Αν είχα κάποια ελπίδα πως θα καταλήγαμε σε υποφερτή λύση, αυτή πέθανε μέσα μου την περασμένη εβδομάδα.
- Δάφνις Σ. Παναγίδης, Βουλευτής Λεμεσού 1960-66
Και μη νομίσετε ότι επιτέλους ξύπνησα και κατάλαβα τελικά ότι με τον Ερτογάν και την Τουρκία, υποφερτή λύση είναι αδύνατο να συμφωνηθεί.
Λύση δεν είναι ορατή όχι λόγω Ερτογάν, όχι λόγω Τουρκίας αλλά επειδή ο εχθρός είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Πρέπει , πιστεύω, πρώτα να καθαρίσουμε το δικό μας σπίτι, και αν ποτέ το πετύχουμε, να πάμε σε συνομιλίες με καθαρό μέτωπο.
Γιατί το λέω;
Συγκλονιστήκαμε όλοι την περασμένη εβδομάδα, όταν η καρδιά της μοιρασμένης πατρίδας μας, ο κατ’ εξοχή φορέας της διαφύλαξης της ευνομούμενης πολιτείας, η Γενική Εισαγγελία, βρέθηκε ένοχη για σοβαρά εγκλήματα διαφθοράς.
Βέβαια είναι κοινό μυστικό ότι χωρίς φακελάκια και μίζες αυτό που πετυχαίνουμε είναι να πετάμε αυγά στους τοίχους.
Επώνυμος συμπολίτης μου, μου έδειξε πρόσφατα 17 (δεκαεφτά) επιστολές του προς συγκεκριμένη Δημόσια Υπηρεσία, στις οποίες δεν πήρε καμμιά απάντηση.
Και εγώ ο ίδιος έχω παρόμοιες εμπειρίες όταν για μήνες περιμένω απάντηση σε επιστολές μου προς αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να παίρνω έστω και ένα ”ναι” ή ένα ”όχι”!
Από την άλλη όταν πεις κάτι τέτοιο παίρνεις και την συμβουλή: ”έδωσες φακελάκι”;
Διαβάζουμε συχνά στον τύπο ότι πολλά σκάνδαλα έχουν περάσει ατιμώρητα πράγμα που έθρεψε την διαφθορά ενώ προβάλλονται ισχυρισμοί ότι δεν μπορεί να γίνουν διώξεις επειδή υπάρχουν νομικά κωλύματα!
Δεν λέω να πάρουμε παράδειγμα την Κίνα όπου υψηλόβαθμοι λειτουργοί οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό για εγκλήματα διαφθοράς, ούτε και εισηγούμαι να εφαρμόσουμε την Σιαρία των Μουσουλμάνων για να βλέπουμε συνανθρώπους μας, αν γλυτώσουν τον αποκεφαλισμό, να κυκλοφορούν ανάμεσα μας με κομμένα χέρια γιατί έκλεψαν.
Όσο και αν δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε, η Κύπρος κατέχει πολύ ψηλή θέση στην βαθμολογία των διεφθαρμένων χωρών.
Είμαστε παρέα με τριτοκοσμικές χώρες!
Μου πήρε τεσσερισήμισι ώρες πρόσφατα, να πάρω μια συνταγή ασπιρίνης σε Δημόσιο Θεραπευτήριο.
”Αν, ρώτησα, χρειάζονται τεσσερισήμισι ώρες για μια συνταγή ασπιρίνης, πόσες εκατονταετίες θα χρειαστούμε για μια συνταγή λύσης του Κυπριακού”;
Τι ήθελα να ρωτήσω!
Άναψε τόση συζήτηση ανάμεσα στους είκοσι περίπου που περίμεναν στην αίθουσα αναμονής έτσι που η ιατρός βγήκε έξω να δει τι συμβαίνει.
Πολλοί είχαν έλθει από χωριό, άλλοι είχαν έλθει δυο και τρεις φορές χωρίς να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.
Στο μεταξύ το ΓΕΣΥ συζητάται εδώ και τρεις δεκαετίες. Να μη αναφέρω και το Νομοσχέδιο του ”Πόθεν Έσχες” το οποίο με τον αείμνηστο Γιώργο Τζιρκώτη Βουλευτή Λάρνακας καταθέσαμε στην Βουλή το 1962.
Από τότε είναι υπό συζήτηση!
Για τα χάλια μας μεγάλη ευθύνη φέρει η Εκκλησία.
Με Κυριακάτικα κηρύγματα στο μικρό εκκλησίασμα με τα πολλά ”πρέπει” δεν διορθώνονται τέτοια κοινωνικά καρκινώματα.
Χρειάζονται βαθιές τομές σε συνεργασία με την Πολιτεία.
Αλλά και εμείς οι απλοί πολίτες πότε βγήκαμε στους δρόμους να διαμαρτυρηθούμε όπως κάνουν οι πολίτες άλλων χωρών;
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο εγωκεντρισμός μας τον οποίο όμως έχουμε πληρώσει ακριβά και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει ακόμα.
Ήμουν μεταξύ των χιλιάδων που υποδεχτήκαμε τον Μακάριο στην Πλατεία της Αρχιεπισκοπής την 1η του Μάρτη το 1959 όταν επέστρεψε από την εξορία.
Αφού μας υπνώτισε με το: ”Νενικήκαμεν αδελφοί”, μας υποσχέθηκε ότι θα κάμει ένα ”κράτος ευημερίας, κράτος προόδου, κράτος του Θεού.” ( σαν θεολόγος είχε στον νου του το γνωστό βιβλίο του ιερού Αυγουστίνου ”Το Κράτος του Θεού”).
Πήρε την απάντηση από τον Θεμιστοκλή Δέρβη ”Από ότι βλέπω, θα κάμεις κράτος της ορκής του Θεού”..
Δυστυχώς, η καταδίκη της Γενικής Εισαγγελίας, όταν μάλιστα σκεφτούμε προς στιγμή ότι οι διορισμοί έγιναν με κριτήριο ”οι Άριστοι μεταξύ των Αρίστων” δικαίωσαν τον Θεμιστοκλή Δέρβη, γι’ αυτό και φτάσαμε στα πρόθυρα της διάλυσης του.
Και μόνο αν οι συμπαντικές δυνάμεις συνωμοτήσουν-κατά τον Ντίπακ Τσιόπρα- και επαληθεύσουν τα προφητικά λόγια του Σωκράτη προς τους δικαστές του, μπορούμε να ελπίζουμε σε λύση:
”Θα κοιμάστε ώσπου να σας λυπηθεί ο Θεός και στείλει κάποιον να σας σώσει.”
Μπορεί κάποιοι να πουν: ”ε, καλά, σπουδαία τα λάχανα”!
Αναπάντητα τηλεφωνήματα, αναπάντητες επιστολές, χρονοβόρες διαδικασίες, μίζες, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ρουσφέτι, ανεργία, κομματοκρατία, απαξίωση των θεσμών, σκάνδαλα και όχι μόνο, όλος ο κόσμος τα έχει.
Εμείς πρέπει να αποτελούμε εξαίρεση;
Ναι!
Πρέπει, γιατί χωρίς ηθικό ανάστημα, θα πηγαινοερχόμαστε σε διαπραγματεύσεις και θα γυρίζουμε σαν βρεγμένες γάτες.
Ντίνος Τόμάζος/AGORA DIALOGUE.com
ΑΓΑΠΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΣ)? ΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ!! ΕΝΩΘΗΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ Ε.ΣΥ (ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ)ΔΙΑ-ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ReplyDelete