Wednesday, February 1, 2017

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα προς Μητσοτάκη VIDEO.Τον ταύτισε με τους πιο ακραίους εκ των δανειστών..


Αθηνα. 1 Φλεβάρη 2016
Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο για τη στάση του ως προς τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση, όσο και σε σχέση με το ζήτημα της διαπλοκής και όσα αναδείχθηκαν από την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων.
Ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε ότι για μικροπολιτικούς λόγους ταυτίζεται με τους πιο ακραίους εκ των δανειστών, βλάπτοντας τη χώρα σε μια κρίσιμη φάση, όπως και με το αίτημα του για εκλογές, τις οποίες απέρριψε, σημειώνοντας ότι «δεν θα παραδώσουμε τον ελληνικό λαό στους ‘προθύμους'» και ότι όλοι θα κριθούν  το φθινόπωρο του 2019. Υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, και σε σχέση «με τις κορώνες» του περί Γκρέξιτ και δραχμής, του «πρότεινε» να μη χαλάει τον χρόνο του σερβιρίζοντας και δοκιμάζοντας μόνος του ξαναζεσταμένο φαγητό.
Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε εκτενή αναφορά στα ζητήματα της διαπλοκής, αναλύοντας διεξοδικά το «τρίγωνο της διαπλοκής» μεταξύ κομμάτων-τραπεζών-ΜΜΕ και αναδεικνύοντας τα «θαλασσοδάνεια», όπως είπε, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την περίπτωση του «Κήρυκα Χανίων», στρέφοντας την κριτική του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημείωσε ότι πλέον οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και πως από εδώ και πέρα έχει τον λόγο η Δικαιοσύνη η οποία έχει τα στοιχεία του πορίσματος. Υπογράμμισε ότι «δεν τελειώσαμε με τη διαπλοκή, τώρα αρχίζουμε», «όλα στο φως».

«Εκτός από ‘κήρυκας θαλασσοδανείων, είστε και ‘κήρυκας' ανευθυνότητας»

Εκτός από «κήρυκας θαλασσοδανείων σήμερα διαπιστώνω ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας», είπε ο κ. Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «τόσο ξεδιάντροπα για μικροκομματικούς λόγους, δεν διστάζετε να κάνετε κακό στη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή, αναπαράγοντας αμάσητη την προπαγάνδα όσων πιέζουν τη χώρα με παράλογες απαιτήσεις». Απαντώντας στις αιτιάσεις περί καθυστέρησης της αξιολόγησης με ευθύνη της κυβέρνησης τον κάλεσε να απαντήσει αν ζητά να τα δεχτεί η κυβέρνηση. Επισήμανε ως αντίφαση το έτερο παράλληλο επιχείρημα της ΝΔ ότι η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους δανειστές, καλώντας τον να πάρει θέση ενώπιον τον λαού και του κοινοβουλίου: «Είμαστε εμμονικοί αριστεροί που δεν καταλαβαίνουμε τη ‘σοφία' του ΔΝΤ ή είμαστε μειοδότες που τα ‘χουμε δώσει όλα;».
Τον κατηγόρησε ότι αναπαράγει τα επιχειρήματα των ακραίων κύκλων, αλλά και εκείνος και αυτοί διαψεύδονται από την πραγματικότητα, όπως είπε, των οικονομικών μεγεθών, της ανάκαμψης, των θετικών ρυθμών ανάπτυξης, της μεγάλης υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεονάσματος του 2016, της μείωσης της ανεργίας της επανεκκίνησης των μεγάλων έργων. «Ακολουθείτε ως ουρά τους παραλογισμούς που ζητά το ΔΝΤ», «αυτή η πραγματικότητα δεν σας επιτρέπει να χρεώνετε καθυστερήσεις στην κυβέρνηση», τόνισε και κάλεσε τρίτη φορά τον κ. Μητσοτάκη να πει αν διαφωνεί ή συμφωνεί με τις απαιτήσεις των ακραίων κύκλων του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα και αν είναι αναγκαία ή όχι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Δείξτε ότι έχετε μια στοιχειώδη συναίσθηση του κοινωνικού και εθνικού συμφέροντος», είπε.

