Friday, February 19, 2016

Η Τουρκία απαντά με μπαράζ βομβαρδισμών


erdogan-ntavoutoglou.jpg

Ερντογάν - ΝταβούτογλουΣύσσωμη η πολιτική ηγεσία της γείτονος στην κηδεία των θυμάτων του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αγκυρα |AP Photo / Burhan Ozbilici

Από Efsyn. Gr


Τα κενά ασφαλείας

Κατά την ισλαμοσυντηρητική τουρκική ηγεσία, λοιπόν, -που για πολλοστή φορά απέφυγε επιμελώς να αιτιολογήσει τα μόνιμα πια κενά ασφαλείας-, πίσω από την επίθεση, που είχε στόχο τον τουρκικό στρατό και συνέπεσε με μία από τις πιο κομβικές φάσεις της συριακής κρίσης, δεν ήταν αυτή τη φορά μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» (του «συνήθους υπόπτου», δηλαδή, στον οποίο έχει αποδώσει σχεδόν όλες τις «ορφανές» τρομοκρατικές επιθέσεις εδώ κι έναν χρόνο), αλλά οι Κούρδοι.
«Εχει προσδιοριστεί με βεβαιότητα ότι αυτή η επίθεση έγινε από μέλη της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, μαζί με ένα μέλος του YPG που διείσδυσε από τη Συρία», ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου, κατονομάζοντας μάλιστα ως συνυπεύθυνο και το καθεστώς της Δαμασκού, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών του.
Ως δράστη-οδηγό του παγιδευμένου αυτοκινήτου, που την Τρίτη ανατινάχθηκε δίπλα σε στρατιωτικά λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού, στο κέντρο της Αγκυρας, σκοτώνοντας 28 και τραυματίζοντας 61, ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατονόμασε τον 24χρονο Σαλίχ Νετζάρ, καταγόμενο από την επαρχία Αμούντα της βορειανατολικής Συρίας και με διασυνδέσεις με τις πολιτοφυλακές YPG των Κούρδων της Συρίας.

Ωμή παρέμβαση

Τον πιο πολύτιμο δηλαδή αυτή τη στιγμή σύμμαχο της Ουάσινγκτον -κι εσχάτως και της Μόσχας- στη μάχη κατά του «Ι.Κ.», την ώρα που η Τουρκία χαρακτηρίζει το YPG και τον πολιτικό του βραχίονα PYD «τρομοκρατικές οργανώσεις» (ως παρακλάδι του PKK), πιέζοντας για αντίστοιχη αναγνώριση από πλευράς των δυτικών συμμάχων της, πρωτίστως δε των ΗΠΑ, επιδιώκοντας έτσι νομιμοποίηση των σχεδίων της Αγκυρας για ωμή παρέμβαση -στρατιωτική και πολιτική- στις εξελίξεις στη Συρία.
Σε ένα... déjà vu μάλιστα των διαρροών μετά το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη, πριν από έναν μήνα, διαρροές στον τουρκικό Τύπο (εν προκειμένω στη φιλοκυβερνητική Yeni Şafak) ανέφεραν ότι ο δράστης είχε περάσει στην Τουρκία μαζί με πρόσφυγες από τη Συρία και ότι η ταυτοποίησή του κατέστη δυνατή βάσει δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Εκδοχή με την οποία επιχειρείται καταφανώς η διασύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την τρομοκρατία, μεσούσης της συνόδους κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες, εντείνοντας έτσι εμμέσως τις πιέσεις στην Ε.Ε. για υποστήριξη στα τουρκικά σχέδια περί επιβολής μιας «ζώνης ασφαλείας» στον συριακό Βορρά.
Αυτά με τον μανδύα της «ανθρωπιστικής ζώνης» και πρακτικά στόχο την αποτροπή μιας γεωγραφικής ένωσης των ελεγχόμενων από το YPG καντονιών δυτικά και ανατολικά της βόρειας Συρίας, που σήμερα χωρίζονται από μία χερσαία λωρίδα υπό τον έλεγχο του «Ι.Κ.». Προοπτική στην οποία έχει ήδη ταχθεί ανοιχτά υπέρ η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ.
Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς η ΆγκυραΒολές τουρκικών πυροβόλων χτυπούν πολιτοφύλακες του YPG στη βόρεια Συρία |AP Photo / Onur Sandal

