Νέα παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επιχειρεί ο Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο στου στην Καθημερινή, όπου ενώ παρουσιάζει ένα χρονικό των «αστοχιών» της διαπραγμάτευσης, εν τούτοις αποκαλύπτει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή που επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρεται σε ένα οικονομικό σχέδιο εξόδου από την κρίση –ένα αντιμνημόνιο- στη συγγραφή του οποίου συμμετείχαν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας και οποίο έμεινε στα συρτάρια με ευθύνη του Μαξίμου.
Μια δεύτερη ανάγνωση του συγκεκριμένου σημείο από το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στην Καθημερινή αποκαλύπτει έμμεση αλλά σαφή κυβερνητική εμπλοκή των ΗΠΑ και της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και αντιπαράθεσή τους με την τρόικα και το Μνημόνιο.
Στην ουσία ο κ. Βαρουφάκης με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτει ότι ο ίδιος είχε εξασφαλίσει στήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο action plan για την αντιπαράθεση με τους εταίρους μέχρι τελικής πτώσης.
Μια πιο σχολαστική εξέταση της τοποθέτησης αυτής όμως εγείρει εύλογα ερωτηματικά για το ρόλο τόσο των ΗΠΑ όσο και της Βρετανίας στο σκηνικό που διαμορφώθηκε, ενώ η αποκάλυψη και μόνο από την πλευρά του Γιάνη Βαρουφάκη δημιουργεί μιας πρώτης τάξεως πολιτικό και διπλωματικό ζήτημα.
Τυπικά τόσο ο Λάρυ Σάμμερς όσο και ο Νόρμαν Λάμοντ ήταν ήδη πρώην υπουργοί και μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα ότι ενεργούσαν ως ιδιώτες. Ωστόσο για τους γνωρίζοντες τις διεθνείς ισορροπίες και την πολιτική σκακιέρα η ταυτόχρονη παρουσία –και αναφορά τους- στο ίδιο επιτελείο αποτελεί σαφή ένδειξη που δεν επιτρέπει παρερμηνείες.
Ο Γιάνης Βαρουφάκς αναφέρει στο άρθρο του:
«Τα διεθνή μέσα βούιζαν ότι δεν είχαμε πλάνο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – ένα δικό μας, πειστικό, Αντι-Μνημόνιο. Με την αρωγή παραγόντων από πολλά υπουργεία, στο υπουργείο Οικονομικών καταπιαστήκαμε με τη συγγραφή του. Το τελικό κείμενο το συγγράψαμε με τον Jeff Sachs, με τη συνεισφορά (μεταξύ άλλων) των πρώην υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ και Βρετανίας κ. Larry Summers και Norman Lamont. Το επιτελείο, όμως, έκρινε ότι η τρόικα θα θεωρούσε casus belli ένα Αντι-Μνημόνιο, αναγκάζοντάς με να το παρουσιάζω ως προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στερούμενο κυβερνητικής έγκρισης. Μια χρυσή ευκαιρία χάθηκε να φανεί η διαφορά μεταξύ ενός λελογισμένου, μετριοπαθούς και ελπιδοφόρου Σχεδίου για την Ελλάδα και της εμμονής της τρόικας στο αδιέξοδο πρόγραμμά της».
Η συγκεκριμένη αναφορά στη δεδομένη χρονική περίοδο είναι προφανές ότι αποτελεί σαφές πολιτικό μήνυμα, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία καθώς και το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι ερίζουν για την αποδοχή των εταίρων και εντείνουν τις προσπάθειες για το σχηματισμό διεθνών συμμαχιών, ενόψει της επόμενης μέρας.
Ποιο είναι όμως αυτό το μήνυμα και τι θέλει να σηματοδοτήσει με αυτή την αποκάλυψη ο Γιάνης βαρουφάκης; Πρόκειται για τροχιοδεικτική βολή,; για «ενημέρωση»;, ή για κάτι πιο σύνθετο και βαθύ;
Σε κάθε περίπτωση είναι περισσότερο από προφανές ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το πολιτικό σύστημα εντός και εκτός Ελλάδας αποκαλύπτοντας πτυχές και σχεδιασμούς που κινούνται στα όρια και υπό κανονικές συνθήκες θα παρέμεναν για πάντα στο σκοτάδι.
No comments:
Post a Comment