«Δεν ψάχνουμε ‘πρόθυμους' να ψηφίσουν μέτρα»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ενόσω δίνουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης δεν ψάχνουμε για πρόθυμους να ψηφίσουν μέτρα». Είπε ότι με τη στάση του ο κ. Μητσοτάκης δείχνει προθυμία να δεχτεί ακραία λιτότητα για να επιστρέψει στην εξουσία. «Μα ποιος σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα; Αν εμείς αναζητούμε ένα κοινό εθνικό μέτωπο, μια εθνική γραμμή δεν είναι για να δεχτούμε και να ψηφίσουμε μέτρα, αλλά για να τα αρθούμε προς όφελος του λαού. Αλλά εσείς αρνείστε να πάρετε καθαρή θέση», σημείωσε.
Τον κατηγόρησε ότι ενώ αρχηγοί της πολιτικής ευρωπαϊκής οικογένειας του ΕΛΚ στηρίζουν το κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και με σεβασμό στις συνταγματικές και τις δημοκρατικές αξίες, εκείνος δεν βρίσκει να πει μια λέξη για να στηρίξει τη χώρα του. «Διότι αυτά που ζητά το ΔΝΤ δεν είναι μόνο πέραν από κάθε οικονομική λογική, αλλά και κάθε δημοκρατική και συνταγματική λογική και αξία», τόνισε.
«Σε σχέση με τις κορώνες σας περί γκρέξιτ και δραχμής θα σας πρότεινα να μη χαλάτε τον χρόνο σας σερβιρίζοντας και δοκιμάζοντας μόνοι σας ξαναζεσταμένο φαγητό», είπε, προσθέτοντας ότι στα δύσκολα, εκεί που οι αποφάσεις ήταν βαριές, η κυβέρνηση απέδειξε και το αίσθημα ευθύνης της απέναντι στον λαό και την ευρωπαϊκή της επιλογή, με μεγάλο κόστος. «Αλλά προσέξτε μήπως εσείς από την πολλή σας αγάπη στον ομοϊδεάτη σας τον κ. Σόιμπλε, ταυτιστείτε στο τέλος με τις απόψεις του και τα σχέδια του. Γιατί το να ζητάτε με πάθος εκλογές ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα κ. Μητσοτάκη», είπε.
«Θα κλείσουμε την αξιολόγηση, θα βγάλουμε τη χώρα απ' τα μνημόνια και την επιτροπεία»

Τόνισε ότι δεν θα του κάνει τη χάρη να παραδώσει τη χώρα στα χέρια των πιο ακραίων εκ των δανειστών, «δεν πρόκειται να παραδώσουμε τον ελληνικό λαό στα χέρια των προθύμων». «Θα διαπραγματευτούμε και θα πετύχουμε ό,τι καλύτερο για τον ελληνικό λαό, θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα είμαστε η κυβέρνηση εκείνη που θα κλείσει τον φαύλο κύκλο των μνημονιακών κυβερνήσεων. Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία στην οποία μας οδηγήσατε με τις πολιτικές σας», σημείωσε. «Ο λαός είτε το θέλετε είτε όχι κ. Μητσοτάκη, θα μας κρίνει όλους και θα τα κρίνει όλα στην ώρα τους, με τη χώρα και την κοινωνία όρθια, το φθινόπωρο του 2019, όταν θα έχει τελειώσει οριστικά αυτή η περιπέτεια», τόνισε.

«Πρώτη φορά κυβέρνηση να συγκρουστεί με τη Διαπλοκή»