Διαψεύδει το YPG

«Θα ήθελα να προειδοποιήσω τη Ρωσία, που υποστηρίζει το YPG στην προέλασή της προς την Αζάζ» στη βορειοδυτική Συρία, δίπλα στα τουρκικά σύνορα, «να μη χρησιμοποιήσει αυτή την τρομοκρατική οργάνωση κατά αθώων στη Συρία και την Τουρκία», τόνισε χθες μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προτιμώντας αυτή τη φορά να μην αναφερθεί ονομαστικά και στον αντίστοιχο ρόλο των ΗΠΑ...
Η ηγεσία τόσο του PYD όσο και του PKK απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Αγκυρας. «Διαψεύδουμε κάθε ανάμειξη στην επίθεση και οι κατηγορίες συνδέονται ξεκάθαρα με την απόπειρα επέμβασης στη Συρία» τόνισε ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), Σάλεχ Μούσλιμ. «Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ούτε μία σφαίρα δεν έχει ριφθεί από το YPG στην Τουρκία», προσέθεσε, «την οποία δεν θεωρούμε εχθρό».
«Δεν γνωρίζουμε ποιος το έκανε αυτό», τόνισε και ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ηγετικό στέλεχος του PKK. «Θα μπορούσε όμως να είναι μία απάντηση για τις σφαγές στο Κουρδιστάν», συμπλήρωσε μιλώντας στο κουρδικό πρακτορείο Firat, αναφερόμενος στο αιματοκύλισμα των τελευταίων μηνών από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις κουρδικού πληθυσμού επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου χθες σκοτώθηκαν 7 Τούρκοι στρατιώτες κι ένας αστυνομικός, σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στο Σιρνάκ και στο Ντιγιάρμπακιρ.
«Παρότι οι ηγεσίες του PYD και του PKK το αρνούνται, οι πληροφορίες που έχουμε από τον υπουργείο Εσωτερικών και τις υπηρεσίες πληροφοριών μάς καταδεικνύουν ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση» στην Αγκυρα, επέμεινε ο Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας 14 προσαγωγές υπόπτων από 7 τουρκικές επαρχίες, με εγχώριες και ξένες διασυνδέσεις...
Λίγο αργότερα, εκλήθησαν ξεχωριστά στο ΥΠΕΞ στην Αγκυρα οι πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), καθώς επίσης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, προκειμένου να παραλάβουν «αποδεικτικά στοιχεία» -όπως είχε προαναγγείλει ο Νταβούτογλου- που συνδέουν τους Κούρδους της Συρίας με το PKK και την τρομοκρατία.

Το μεσοδιάστημα

Επιχειρώντας δε να προκαταλάβει τις εξελίξεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι όσα κράτη στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα «έναν εχθρό της Τουρκίας» διακινδυνεύουν να μη θεωρούνται εφεξής από την Αγκυρα «φίλες χώρες». Και τόνισε νέου ότι «όπως το “Ι.Κ.”, έτσι και το YPG δεν μπορεί να έχει θέση στο τραπέζι» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Συρίας, που τυπικά αναμένεται να επαναληφθούν στις 25 του μήνα, στη Γενεύη.
Στο μεσοδιάστημα, πηγές των Σύρων αντικαθεστωτικών ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι τουλάχιστον 2.000 πάνοπλοι «αντάρτες» έχουν εισέλθει από την περασμένη εβδομάδα μυστικά από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία, με αποστολή να ανακόψουν την προέλαση των Κούρδων της Συρίας προς την πόλη Αζάζ: το τελευταίο οχυρό των αντικαθεστωτικών πριν από τα τουρκικά σύνορα, σε απόσταση μόλις 5 χλμ.
«Μας επιτράπηκε να μεταφέρουμε τα πάντα, από ελαφρά όπλα μέχρι βαρείς όλμους και πυραύλους, μαζί με τα άρματα μάχης μας», δήλωσε στο πρακτορείο ο Αμπού Ισα, διοικητής του «Μετώπου Λεβάντε» που ελέγχει το μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλάμ.
Είχαν προηγηθεί σχετικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου (βλ. «Εφ.Συν.» 17/2), αλλά και η επίσημη καταγγελία της Δαμασκού στον ΟΗΕ, την Κυριακή, ότι 100 ένοπλοι -συμπεριλαμβανομένων και τουρκικών δυνάμεων- εισήλθαν από την Τουρκία στη Συρία, συνοδεία 12 φορτηγών γεμάτων πολυβόλων.
Τις πληροφορίες για είσοδο εκατοντάδων ενόπλων αντικαθεστωτικών από συνοριακό πέρασμα με προορισμό την Αζάζ επιβεβαίωσε χθες και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία.
Παράλληλα, επικαλούμενο πηγή των ανταρτών, το Reuters μεταδίδει ότι τις τελευταίες δύο ημέρες ο τουρκικός στρατός έχει πυκνώσει τις αποστολές πυρομαχικών και βαρέος οπλισμού στις αντικαθεστωτικές ομάδες, που δέχονται ολομέτωπη επίθεση από τον συριακό στρατό και τους συμμάχου του, υπό την κάλυψη των ρωσικών βομβαρδιστικών, στο Χαλέπι.

Η Σαουδική Αραβία

Μέσα σε αυτήν τη συγκυρία επέλεξε εν τω μεταξύ ο ΥΠΕΞ της («πρόθυμης» συμμάχου ΗΠΑ και Τουρκίας) Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, να τονίσει ότι «προς το παρόν, αποστολή οποιασδήποτε χερσαίας δύναμης ή μονάδων των ειδικών δυνάμεων» που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στη Συρία με απόφαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ «θα είναι το “Ι.Κ.”», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις αυτές να στοχεύσουν, πιο μακροπρόθεσμα, στην ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ.
Σε αυστηρούς τόνους, το ρωσικό ΥΠΕΞ επανέλαβε χθες ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη ξένης δύναμης στο συριακό έδαφος, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ ή σχετικό αίτημα της Δαμασκού, θα συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ερωτηθείσα πάντως για το εάν η Μόσχα διαβλέπει το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη Συρία, η εκπρόσωπός του, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι η Ρωσία υποστηρίζει μια αδιαίρετη Συρία
Εφ.Συντακτων.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget