Wednesday, February 24, 2016

ΠΛΗΜΜΥΡΊΣΕ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

Όσοι είδατε τα αποψινα δελτία ειδήσεων καταλαβαίνετε 

τι σας λέμε.. 

(φωτογραφίες)

Γέμισε πρόσφυγες η Ελλάδα: Ξεκινούν με τα πόδια για τα σύνορα με τα Σκόπια (συγκλονιστικές φωτογραφίες)

Γέμισε η Ελλάδα πρόσφυγες το τελευταίο 48ωρο, με την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot στο ύψος της Φθιώτιδας.
Η αγωνία των προσφύγων δεν έχει τέλος, καθώς στην πλειοψηφία τους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη Λαμία όταν δόθηκε  εντολή να ακινητοποιηθούν τα λεωφορεία που τους μετέφεραν στα σύνορα με τα Σκόπια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του lamiareport.gr, στην ευρύτερη περιοχή έχουν εγκλωβιστεί περισσότερα από 30 λεωφορεία.
Εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μωρά και ηλικιώμενοι, χωρίς χρήματα και φαγητό, κοιμούνται όπου βρουν. Και οι πιο αποφασισμένοι από αυτούς ξεκίνησαν μια νέα «Οδύσσεια» διανύοντας την απόσταση μέχρι τα βόρεια σύνορα της χώρας με τα πόδια, ξεκινώντας ένα ακόμη ταξίδι στο άγνωστο για τα επόμενα 500 χλμ...
Κάποιοι άλλοι φορτώθηκαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και ξεκίνησαν με τα πόδια, για να διανύσουν 450 χιλιόμετρα. «Ταξιδεύουμε για πάνω από ένα μήνα, είμαστε κουρασμένοι, άρρωστοι και δεν έχουμε χρήματα. Θέλουμε μόνο να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Δεν φοβηθήκαμε τη θάλασσα, το δρόμο θα φοβηθούμε; »
Περπατούν σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, όπου κινούνται οχήματα με ταχύτητες, με αποτέλεσμα να κινδυνευουν οι ζωές τους.
Κάποιοι από αυτούς απελπισμένοι έκαναν κατάληψη στην εθνική οδό ζητώντας να τους επιτρέψουν να αναχωρήσουν για τα σύνορα.
«Είμαστε εδώ 4 ημέρες. Δεν έχουμε που να κοιμηθούμε, κοιμόμαστε στα λεωφορεία. Παιδιά είναι άρρωστα, δεν έχουμε να φάμε, να πιούμε. Δεν έχουμε χρήματα. Φίλοι μας λένε ότι τα σύνορα δεν είναι κλειστά, μας λένε ψέμματα εδώ...», είπαν στο LamiaReport.
 
Με σημάδια εξάντλησης γυναίκες και παιδιά
Στο μεταξύ, με πέντε λεωφορεία, έφθασαν σήμερα στην Κοζάνη 350 πρόσφυγες, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης, όπου εθελοντές και συνεργεία του Δήμου προετοίμασαν τον χώρο.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι από την Συρία και όπως ανέφεραν ταξιδεύουν με τα λεωφορεία προς την Ειδομένη εδώ και τρείς ημέρες. Τα σημάδια της κόπωσης και της εξάντλησης είναι εμφανή και πολύ περισσότερο στα μικρά παιδιά. Χρειάστηκε να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες σε ορισμένα παιδιά προσχολικής ηλικίας που παρουσίαζαν σημάδια εξάντλησης, στο ιατρείο που λειτουργεί εντός του γυμναστηρίου από παθολόγους και παιδιάτρους του νοσοκομείου Κοζάνης.
Από τους 350 πρόσφυγες, 155 είναι βρέφη και παιδιά από δύο μηνών έως επτά ετών, 85 γυναίκες από τις οποίες οι τέσσερις είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Για τις εγκύους και τις γυναίκες με βρέφη, για την καλύτερη διαμονή τους, έχει διαμορφωθεί ένας ξεχωριστός χώρος εντός του γυμναστηρίου.
Μόλις έφτασαν οι πρόσφυγες οι εθελοντές τους προσέφεραν πρόχειρο φαγητό, ενώ τα γεύματα έχει αναλάβει να ετοιμάζει και να πακετάρει εθελοντική ομάδα που λειτουργεί σε κτίριο της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου.
Την ευθύνη της φιλοξενίας στο γυμναστήριο έχει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης και την ευθύνη της προετοιμασίας των γευμάτων και πρόχειρου φαγητού έχει ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Μανώλης Κουτσοσίμος.
Εξάλλου, στο νοσοκομείο Κοζάνης προσκομίστηκε σε κακή κατάσταση χθες το βράδυ ένας 16χρονος Αφγανός που είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού πριν από πέντε μήνες και οι γιατροί, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Γιαννακίδη, κάνουν ό,τι καλύτερο για να μη διατρέξει κίνδυνο η υγεία του.
 




Χάος και στη Β. Ελλάδα
Στο μεταξύ, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης μετεγκαθίστανται οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ειδομένη, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της εκεί κατάστασης, μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν τα νότια σύνορά τους.
Ήδη 19 λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες από διάφορα σημεία της Ελλάδος έχουν φτάσει στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένονται συνολικά 40.
Κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι αντιδρούν στη λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων ζήτησαν χθες να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία στην περιοχή κάνοντας λόγο για περαιτέρω υποβάθμισή the .
Από το πρωί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, παραμένει κλειστή ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας, έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3.000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.
Γεμίζει ξανά και η Αττική
Την ίδια στιγμή, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Συγκεκριμένα το «Αριάνδη 2» μετέφερε 1.692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το «Βlue star 2» από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Εν τω μεταξύ, η Πλατεία Βικτωρίας έχει γεμίσει και πάλι με μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι παραμένουν εκεί εν αναμονή αποφάσεων για την μεταγκατάστασή τους.
Στο μεταξύ συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Filippo Grandi και αντιπροσωπεία του Οργανισμού θα έχει σήμερα στο υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο αρμόδιος υπουργός Θ. Δρίτσας.
Πηγή φωτό: lamiareport

No comments:

Post a Comment

wibiya widget