Κεντρικό μήνυμα της τοποθέτησης του ως προς τη συζήτηση για τα δάνεια των κομμάτων: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κανένα θέμα που αφορά σε ζητήματα διαφάνειας και υπεράσπισης δημόσιου συμφέροντος», «όλα θα βγουν στο φως», «μόλις τώρα ξεκινάμε», «θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους με όποιο κόστος», «με τη διαπλοκή τώρα αρχίζουμε και η συνέχεια είναι στα χέρια της δικαιοσύνης».
Συνεχίζοντας την δριμεία κριτική προς τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην περίπτωση των δανείων για τον «Κήρυκα Χανίων», σχολιάζοντας: «είστε κληρονόμος της διαπλοκής και με τη βούλα της εξεταστικής επιτροπής». Είπε ότι επί 11 χρόνια δεν είχε πληρώσει ούτε μισό ευρώ και δεν σας ενόχλησε ποτέ κανείς. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως το ακίνητο που «υποτίθεται ότι είχατε βάλει εγγύηση, είχε μπει και για άλλο δάνειο του Κήρυκα».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ουδέποτε κάποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν τόλμησε να αναλάβει την πρωτοβουλία να εξεταστεί και να αποκαλυφθεί το βάθος της διαπλοκής στη χώρα μας. «Πρώτη φορά μια κυβέρνηση αποφασίζει να μη συμβιβαστεί και να συγκρουστεί», είπε, προσθέτοντας ότι οι πολίτες θα μπορέσουν πλέον να καταλάβουν «πώς λειτούργησε αυτό το σύστημα που κυβέρνηση τη χώρα και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια». Τόνισε ότι την ώρα που η κοινωνία μάτωνε, οι βαλίτσες με τα θαλασσοδάνεια πηγαινοέρχονταν μεταξύ τραπεζών, κομματικών και εκδοτικών γραφείων. «Δεν είναι μόνο οι πολίτες που θα μάθουν, αλλά και η δικαιοσύνη που θα έχει στοιχεία πλέον. Το πόρισμα βρίσκεται εκεί και αυτή είναι που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ή που εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών», ανέφερε.
Ως προς τα δάνεια «δανεικά και αγύριστα» που χρωστούν τα ΜΜΕ στις τράπεζες και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος από το συνολικό 1,3 δισ., είπε ότι αυτά τα χρήματα δεν πήγαν στην ανάπτυξη των ομίλων, αλλά σε βίλες στο Πόρτο Χέλι, σε θέρετρα στην Ελβετία, σε κότερα και φορολογικούς παραδείσους, με την ανοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ο χαριστικός δανεισμός κορυφώθηκε στην εποχή της κρίσης, ώστε τα ΜΜΕ να υποστηρίζουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων, την ώρα που ο λαός κλήθηκε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες δύο φορές πληρώνοντας 30 δισ. .Κατηγόρησε ιδιοκτήτες ΜΜΕ ότι με τη φούσκα να έχει πλέον σκάσει, είναι στο χείλος του γκρεμού εργαζόμενοι, ενώ εκείνοι «ξεχνούσαν» να τα δηλώσουν στο πόθεν έσχες και όταν ρωτούνται πού τα βρήκαν, καταγγέλλουν προσπάθειες φίμωσης.

«Εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε, αυτή είναι η διαφορά»

