Ιδού τι μας βοήθησε θετικά και επανορθώσαμε!
Theodoros Bakopoulos
Τ`Αη Δημητριού σήμερα, 107 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης...
Κι ένας παλιός μύθος λέει...
...ότι την νύχτα πριν την απελευθέρωση, είδαν τον Άγιο Δημήτριο να τρέχει με το άλογο πάνω στα τείχη της πόλης...
Στην πραγματικότητα...
...ήταν ο "άγιος" Ελευθέριος Βενιζέλος, εκείνος που έτρεξε μέσα στη νύχτα να ξυπνήσει τον Βασιλέα Γεώργιο Α', για να στείλει τηλεγράφημα στον γιό του - διάδοχο Κωνσταντίνο -, να αφήσει το Μοναστήρι όπου κατευθυνόταν και να πάει να καταλάβει την Θεσσαλονίκη πριν τους Βούλγαρους...
Χαρακτηριστικά εκείνων των στιγμών και άξια Ιστορικής μελέτης, τα τηλεγραφήματα που έστειλαν μεταξύ τους:
Στις 25-10-1912, ο Ε. Βενιζέλος τηλεγραφεί στον Διάδοχο λέγοντάς του:
"Αρχηγόν Στρατού Θεσσαλίας. Αναμένω να μοι γνωρίσητε την περαιτέρω διεύθυνσιν ην θα ακολουθήσει η προέλασις του Στρατού Θεσσαλίας. Παρακαλώ μόνον να έχητε υπ΄ όψιν ότι σπουδαίοι πολιτικοί λόγοι επιβάλλουσιν να ευρεθώμεν μίαν ώραν ταχύτερον εις Θεσσαλονίκην."
Και ο διάδοχος Κωνσταντίνος απαντά:
"Ο στρατός δεν θα οδεύση κατά της Θεσσαλονίκης. Εγώ έχω καθήκον να στραφώ κατά του Μοναστηρίου, εκτός αν μου το απαγορεύετε".
O Βενιζέλος εκρήγνυται και απαντά στον Διάδοχο:
"Σας το Απαγορεύω...!!!"
Στη συνέχεια και μετά την τυπική αδιαφορία, αλλά ουσιαστικά την άρνηση του Κωνσταντίνου να υπακούσει στις εντολές του, ο Βενιζέλος στέλνει το εξής μήνυμα:
"Αρχηγόν Στρατού. Εντέλεσθε άμα τη λήψει της παρούσης να παραδώσητε την διοίκησιν του στρατού εις τον Αρχηγόν του Γεν. Επιτελείου υποστράτηγον Δαγκλήν και να αναχωρήσητε πάραυτα δια Αθήνας, τιθέμενος εις την διάθεσιν του υπουργού των Στρατιωτικών."
[Ε. Βενιζέλος, Υπουργός Στρατιωτικών]
Ο Βενιζέλος όμως δεν έμεινε εκεί.
Ξημερώματα, κι ενώ οι ειδήσεις ότι η Βούλγαροι προελαύνουν προς τη Θεσσαλονίκη, καταφθάνουν - η μια μετά την άλλη -, τηλεφωνεί προς τον Βασιλιά Γεώργιο Α'. Ο υπασπιστής της υπηρεσίας απαντά, ότι ο Βασιλιάς κοιμάται...
Τότε ο Πρωθυπουργός, διατάζει οργισμένα να τον ξυπνήσουν και να του ανακοινώσουν τα γεγονότα, με την παράκληση να τα διαβιβάσει στο γιό του του, προσθέτοντας:
"Σας καθιστώ προσωπικώς υπεύθυνον δια την βραδύτητα με την οποίαν διεξάγετε τας επιχειρήσεις, αι οποίαι κινδυνεύουν να φέρουν τους Βουλγάρους πρώτους εις Θεσσαλονίκην".
Μετά λοιπόν και την μεσολάβηση του Βασιλιά Γεωργίου Α' προς τον γιό του, ο Κωνσταντίνος συμμορφώνεται προς τις εντολές, εισέρχεται τελικά στην Θεσσαλονίκη αλλά καθυστερεί να δεχτεί την παράδοση της πόλης, διαπραγματευόμενος τους όρους με τον Οθωμανό αξιωματούχο, Ταξίν Πασά.
Τότε, δέχεται από τον Βενιζέλο το παρακάτω τηλεγράφημα:
"Αρχηγόν Στρατού. Παραγγέλλεσθε να αποδεχτήτε προσφερομένην υμίν παράδοσιν της Θεσσαλονίκης και να εισέλθητε εις αυτήν άνευ τινός αναβολής. Καθιστώ υμάς υπεύθυνον δια πάσαν αναβολήν έστω και στιγμής."
Κάπως έτσι, στις 11 το βράδυ της 26ης Οκτώβρη του 1912, η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στον Κωνσταντίνο και γίνεται Ελληνικό έδαφος...
Λίγες ώρες αργότερα, φτάνουν και οι Βούλγαροι, αλλά είναι πλέον αργά γι`αυτούς...
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, ίσως να αναρωτηθεί κανείς:
- Και γιατί έχουν τόση σημασία, αυτά τα ιστορικά γεγονότα ;;;
- Διότι στην διαμάχη μεταξύ "Μύθου & Πραγματικότητας", πάντα η δεύτερη, ήταν εκείνη που οδηγούσε το Έθνος μας μπροστά...
Αντίθετα, τα "παραμύθια" πάντοτε οδηγούσαν σε Εθνικές περιπέτειες και συμφορές...
Ας το έχουμε αυτό στο μυαλό μας...
...και ας θυμόμαστε πάντοτε, τα παρακάτω λόγια του Μεγάλου Πολιτικού:
"Να το πάρωμεν απόφασιν ότι δεν υπήρξε ποτέ “Θεός της Ελλάδος”.
'Ενας είναι ο Θεός δι΄ όλα τα έθνη. Η φρόνησις, η διορατικότης, η προορατικότης, η επαφή με την πραγματικότητα.
Ιδού τι θα μας βοηθήση θετικά να επανορθώσωμεν ό,τι είναι επανορθώσιμον"
[Συνέντευξη του Ελευθερίου Βενιζέλου στο "Ελεύθερο Βήμα" - Ιούλιος 1922]
Από τη σελίδα στο ΦΜ
του
Στυλιανού Πετρουλακη
Μεγάλη λιτανεία εικόνων και του λειψάνου του Αγίου Δημητρίου ανήμερα της εορτής από www.life-events.gr (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)
Με ενοχλη η παρουσια του στρατου,ειναι εσχος,ντροπη σας καραβαναδες.Οι Ισπανοι εξω απο το υπουργιο αμυνας εχουν τον Λεωνιδα.Εμεις εχουμε την βαρβαρα και τον τραγο νικολα.
ReplyDelete