Wednesday, October 9, 2019

Συρια.Το ABC και τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν για τις εξελίξεις πολέμου μεταξύ Τούρκων Κούρδων στη Β.Συρια








ΒΙΝΤΕΟ  
Οι πολίτες εγκαταλείπουν καθώς ξεκινά η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.
ABC NEWS

Τουρκικά στρατεύματα μπήκαν στη βορειοανατολική Συρία, ξεκινώντας μια επίθεση ξηράς εναντίον των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής λίγες μέρες μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.








Η ολονύκτια στρατιωτική δράση ακολουθεί τις απεργίες της Τετάρτης από τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και το πυροβολικό με στόχο τους Κουρδικούς στόχους YPG, μέρος μιας επιχείρησης που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.








Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η επιχείρηση "Ειρήνη Ειρήνης" αποσκοπούσε στην εξάλειψη "της απειλής τρόμου" εναντίον της Τουρκίας.
Η Τουρκία βλέπει τους Κουρδικούς μαχητές του YPG στη βορειοανατολική Συρία ως τρομοκράτες λόγω των δεσμών τους με μαχητές που διεξάγουν εξέγερση μέσα στην Τουρκία και μια εισροή μη Κούρδων Σύριων θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της κύριας απειλής για την ασφάλειά της.
Η Τουρκία δήλωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» για να επιστρέψει εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφος της Συρίας.
Ένα τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι οι κακοποιοί είχαν κρύψει υποτιθέμενους στόχους συριακών δυνάμεων των Κούρδων κατά μήκος των συνόρων της συριακής πόλης Tal Abyad την Τετάρτη.
Η δύναμη υπό την ηγεσία των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία ανέφερε ότι ο τουρκικός βομβαρδισμός σκότωσε πέντε αμάχους και τραυμάτισε δεκάδες ακόμα την Τετάρτη.
Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βρετανία έβαλε το θάνατο σε οκτώ, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών.

Ακολουθήστε αυτήν την ιστορία για να λάβετε ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κειμένου από την ABC News όταν υπάρχει ένα μελλοντικό άρθρο που ακολουθεί αυτή την ιστορία.

Η Τουρκία ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην περιοχή από τότε που τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από μια απότομη μετατόπιση πολιτικής από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, που επικρίθηκε ευρέως στην Ουάσινγκτον ως προδοσία των συμμάχων της κουρδικής πολιτοφυλακής.
Ο κ. Trump ανακοίνωσε την απόφαση μετά από τηλεφώνημα με τον κ. Erdogan την Κυριακή το βράδυ (τοπική ώρα).
Την Τετάρτη όμως ο κ. Trump είπε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν την επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και κατέστησαν σαφές στην Άγκυρα ότι η εισβολή της ενάντια σε κουρδικούς μαχητές που βοήθησαν την αμερικανική μάχη στο Ισλαμικό Κράτος ήταν «κακή ιδέα».
Ο κ. Trump πρόσθεσε ότι κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν ήταν τοποθετημένος στην περιοχή που εισέβαλε.

Η Συρία καταδικάζει τη δράση ως απειλή για την ειρήνη









Οι παγκόσμιες δυνάμεις φοβούνται ότι η δράση θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στον πόλεμο της Συρίας και να επιδεινώσει την περιφερειακή αναταραχή.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Δομίνικ Ράαμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε «σοβαρές ανησυχίες» για την επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.
"Αυτό κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, να επιδεινώσει τον ανθρωπιστικό πόνο και να υπονομεύσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά του Νταίσ (Ισλαμικό κράτος), που πρέπει να είναι η συλλογική μας εστίαση", δήλωσε ο κ. Raab σε δήλωση.
Ένας αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, και ένας κουρδικός αξιωματούχος στη Συρία ανέφεραν ότι η SDF είχε αναστείλει επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους λόγω της τουρκικής επιχείρησης.
Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε την τουρκική επίθεση, ανέφερε η κρατική τηλεόραση επίσημη πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
Η πηγή εξέφρασε την ανησυχία του βασιλείου για την εισβολή και την περιέγραψε ως απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη.

Στόχευση "μη στρατιωτικών περιοχών"









Ένας εκπρόσωπος της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κουρδικής δύναμης στη βόρεια Συρία ανέφερε ότι τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα είχαν αρχίσει να στοχεύουν σε "πολιτικές περιοχές" στη βόρεια Συρία.








Ο Μουσταφά Μπαλί των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει «έναν τεράστιο πανικό στους ανθρώπους της περιοχής».
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική κλήση ότι η επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία.
Αλλά η Συρία δήλωσε ότι ήταν αποφασισμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τουρκική επιθετικότητα με όλα τα νόμιμα μέσα.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις στρατιωτικές της ενέργειες και προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν θα βοηθήσει να πληρώσει για τη δημιουργία οποιασδήποτε ασφαλούς ζώνης στη βορειοανατολική Συρία.
"Καλώ την Τουρκία καθώς και τους υπόλοιπους φορείς να δράσουν με αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν ήδη τις επιχειρήσεις, όπως μιλάμε, σε εξέλιξη", δήλωσε ο κ. Juncker.








Αμερικανοί γερουσιαστές απειλούν την Τουρκία με "κυρώσεις από την κόλαση"

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsay Graham δήλωσε ότι σχεδιάζει να εισαγάγει ένα πακέτο "καταστροφικών" κυρώσεων για να χτυπήσει την Τουρκία κατά τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, εκφράζοντας ανησυχίες για την τύχη των Κούρδων στην περιοχή.








Ο κ. Graham, συνήθως φωνητικός σύμμαχος του κ. Trump, έχει επανειλημμένα επικρίνει την απόφαση του κ. Trump να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα.
Είπε στην έδρα των μέσων μαζικής ενημέρωσης Axios ότι οι κυρώσεις θα χτυπήσουν την τουρκική οικονομία και στρατιωτική δύναμη και προέβλεπαν ότι η Γερουσία θα μπορούσε να παρατάξει τις ψήφους για να υπερισχύσει κάθε δυνητικό προεδρικό βέτο.
"Ποιος είναι ο διάδοχος του Ερντογάν πάνω από τους Κούρδους;" αυτός είπε
Ο κ. Graham προέβλεψε "ένα καταστροφικό φαινόμενο κυμάτωσης" από την τουρκική δράση στη Συρία, προειδοποιώντας ότι η απόφαση του κ. Trump να αποσύρει τα στρατεύματα ανοίγει το δρόμο για μια τουρκική απεργία στις δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων που έχουν μακρά συμμαχία με την Ουάσινγκτον.








«Ο πρόεδρος το κάνει εντελώς ενάντια σε όλες τις συμβουλές του καθενός και θα πάρει το 100 τοις εκατό της πίστωσης εάν ξέρει κάτι που δεν μας το κάνουν και θα πάρει το 100 τοις εκατό της ευθύνης. έδαφος ", δήλωσε ο κ. Graham.
Σε ένα tweet την Τρίτη, ο κ. Graham προειδοποίησε την Τουρκία για "κυρώσεις από την κόλαση" εάν μεταφερθεί στη βόρεια Συρία.
"Ευρείες, βαθιές και καταστροφικές κυρώσεις", είπε.
Ο Δημοκρατικός Αμερικανός γερουσιαστής, Chris Van Hollen, δήλωσε σε μια θέση στο Twitter ότι ένα νομοσχέδιο για τις δύο κυρώσεις τελείωσε την Τετάρτη.








Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό.
Περισσότερα ακολουθούν.
Reuters / AP

No comments:

Post a Comment

wibiya widget