Ως προς τα κόμματα, είπε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «μόνο από τις τράπεζες» -πέραν των ποσοστών από τα μαύρα ταμεία της ΖΙΜΕΝΣ προς τα κομματικά ταμεία- έχουν «φάει» 420 εκατ. και κάνουν ότι «δεν τρέχει τίποτα». «Σκέφτεστε ποτέ ότι αυτά ήταν χρήματα του λαού και πρέπει να επιστραφούν;», είπε. «Και τώρα ανοίγει η NOVARTIS που θα δούμε τι θα μας φέρει». «Και μας κουνάτε το δάχτυλο και έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ και να μιλάτε για την ‘Αυγή'. Δεν παίζεστε, είστε αδιανόητοι πια», τόνισε. Προς την κ. Γεννηματά ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πει ποτέ τι έγινε με την υπόθεση των 115 εκατ. ευρώ που βρήκαν ορκωτοί λογιστές στα ταμεία του κόμματος.
Επισήμανε ότι τα δάνεια των κομμάτων δόθηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις και σχολίασε σκωπτικά ότι κανείς τραπεζίτης δεν ρώτησε πώς θα διασφαλιστεί αν τα κόμματα αυτά κάποια στιγμή έπεφταν. «'Ανοιγαν τα συρτάρια και σας έδιναν απλόχερα ό,τι ζητούσατε. Με το ένα χέρι υπογράψατε τα μνημόνια και με το άλλο παίρνατε αυτά τα χρήματα», είπε και παρατήρησε ότι όμως αυτή την εγγύηση της κρατικής χρηματοδότησης δεν την έδιναν σε μια αλλά σε περισσότερες τράπεζες «οι οποίες συμπεριφέρθηκαν σαν όσιες παρθένες». Κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι το 2013 πέρασαν τροπολογία-όνειδος, «που έδινε ασυλία στους τραπεζίτες για τα εκατομμύρια που σας είχαν σπρώξει». «Την τροπολογία δεν την κάνατε για την ψυχή της μάνας σας, αλλά γιατί αν δεν βρίσκατε τρόπο να εξουδετερώσετε το πόρισμα Καλούδη κινδυνεύατε κι εσείς για ηθική αυτουργία». Τόνισε ότι με αυτές τις πρακτικές δυσφημήθηκε συνολικά το πολιτικό σύστημα και ενισχύθηκαν δήθεν αντισυστημικές δυνάμεις. «Θέλετε και εκλογές για να σώσετε τη χώρα, εσείς που λεηλατήσατε και μας ρημάξατε», σχολίασε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση τους δεν επρόκειτο απλώς για κανόνι αλλά για συνειδητή και κακόβουλη κακοπιστία.
Είπε ότι η ομερτά μεταξύ του τριγώνου διαπλοκής τώρα έχει σταματήσει και αρχίζουν κάποιοι και μιλάνε, «και τα συνεταιράκια έχουν αρχίσει να δίνουν ο ένας τον άλλον». Είπε ότι στο τρίγωνο της διαπλοκής τα κόμματα είχαν άφθονο χρήμα για προεκλογικές εκστρατείες, για δημοσκοπήσεις και μια ιδιότυπη ασυλία από ΜΜΕ που μεταξύ άλλων κατείχαν δημόσιες συχνότητες παράνομα και κάθε φορά με μια «πονηρή» τροπολογία απαλλάσσονταν από άλλες υποχρεώσεις. «Εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε, αυτή είναι η διαφορά», σημείωσε.
Είπε ότι τα ΜΜΕ τους έκαναν σκανδαλωδώς πελάτες και πως τώρα προχωρούν σε εκστρατεία αποδόμησης της κυβέρνησης επειδή επέλεξε να συγκρουστεί με αυτό το τρίγωνο.
Για τις τράπεζες είπε ότι εξασφάλισαν ένα καθεστώς που δεν τις ενοχλούσε σε τίποτα, μπορούσαν να παραβιάζουν κανόνες ανεμπόδιστα: «Δεν τις ακουμπήσατε ούτε εσείς ούτε τα ΜΜΕ».
«Το τρίγωνο της διαπλοκής είναι αυτό που λέτε ότι δεν υπάρχει αλλά κυβέρνησε τον τόπο για 40 χρόνια»
Αναφερόμενος στον ΔΟΛ, είπε ότι ο κ. Ψυχάρης βαρύνεται με κατηγορίες για δεκάδες εκατομμύρια μαύρου χρήματος, και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Τόνισε ότι με την κατάρρευση του παλιού πολιτικού κατεστημένου κατέρρευσε και το τρίγωνο και τα συγκοινωνούντα δοχεία, η κρίση στον Τύπο είναι τα απόνερα της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει κάποιος καινούργιος ιδιοκτήτης, να υπάρξει ρύθμιση των χρεών. Είπε ότι τα κόμματα που «έχυναν κροκοδείλια δάκρυα» για την πολυφωνία και τους εργαζόμενους, του έχουν δημιουργήσει τώρα την εντύπωση ότι δεν επιθυμούν τέτοια εξέλιξη, αναφέροντας πως αρνήθηκαν την πρότασή του να βρεθεί μια λύση για τους εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι δημιουργούν την εντύπωση ότι προτιμούν να κλείσει το συγκρότημα παρά να ρισκάρουν την πιθανότητα μιας νέας ιδιοκτησίας που δεν θα τους λιβανίζει. «Προνομιακά δεν θα ενεργήσουμε για κανέναν. Κάθε επιχείρηση με πρόβλημα βιωσιμότητας για εμάς είναι το ίδιο», είπε, παραπέμποντας στο παράδειγμα του Μαρινόπουλου. Κάλεσε εκ νέου τους αρχηγούς αν έχουν κάποια λύση να την προτείνουν. «Από αυτό θα φανεί αν σας ενδιαφέρει η πολυφωνία και οι εργαζόμενοι.
Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Εξεταστική δεν ήταν και δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, την ψήφιση του νόμου για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που ο νόμος ισχύει και το ΕΣΡ οφείλει να τον εφαρμόσει άμεσα, την ψήφιση της απλής αναλογικής για τη δίκαιη εκπροσώπηση των κομμάτων, τη θέσπιση του κανονισμού δεοντολογίας για τους βουλευτές και την εκκίνηση του ευρύτατου διαλόγου για την αναθεώρηση του συντάγματος.
ΑΠΕ

No comments:

Post a Comment

Ψάξε στην Εφημερίδα efhmeris.blogspot.com

wibiya widget

There was an error in this gadget