκτάθηκαν και ξεκίνησε ο εφιάλτης. Όλοι οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν στη μία πλευρά του πλοιαρίου για να γλιτώσουν από τη φωτιά, με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει και εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά να πέσουν στη θάλασσα.

Πηγή: news.in.gr